Pchenjanas toliau baugina Ameriką | KaunoDiena.lt

PCHENJANAS TOLIAU BAUGINA AMERIKĄ

  • 0

JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) išvykus į Aziją, Šiaurės Korėja šeštadienį atmetė bet kokias derybas ir pagrasino didinti savo branduolinį arsenalą.

Tvyrant didelei įtampai dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ir raketinių ginklų grėsmės, D. Trumpas penktadienį išvyko į savo pirmą prezidentinę kelionę po Azijos šalis, kur pirmiausia apsilankys Japonijoje, o antradienį nuvyks į Pietų Korėją.

Valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra (KCNA) paskelbė komentarą, kuriame sakoma, jog JAV turėtų atsisakyti „absurdiškos idėjos“, kad Pchenjanas pasiduos tarptautinėms sankcijoms ir atsisakys savo branduolinių ginklų. Komentare priduriama, kad šalis vykdo „paskutinę branduolinės atgrasomosios priemonės užbaigimo stadiją“.

„Ji verčiau liautųsi svajojusi apie denuklearizacijos derybas su mumis, – sakoma komentare. – Mūsų brangus branduolinis savigynos kardas bus pagaląstas amžinai, nebent visiems laikams būtų atsisakyta JAV priešiškos politikos.“

Baltieji rūmai nurodė, kad D. Trumpas pasakys kalbą Pietų Korėjos Nacionalinėje Asamblėjoje ir paragins demonstruoti „bendrą ryžtą bendros grėsmės akivaizdoje“.

Tačiau Pietų Korėjoje daug kas nerimauja, kad JAV prezidento vizitas galėtų pabloginti situaciją, jeigu D. Trumpas nepažabos savo piktos retorikos.

D. Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Unas (Kim Čen Unas) pastaraisiais mėnesiais svaidėsi abipusiais įžeidimais ir grasinimais.

„Dėl jo tendencijos nukrypti nuo teksto daug korėjiečių nerimauja, kad jis gali duoti valią (rūstybei)“, – naujienų agentūrai AFP sakė profesorius Yang Moo-Jinas (Jang Mudžinas) iš Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto.

Šeštadienį į Seulo gatves išėjo maždaug 500 protestuotojų, kurie skandavo šūkius ir kaltino D. Trumpą stumiant Korėjos pusiasalį prie karo slenksčio.

Netoliese maždaug 100 D. Trumpo šalininkų, tarp kurių buvo nemažai armijos veteranų, skandavo: „Sveiki atvykę į Korėją, mes tikime Trumpu“.

D. Trumpas, kuris tiesiogines derybas su Pchenjanu yra pavadinęs „laiko švaistymu“, susitiks su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-Inu (Mun Džejinu), kuris anksčiau šiais metais į valdžią atėjo remdamas bendravimą su Pchenjanu. JAV lyderis tokią jo poziciją yra pavadinęs nuolaidžiavimu.

Vyriausybės patarėjas politikos klausimais, universiteto „Dongguk“ profesorius Koh Yu-Hwanas (Ko Juhvanas) sakė, jog Seulas tikisi, kad D. Trumpas vengs naujais grasinimais Pchenjanui stumti Moon Jae-Iną į keblią padėtį, ypač turint omenyje, kad Pietų Korėjoje kitų metų vasarį vyks žiemos olimpinės žaidynės.

„Labai didelė problema“

JAV prezidentas interviu ABC televizijai pareiškė nemanantis, jog Šiaurės Korėja ryžtųsi pulti JAV branduoliniu ginklu.

D.Trumpas, atsakydamas į klausimą, ar jis pritaria 50 proc. amerikiečių per pastarąją sociologinę apklausą išsakytai nuomonei, jog Phenjanas gali atakuoti JAV branduoliniu ginklu, pareiškė: „Apmaudu, kad yra tiek daug taip manančiųjų. Ne, aš visiškai tam nepritariu“.

Jis pabrėžė, jog JAV „sprendžia Šiaurės Korėjos problemą, ir tai – labai didelė problema“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS