Patvirtinta: džihadistų lyderis – negyvas | KaunoDiena.lt

PATVIRTINTA: DŽIHADISTŲ LYDERIS – NEGYVAS

  • 0

Sirijoje žmogaus teisių padėtį stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) antradienį paskelbė turinti informacijos apie džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) vadeivos Abu Bakr al-Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio) mirtį.

„Aukšti IS vadai Deir az Zoro provincijoje patvirtino SOHR organizacijai grupuotės „Islamo valstybė“ emyro Abu Bakr al-Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio) mirtį“, – sakė naujienų agentūrai AFP SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

„Sužinojome tai šiandien, bet nežinome, kada jis mirė, ir kaip“, – pridūrė jis.

Sirijos rytuose esančios Deir az Zoro provincijos didesnę dalį tebekontroliuoja IS, nors ji ir praranda teritorijas atskirose šalies vietose ir gretimame Irake.

Anot R. Abdel Rahmano, A.B. al-Baghdadis kelis pastaruosius mėnesius „buvo rytiniuose Deir az Zoro rajonuose“, bet vis tiek nežinoma, ar jis buvo nukautas ten ar kitur.

Apie A.B. al-Baghdadi mirtį gandų būta ir anksčiau; birželio viduryje Rusijos kariškiai sakė mėginą patikslinti, ar tik IS vadeiva nežuvo per Rusijos aviacijos antskrydį Sirijoje gegužę.

Pasak Rusijos kariškių, „Sukhoi“ karo lėktuvai gegužės 28 dieną apie 10 minučių bombardavo objektą netoli IS tvirtovės Rakos, kur IS vadai buvo susirinkę planuoti savo pasitraukimo iš to regiono veiksmų.

JAV vadovaujama koalicija, kovojanti su džihadistais Sirijoje ir Irake, sakė negalinti patvirtinti, kad tuo metu per rusų antskrydį buvo nukautas A.B.al-Baghdadi.

IS aukščiausiasis lyderis 46-erių A.B. al Baghdadi nesirodė viešumoje pastaruosius trejus metus – nuo pasiskelbimo „kalifu“ Irako šiauriniame Mosulo mieste.

Jo grupuotė liūdnai išgarsėjo radikaliu islamo teisės – šariato – taikymu. Kovotojai savo kontroliuojamose teritorijose vykdė žiaurias egzekucijas: užmėtydami sulaikytus žmones akmenimis, nupjaudami galvas, numesdami nuo aukštų pastatų. Kai kuriems apkaltintiems žmonėms būdavo kapojamos galūnės.

Irake gimęs A.B. al Baghdadi, ieškomiausias žmogus pasaulyje, kaip teigiama, anksčiau asmeniškai luošindavo arba žudydavo kitus žmones.

Jis buvo pramintas „Vaiduokliu“, kai esą keliskart buvo pastebėtas prie Sirijos ir Irako sienos, bet jo buvimo vieta niekada nebuvo patvirtinta.

Už jo galvą amerikiečiai pažadėjo 25 mln. dolerių premiją.

Jeigu jo žūtis bus patvirtinta, tai bus dar vienas stiprus smūgis šia grupuotei, kuri kaunasi ir su JAV remiama kurdų bei arabų kovotojų koalicija dėl Rakos Sirijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS