Nevadoje atidėtas mirties bausmės įvykdymas panaudojant opioidą fentanilį | KaunoDiena.lt

NEVADOJE ATIDĖTAS MIRTIES BAUSMĖS ĮVYKDYMAS PANAUDOJANT OPIOIDĄ FENTANILĮ

  • 1

Nevados valstija trečiadienį atidėjo mirties bausmės žudikui įvykdymą panaudojant prieštaringai vertinamą opioidą fentanilį, kai iki numatytos nuteistojo mirties buvo likusios vos kelios valandos, pranešė JAV žiniasklaida.

Scotto Doziero (Skoto Doziro) egzekucija Ilio kalėjime netoli sienos su Juta būtų buvusi pirmas kartas, kai Jungtinėse Valstijose mirtinai injekcijai būtų buvęs panaudotas šis stiprus vaistas, sukėlęs JAV opioidų krizę.

Tačiau egzekucija buvo sustabdyta dėl kito iš trijų planuotos mirtinos injekcijos vaistų – raminamųjų midazolamo, jo gamintojui „Alvogen“ padavus Nevados kalėjimų departamentą į teismą.

Klarko apygardos teisėja Elizabeth Gonzalez (Elizabet Gonsales) trečiadienį uždraudė naudoti šį vaistą, iš esmės atidėdama egzekuciją mažiausiai dviem mėnesiams.

„Ieškovui iškilusi pagrįsta galimybė, kad nukentės jo verslo reputacija ir tai paveiks santykius su investuotojais bei klientais“, – nutartyje, kurią citavo dienraštis „Las Vegas Review-Journal“, nurodo E. Gonzalez.

„Alvogen“ ir valstija į teismą turi grįžti rugsėjo 10-ąją, kai įvyks kitas šios bylos posėdis.

Pagal JAV konstituciją yra draudžiamos žiaurios ir neįprastos bausmės, o virtinė nevykusių egzekucijų panaudojant mirtinas injekcijas išprovokavo debatus, ar šis labiausiai paplitęs mirties bausmės įvykdymo metodas neprieštarauja konstitucijai.

Kelioms didelėms laboratorijoms atsisakant aprūpinti JAV kalėjimus, jau keleri metai trūksta mirtinoms injekcijoms skirtų vaistų. Kompanijos nenori būti siejamos su mirties bausme, kad nepakenktų savo viešiesiems ryšiams.

„Las Vegas Review-Journal“ 2016 metais pranešė, kad Nevadoje, kur praėjusį kartą mirties bausmė buvo įvykdyta prieš 12 metų, baigėsi mažiausiai vieno egzekucijoms naudojamo vaisto atsargos ir kad valstija negali juo apsirūpinti.

Nevados planą panaudoti fentanilį, nuo kurio 2016 metais Jungtinėse Valstijose mirė daugiau kaip 20 tūkst. žmonių, kritikuoja medikai ir aktyvistai, teigiantys, kad tai būtų pavojingas eksperimentas su žmonėmis.

Šis vaistas, kuris yra vartojamas kaip anestetikas, yra 50 kartų stipresnis už heroiną ir iki 100 kartų stipresnis už morfiną.

2017 metais Jungtinėse Valstijose buvo įvykdytos 23 egzekucijos. Tai antras mažiausiais skaičius nuo 1991 metų. 1999-aisiais, pavyzdžiui, buvo įvykdytos 98 egzekucijos.

Pernai egzekucijų įvykdė vos aštuonios valstijos, nors mirties bausmė leidžiama 31-oje.

S. Dozieras, kuris liovėsi teikęs apeliacijas ir ne kartą sakė norintis, kad jam būtų įvykdyta mirties bausmė, 2002 metais buvo nuteistas už 22-ejų Jeremiah Millerio (Džeremajos Milerio), kurio torsas buvo rastas lagamine Las Vegase, nužudymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ilythiiri

Kodėl nenaudoja smalkių? Užkurtų kameroje buržuikę, pridarytų kaminą ir nugaruotų tyliai neskausmingai ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS