Po 105 gyvybių pareikalavusio drebėjimo Indonezijos salą palieka turistai | KaunoDiena.lt

PO 105 GYVYBIŲ PAREIKALAVUSIO DREBĖJIMO INDONEZIJOS SALĄ PALIEKA TURISTAI

  • 0

Indonezijoje išsigandę poilsiautojai antradienį ieškojo valčių ir lėktuvų, kad galėtų palikti Lomboko salą, kurią per vieną savaitę supurtė du pražūtingi žemės drebėjimai.

Tuo tarpu gelbėtojai toliau stengėsi pasiekti požeminių smūgių nuniokotas atokias vietoves, kur išgyvenusiems žmonėms skubia reikia maisto ir laikinos pastogės. 

Sekmadienį Lomboką supurtęs 6,9 balo žemės drebėjimas, kurio židinys buvo negiliai, pareikalavo mažiausiai 105 gyvybių ir sugriovė tūkstančius namų. Jis įvyko kelios dienos po to, kai šią kurortinę salą sudrebino 6,4 balo drebėjimas, per kurį žuvo 17 žmonių.

Antradienį gelbėtojai atnaujino išgyvenusiųjų paieškas ir toliau traukė žuvusiųjų kūnus iš gyvenamųjų namų, mečečių ir mokyklų griuvėsių.

Manome, kad Lomboke po drebėjimo be pastogės liko daugiau nei 20 tūkst. žmonių. Per stichinę nelaimę buvo sunkiai sužeisti 236 žmonės. Vietos valdžia parašė skubiai atsiųsti į salą daugiau medikų ir būtiniausių atsargų. 

Drebėjimas šią salą, kurioje gyventojų daugumą sudaro musulmonai, supurtė vakarinės maldos metu. 

Lomboko šiaurėje gelbėtojai, pasitelkę sunkiąją techniką, naršė mečetės griuvėsius. Tarp nuolaužų jie aptiko tris lavonus, tačiau taip pat rado ir ištraukė vieną išgyvenusį vyrą. 

Pareigūnų išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip tas vyras pradeda kūkčioti iš palengvėjimo, o vienas gelbėtojų ramindamas jam sako: „Pone, esate saugus.“

Pareigūnai sakė nuogąstaujantys, kad ši mečetė, iš kurios liko betono ir metalo strypų krūva, per drebėjimą galėjo būti pilna maldininkų.

„Manome, kad ten dar gali būti daug aukų, nes prie įėjimo į mečetę radome daug sandalų“, – žurnalistams sakė sakė nacionalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas spaudai Sutopo Purwo Nugroho (Sutopas Purvas Nugrohas).

Anot jo, smarkiai apgriauta daug valdžios įstaigų ir visuomeninės paskirties pastatų bei statinių, taip pat viena sveikatos klinika. 

Turistai bėga iš salų

Maždaug 4 600 turistų buvo evakuoti iš trijų mažyčių Gilio salų, esančių už kelių kilometrų į šiaurės vakarus nuo Lomboko ir pritraukiančių daug žygeivių ir nardytojų.

Pirmadienį šimtai žmonių susirinko balto smėlio paplūdimiuose, desperatiškai laukdami transporto, kad galėtų ištrūkti iš anksčiau tikru atostogų rojumi laikytų salų. Didžiausioje iš trijų Gilio salų per drebėjimą, padariusį didžiulės žalos pastatams, žuvo du poilsiautojai. Pareigūnai nurodė, kad anksčiau skelbta informacija apie septynis žuvusiuosius buvo netiksli.

Prancūzas turistas Laurent'as Smadja (Loranas Smadža), drebėjimo metu buvęs mažiausioje iš Gilio salų, pasakojo, kaip tvyrant chaosui ir sumaiščiai panikos apimti poilsiautojai ieškojo būdų ištrūkti iš salos.     

„Likome be elektros, neturėjome jokios informacijos, kaip elgtis. Matėme, kaip visi išplaukia valtimis, bet joks laivas neatplaukė paimti mūsų“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Antradienį L. Smadjai galiausiai pavyko kartu su vietiniais gyventojais patekti į laivą ir pasiekti netoliese esantį Lomboką.  Vyras nuvyko į oro uostą, kur šimtai poilsiautojų, laukdami savo skrydžio, praėjusią naktį praleido miegodami ant grindų. 

„Daugybė žmonių skuba ištrūkti iš Lomboko dėl nepagrįstų gandų, tokių kaip cunamio grėsmė“, – AFP sakė Vakarų Nusa Tengaros provincijos turizmo agentūros vadovas Muhammadas Faozalas (Muhamadas Faozalas).

„Galime padėti turistams pasiekti oro uostą, tačiau, suprantama, negalime patys nupirkti jiems bilietų“, – sakė jis ir pridūrė, kad valdžia suteikia žmonėms laikiną apgyvendinimą, nemokamą maitinimą ir nemokamas transporto paslaugas.

Lomboko oro uosto vadovas sakė, kad oro bendrovės numatė papildomus skrydžius, o personalas aprūpina įstrigusius keleivius antklodėmis ir užkandžiais. 

„Darome viską, ką galime, kad suvaldytume į oro uostą plūstančius turistų srautus, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Darome viską, kad išskraidintume kiek įmanoma daugiau žmonių.“

Imigracijos pareigūnai informavo, kad per drebėjimą buvo sužeisti septyni užsieniečiai; jie gydomi ligoninėje.

GALERIJA

  • Po 105 gyvybių pareikalavusio drebėjimo Indonezijos salą palieka turistai
  • Po 105 gyvybių pareikalavusio drebėjimo Indonezijos salą palieka turistai
  • Po 105 gyvybių pareikalavusio drebėjimo Indonezijos salą palieka turistai
  • Po 105 gyvybių pareikalavusio drebėjimo Indonezijos salą palieka turistai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS