Mirė Šiaurės Korėjoje kalintas JAV studentas | KaunoDiena.lt

MIRĖ ŠIAURĖS KORĖJOJE KALINTAS JAV STUDENTAS

  • 2

Šiaurės Korėjoje beveik pusantrų metų kalintas amerikiečių studentas Otto Warmbier (Otas Vormbjė), kurį praėjusią savaitę grąžintas į tėvynę komos būsenos, pirmadienį mirė, o prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dėl to pasmerkė „brutalų režimą“ Pchenjane.

22 metų vaikinas, kuriam buvo nustatytas smarkus smegenų pažeidimas, praėjusios savaitės antradienį buvo su medikų priežiūra evakuotas į Jungtines Valstijas. Po šešių dienų jis mirė savo mieste Sinsinatyje Ohajo valstijoje, apsuptas artimųjų.

„Baisus, kankinantis elgesys, kurį mūsų sūnus patyrė šiaurės korėjiečių rankose, nulėmė, kad jokia kita baigtis nebuvo įmanoma“, – sakoma šeimos pranešime apie Otto mirtį.

O.Warmbier į Šiaurės Korėją buvo nuvykęs kaip turistas. Pernai kovą jis šioje šalyje dėl politinio plakato vagystės iš viešbučio buvo areštuotas ir nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų. JAV griežtai pasmerkė bausmę kaip itin neproporcingą vaikino tariamai įvykdytam nusikaltimui.

Po naujienų apie vaikino mirtį D.Trumpas užsipuolė Pchenjaną ir reiškė užuojautą O.Warmbier šeimai.

„Tai brutalus režimas, – sakė jis per vieną renginį Baltuosiuose rūmuose. – Įvyko blogų dalykų, tačiau bent jau grąžinome jį namo, tėvams.“

Atskirame pareiškime D.Trumpas sakė: „Otto likimas stiprina mano administracijos ryžtą užkirsti kelią tragedijoms, kurios užgriūva nekaltus žmones režimų, negerbiančių įstatymo valdžios ar pamatinio žmogiško padorumo, rankose.“

„Jungtinės Valstijos, mums gedint šios naujausios aukos, dar kartą smerkia Šiaurės Korėjos režimo brutalumą“, – sakoma pareiškime.

Gydytojai praėjusią savaitę paskelbė, kad Otto patyrė sunkių neurologinių pažeidimų, ir sakė, kad jo neurologinę būklę geriausiai galima apibūdinti „kaip neatsakančio budrumo būseną“. Jis atsimerkdavo ir mirksėdavo, bet nebuvo ženklų, kad jis suprastų kalbą, atsakytų į žodines komandas ar suvoktų aplinką.

Jo šeima pirmadienį sakė, kad iš pradžių, parvykęs namo, jis atrodė kenčiantis, bet mirė ramiai.

Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimas sakė, kad O.Warmbier į komą nugrimzdo netrukus po to, kai 2016 metų kovą buvo įkalintas. Esą amerikietis netrukus po teismo susirgo botulizmu, jam buvo duota migdomųjų tabletė, kurią išgėręs vaikinas nugrimzdo į komą.

Praėjusią savaitę Jungtinėse Valstijose atlikti medicininiai testai neatskleidė tikslios jo neurologinių sužeidimų priežasties ir, taip pat, jokių ankstesnės botulizmo infekcijos požymių. O.Warmbier gydytojai sakė, kad visose jo smegenų dalyse žuvę daug audinių, bet fizinės traumos požymių nėra.

Medikų komandos nuomone, O.Warmbier sunkius smegenų pažeidimus, atsižvelgiant į jo jauną amžių, tikriausiai sukėlė širdies sustojimas, dėl kurio nutrūko kraujo tekėjimas į smegenis.

„Nėra pateisinimo“

O.Warmbier buvo paleistas didėjant įtampai tarp JAV ir Šiaurės Korėjos, po virtinės jos raketų bandymų. Pasaulio dėmesiui nukrypus į Pchenjano ginklavimosi programas Pentagono vadovas Jimas Mattisas (Džimas Matisas) šią savaitę jas pavadino „aiškiu pavojumi visiems“.

O.Warmbier tėvas Fredas praėjusią savaitę užsipuolė Šiaurės Korėją ir spaudos konferencijoje sakė: „Jokiai civilizuotai šaliai nėra pateisinimo laikyti jo būklę paslaptyje ir taip ilgai nesuteikti jam geriausios medicinos priežiūros.“

Šeimos pirmadienio pareiškime sakoma, kad, artimųjų nuomone, parskraidintas namo Otto rado tam tikrą ramybę.

„Kai Otto vėlai birželio 13-ąją grįžo į Sinsinatį, jis nekalbėjo, nematė ir nereagavo į žodinius nurodymus. Atrodė, kad jis jaučiasi labai nesmagiai, kone kenčia, – sakoma pareiškime. – Nors niekada nebeišgirdome jo balso, per vieną dieną jo veido išraiška pasikeitė – jis buvo ramus. Jis buvo namuose, ir manome, kad jis galėjo tai jausti.“

„Dėkojame visiems žmonėms pasaulyje, kurie nuolat galvojo apie jį ir mūsų šeimą ir meldėsi (už mus). Mes taip pat ramūs ir mes namuose“, – pridūrė šeima.

Šiuo metu Šiaurės Korėjoje laikomi dar trys amerikiečiai: du vyrai, dėstę užsienio krikščioniškų organizacijų finansuojamame universitete Pchenjane, ir korėjiečių kilmės pastorius, apkaltintas šnipinėjimu Pietų Korėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Nejaugi neužtenka kitų šalių, kur galima nuvykti turistu? Ar jis susimaišė Pietų ir Šiaurės Koreją?

Raimondas

Otto labai grazus atomines bombos pavadinimas butu.ja pasiusciau kaip linkejimus nuo mirusio studento i siaures korejos sostine

SUSIJUSIOS NAUJIENOS