Naujosios Zelandijos premjerė pažadėjo niekada neminėti išpuolio vykdytojo vardo | KaunoDiena.lt

NAUJOSIOS ZELANDIJOS PREMJERĖ PAŽADĖJO NIEKADA NEMINĖTI IŠPUOLIO VYKDYTOJO VARDO

  • 4

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) antradienį pažadėjo niekada neištarti dviejose Kraistčerčo mečetėse šaudynes surengusio užpuoliko vardo, pradėdama niūrią parlamento sesiją emocingu musulmonų pasisveikinimu.

„Jis bus nubaustas visu Naujosios Zelandijos įstatymų griežtumu“, – liūdintiems šalies gyventojams pažadėjo J. Ardern, žadėdama atimti iš 50 žmonių Kraistčerče nužudžiusio vyro jo trokštamą viešumą.

„Vykdydamas savo teroro aktą jis siekė daugybės dalykų, bet vienas iš jų buvo žinomumas“, – apie nužudymu kaltinamą 28 metų australą parlamente kalbėjo vyriausybės vadovė.

„Būtent todėl niekada neišgirsite iš mano lūpų jo vardo. Jis – teroristas. Jis – nusikaltėlis. Jis – ekstremistas. Bet jis, kai kalbu aš, bus bevardis“, – pareiškė J. Ardern.

„Maldauju jūsų: tarkite gyvybių netekusiųjų vardus, o ne jas atėmusio vyro vardą“, – sakė jis.

Juodai apsirengusi 38 metų lyderė pradėjo savo kalbą parlamente simboliniu pasisveikinimu, vartojamu Islamo pasaulyje.

„Telydi jus Dievo ramybė, gailestingumas ir palaima“, – arabiškai ištarė vyriausybės vadovė.

Baigdama kreipimąsi ji pažymėjo, kad „penktadienį, kai bus praėjusi savaitė po atakos, musulmonų bendruomenės nariai susirinks melstis. Palaikykime jų širdgėlą“.

Artimieji ruošiasi laidotuvėms

Tokius komentarus premjerė išsakė dešimtims aukų artimųjų pradėjus skristi iš viso pasaulio į Naująją Zelandiją, kur ruošiamasi laidotuvėms. Pagal musulmonų papročius įprasta žmogų palaidoti per parą nuo jo mirties, tačiau Kraistčerčo atakų aukų laidotuvės jau buvo atidėtos gerokai ilgesniam laikui.

Dėl ilgo tapatybės nustatymo ir teismo ekspertizių proceso palaidoti žuvusiųjų kol kas neįmanoma, o artimieji dėl to patiria dar didesnį sielvartą.

Palaidoti savo giminaičio atvykęs Oklando gyventojas Javedas Dadabhai (Džavedas Dadabhajus) atskleidė, jog aukų šeimoms buvo pasakyta: „Tai bus labai lėtas procesas, labai nuodugnus procesas.“

„Kai kurie artimieji buvo pakviesti pažiūrėti į savo šeimos narius... tuos, kuriuos lengviausia atpažinti, bet kalbame apie tris ar keturis (nužudytuosius)“, - teigė jis.

„Dauguma žmonių vis dar neturėjo galimybės pamatyti savo šeimos narių“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Pasak J. Ardern, kitą savaitę bus pristatyti vyriausybės siūlomi ginklų kontrolės teisės aktų pakeitimai. Ji užsiminė, kad ministrų kabinetas svarsto ginklų supirkimo galimybę ir kai kurių pusiau automatinių šautuvų draudimą.

„Mūsų kabinetas laikosi visiškai vieningos ir labai aiškios pozicijos: penktadienį Kraistčerče surengtos atakos buvo rimčiausias teroro aktas mūsų krantuose ir, tiesą sakant, vienas iš rimčiausių pastaruoju metu įvykdytų visame pasaulyje. Jis išryškino daugybę trūkumų Naujosios Zelandijos ginklų kontrolės įstatymuose“, – pareiškė premjerė.

Artimiesiems atiduoti šešių aukų palaikai

Praėjus kelioms dienoms po Kraistčerčą sukrėtusių šaudynių artimiesiems buvo atiduoti šešių tos atakos aukų palaikai, antradienį pranešė Naujosios Zelandijos policija.

Pareigūnai informavo, kad kol kas nustatytos tik 12 iš 50 aukų tapatybės.

„Policija puikiai žino, kad šeimos nusivylusios dėl ilgo (aukų) atpažinimo proceso po penktadienio teroro atakos“, – sakoma policijos pranešime.

„Darome viską, ką galime, kad kuo greičiau baigtume šį darbą ir grąžintume aukų (palaikus) jų artimiesiems“, – priduriama jame.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Tik laiko klausimas kada jam bus paminklas pastatytas.

Sazine

Saziningai kalbai truko ir kitu zodziu ji gailisi tik musulmonu nuzudytu mecetese bet jokios uzuojautos kitose salyse nuzudytioms aukoms kurias nuzude musulmonu exstremistai tai nesazininga atskirti vienas aukas nuo kitu visi norejo gyventi ir musulmonu lyderiai turi prisiimti dali atsakomybes uz siai aukas

As nu ar ne taip?

Premjere,didele spraga ir Jusu istatymuose.Juk sitoks amzius ,internetas.Kaip galima leisti bet kam prisipirkti legaliai ivairiausiu ginklu.Ju padarei,kad isijungus interneta suvesti duomenis ar jis pirko ar ne.Griezta apskaita ginklu turi buti visur ir prkieujantis ginklais turi atsiskaityti taip kaip ligoninese atsiskaito su morfijum.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS