Paryžiuje per masines riaušes sužeisti 133 žmonės, šimtai areštuota | KaunoDiena.lt

PARYŽIUJE PER MASINES RIAUŠES SUŽEISTI 133 ŽMONĖS, ŠIMTAI AREŠTUOTA

  • 9

Paryžiaus policija sekmadienį pranešė, kad per didžiausias pastarųjų metų Prancūzijos miestų riaušes buvo sužeisti 133 žmonės, o 412 asmenų buvo areštuoti.

Tarp žmonių, sužeistų per šeštadienio protestą, kurio metu Paryžiaus centrą krėtė smurtas, yra 23 policijos pareigūnai.

Policija nurodė, kad 378 iš areštuotų žmonių yra sulaikyti.

Per protestą prieš didėjančius mokesčius ir brangų pragyvenimą kilus riaušėms, aktyvistai su nepasitenkinimą prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) valdymu simbolizuojančiomis geltonomis liemenėmis padeginėjo automobilius, daužė langus, plėšė parduotuves ir grafičiais apipaišė Triumfo arką.

E. Macronas vėliau sekmadienį surengs skubų pasitarimą su savo premjeru ir vidaus reikalų ministru. Prezidentas pažadėjo, kad už smurtą atsakingi asmenys sumokės už savo veiksmus.

E. Macronas žada „niekada nesutikti su smurtu“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) šeštadienį „chaoso norinčiais“ žmonėmis pavadino tebesitęsiančių protestų prieš jo valdymą dalyvius.

„Niekada nesutiksiu su smurtu“, – spaudos konferencijoje Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Buenos Airėse sakė E. Macronas.

Jis kalbėjo Prancūzijoje šeštadienį tęsiantis didelėms „geltonųjų liemenių“ demonstracijoms, kurios prasidėjo dėl brangstančio kuro, bet peraugo į didelio masto judėjimą prieš prezidento valdymą.

Tūkstančiams žmonių jau trečią savaitgalį išėjus į gatves protestuoti, buvo padegta dešimtys automobilių ir parduotuvių fasadų.

Riaušių policija buvo dislokuota visame Paryžiaus centre ir prieš akmenis svaidžiusius protestuotojus panaudojo ašarines dujas.

„Jokia priežastis nepateisina to, kad puolami pareigūnai, kad plėšiamos kompanijos, kad grasinama praeiviams ar žurnalistams, ar kad niekinama Triumfo arka“, – pareiškė E. Macronas.

Buenos Airėse Prancūzijos prezidentas stengėsi sutelkti dėmesį į pasaulio reikalus ir vadovauti panašiai mąstančioms šalims dėl tokių klausimų kaip klimato kaita.

Tačiau jis ne kartą buvo priverstas kalbėti apie krizę namuose, nors ir stengėsi nevartoti frazės „geltonosios liemenės“.

„Tie, kas kalti dėl šio smurto, nenori permainų, nenori pagerinimo: jie nori chaoso. Jie išduoda reikalą, kuriam apsimeta atstovaujantys ir kuriuo manipuliuoja, – sakė E. Macronas. – Jie bus nustatyti ir patraukti atsakomybėn.“

E. Macronas nurodė, kad grįžęs į Paryžių sekmadienį ryte sušauks pasitarimą su premjeru ir vidaus reikalų ministru dėl susiklosčiusios situacijos.

Protestai pirmiausia kilo kaimiškojoje Prancūzijoje, kur piliečiai sako, kad didesni degalų mokesčiai yra miesto prabanga, kurios jie negali sau leisti.

Šeštadienio susirėmimai tarp policijos ir demonstrantų, vilkėjusių šviesą atspindinčias geltonas liemenes, simbolizuojančias nepasitenkinimą E. Macrono politika, įsiplieskė netrukus po to, kai minios žmonių susirinko prie Eliziejaus laukų galinės dalies esančios Triumfo arkos.

„Geltonųjų liemenių“ blokuotame kelyje žuvo žmogus

Prancūzijos pietuose praėjusią naktį žuvo žmogus, kurio automobilis pateko į avariją per spūstį, susidariusią dėl „geltonųjų liemenių“ antivyriausybinių protestų, sekmadienį pranešė vietos prokuroras.

Arlyje „mikroautobusas visu greičiu rėžėsi į didelį sunkvežimį, o paskui į mikroautobusą įsirėžė kitas automobilis“, naujienų agentūrai AFP sakė Taraskono prokuroras Patrickas Desjardinsas (Patrikas Desžardensas).

Jis pridūrė, kad avarija yra „tiesiogiai susijusi“ su protestuotojų įrengta kelio blokada, dėl kurios 10 km nusidriekė automobilių eilė.

GALERIJA

  • Paryžiuje per masines riaušes sužeisti 133 žmonės, šimtai areštuota
  • Paryžiuje per masines riaušes sužeisti 133 žmonės, šimtai areštuota
  • Paryžiuje per masines riaušes sužeisti 133 žmonės, šimtai areštuota
  • Paryžiuje per masines riaušes sužeisti 133 žmonės, šimtai areštuota
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

...

Prisileido visokių laukinių iš Afrikos, tie ir elgias kaip pas save įpratę, nesupranta kodėl baltieji aplink juos nešokinėja, darmai nieko nedalija kaip kad jie elgias pas juos atvažiavę.

???

Ir kur "progresiviosios žmonijos"protesto balsai? Kaip čia dabar pasaulis leidžia "kruvinojo Makrono" klikai taip elgtis su Prancūzijos piliečiais?Ukrainoje tokius įvykius "progresivioji pasaulio spauda" nušvietė kaip Janukovičiaus režimo agonija, gi Prancuzijoje viskas vyksta kitaip?

maskvos tikras veidas

kur saugumas ANANIMA reikia tikrinti jam jau pipies su galvele,maskva durnium ji padare,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS