Pražūtingo sprogdinimo supurtytame Kabule tebetvyro didelė įtampa | KaunoDiena.lt

PRAŽŪTINGO SPROGDINIMO SUPURTYTAME KABULE TEBETVYRO DIDELĖ ĮTAMPA

  • 0

Afganistanas sekmadienį paskelbė nacionalinį gedulą po užminuoto greitosios pagalbos automobilio sprogdinimo ankstesnę dieną Kabule, kur žuvo daugiau kaip 100 žmonių gyvybių, ir padėtis mieste, sukrėstame antrosios per savaitę kovotojų atakos, tebėra labai įtempta.

Mažiausiai 103 žmonės žuvo, dar apytikriai 235 buvo sužeisti šeštadienį apie pietus per ataką, už kurią atsakomybę prisiėmė Talibanas. Sprogimas sukėlė paniką karo nuniokotoje sostinėje, dėl milžiniško sužeistųjų skaičiaus ligoninės neįstengė visiems suteikti pagalbos.

Prezidentūra paskelbė sekmadienį nacionalinio gedulo diena, vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo. Ši ataka buvo viena pražūtingiausių sostinėje per kelerius pastaruosius metus.

Sekmadienį, kai Afganistane yra įprasta darbo diena, Kabulo centre buvo neįprastai ramu – eismas buvo labai sumenkęs, gatvėse mažai žmonių.

Saugumo postuose, priešingai, budėjimas buvo smarkiai sustiprintas, ypač netoli sprogdinimo vietos. Miestas pasiruošė atremti galimus naujus smurto išpuolius.

Sekmadienį paskelbtame perspėjime sakoma, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), prisiėmęs atsakomybę už trečiadienio ataką šalies rytuose prieš pagalbos organizacijos „Gelbėkite vaikus“ biurą, planuoja Kabule atakuoti prekybos centrus ir parduotuves, kuriuose dažnai lankosi užsieniečiai.

Po sprogdinimo Kabule JAV prezidentas Donaldas Trumpas paragino imtis „ryžtingų veiksmų“ prieš Talibaną. Išpuolį pasmerkė ir kiti tarptautiniai lyderiai.

Afganų tarnybos sekmadienį pateikė atnaujintos informacijos apie žmones, žuvusius arba sužalotus per itin galingą sprogimą.

„Deja, ligoninėse mirė kažkiek sužeistųjų. Dabar kankinių (žuvusiųjų) skaičius yra 103, o sužeistųjų – 235“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Waisas Barmakas (Vaisas Barmakas).

Dauguma aukų buvo netoli sprogdinimo vietos įsikūrusioje ligoninėje gydomų pacientų artimieji, sakė Afganistano žvalgybos tarnybos vadovas Mohammadas Masoomas Stanekzai (Mohamedas Masūmas Stanekzajus). Pasak jo, šis išpuolis yra Talibano atsakas į mūšio lauke patiriamus pralaimėjimus.

„Tai nereiškia (saugumo) spragos. Mes sužlugdėme daug atakų, bet kai kurias sunku sukontroliuoti“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo direktorato vadovas.

Prislėgti sielvarto

Paprasti afganai socialiniuose tinkluose reiškė pyktį ir sielvartą dėl sparčiai blogėjančios saugumo padėties. Talibano ir IS kovotojai pastaruoju metu suintensyvino atakas sostinėje ir padarė ją vieną pavojingiausių vietų civiliams Afganistane.

„Kabule esame tokie prislėgti, kad nežinome, kaip pradėti naują dieną“, – tviteryje rašė Freshta Karim (Frešta Karim).

„Ar pasilikti namie, ar eiti į darbą? Susitikti su draugais ir verkti ar prisiversti ir kurti vilties iliuziją? Kaip jūs pradedate savo dieną Kabule?“ – klausė ji.

Naseras Daneshas (Naseras Danešas) rašo: „Jeigu Kabule diena prasidėtų be sprogimo, tai būtų staigmena. Tokią dieną galima tik įsivaizduoti.“

„Facebook“ vartotojas Naweedas Qaderi (Navidas Kaderis) piktinosi: „Didelė gėda vyriausybei, kaskart nesugebančiai apsaugoti žmonių. Lyderiai turėtų netekti sūnaus arba dukros, kad pajustų vargšų žmonių skausmą.“

Sprogimas driokstelėjo tankiai apgyventame miesto rajone, kur įsikūrę daugelio svarbių organizacijų biurai, Europos Sąjungos atstovybė.

Sprogimo banga apgriovė kelis aplinkinius pastatus ir sudrebino langus namuose už kelių šimtų metrų.

Tragedijos vieta buvo nubarstyta sudraskytų kūnų gabalais ir nuolaužomis, telkšojo kraujo klanai. Tarp sužeistųjų buvo vaikų.

Užsieniečiai išvyksta

Vyriausybė dėl išpuolio apkaltino su Talibanu susijusį Haqqani (Hakanių) kovotojų tinklą. Šią grupuotę pareigūnai sieja su ne viena pastaruoju metu sostinėje įvykdyta ataka.

Iš oro nufilmuotuose vaizduose matyti du greitosios pagalbos automobiliai, artėjantys prie pirmojo patikros posto. Antrąjį iš jų vairavo mirtininkas, žurnalistams sakė W. Barmakas.

Policija patikrino pirmąją mašiną ir, manydama, kad abu greitosios pagalbos automobiliai juda kartu, leido važiuoti ir antrajam.

Abu jie nuvažiavo į Džamhuriato ligoninės stovėjimo aikštelę. Po 20 minučių mirtininkas nuvairavo savo mašiną prie antrojo saugumo posto.

„Antrajame poste jis buvo atpažintas ir detonavo savo sprogmenų prikrautą automobilį“, – anksčiau sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Nasratas Rahimi (Nasratas Rahimis). Pasak jo, dėl šio išpuolio suimti keturi įtariamieji.

Lygiai savaite anksčiau Talibano kovotojams įsiveržus į Kabulo viešbutį „Intercontinental“ žuvo mažiausia 25 žmonės, daugiausia užsieniečiai.

Tačiau tos atakos tikrasis aukų skaičius tebėra netikslus, nes Afganistano žiniasklaida ir pareigūnai minėjo didesnius skaičius.

M. M. Stanekzai sakė, kad dėl išpuolio viešbutyje iki šiol suimti penki žmonės.

Po virtinės pražūtingų smurto išpuolių keletas užsienio organizacijų nurodė iš naujo vertinančios savo galimybes toliau dirbti Afganistane.

Keli šaltiniai sakė AFP, kad Agos Khano (Agos Chano) fondas išsiunčia iš šalies savo darbuotojus užsieniečius.

Dar mažiausiai viena Vakarų humanitarinė organizacija perkelia savo užsieniečius darbuotojus į kitus Afganistano miestus, nurodė vienas šaltinis.

JAV piktinasi kruvinu išpuoliu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasmerkė Afganistano sostinėje Kabule buvusį „niekingą automobilio sprogdinimą“, per kurį žuvo mažiausiai 95 žmonės, sužeista 158.

Pasak jo, „visos šalys turėtų imtis ryžtingų veiksmų“ prieš Talibaną, prisiėmusį atsakomybę dėl šeštadienio išpuolio.

Šis „žudikiškas išpuolis“ vėl atnaujina JAV ryžtą padėti savo partneriams afganams, sakė jis.

„Talibano žiaurumas netriumfuos, – sakė jis. – JAV yra įsipareigojusios užtikrinti, kad Afganistane nebūtų teroristų“.

Taip D. Trumpas reagavo į pranešimą apie greitosios pagalbos mašiną vairavusio mirtininko susisprogdinimą Kabule šeštadienį.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tislersonas) sakė, kad tas faktas, kad Talibanas panaudoja greitosios pagalbos mašiną kaip ginklą prieš civilius „parodo nežmonišką Talibano požiūrį į Afganistano žmones“. Anot jo, „tai yra pamatinių tarptautinių normų pažeidimas“.

Sprogmenų prikrautas greitosios pagalbos automobilis buvo susprogdintas tankiai apgyventame Afganistano sostinės rajone. Nuo šių metų pradžios tai daugiausia aukų pareikalavęs išpuolis šalyje.

GALERIJA

  • Pražūtingo sprogdinimo supurtytame Kabule tebetvyro didelė įtampa
  • Pražūtingo sprogdinimo supurtytame Kabule tebetvyro didelė įtampa
  • Pražūtingo sprogdinimo supurtytame Kabule tebetvyro didelė įtampa
  • Pražūtingo sprogdinimo supurtytame Kabule tebetvyro didelė įtampa
  • Pražūtingo sprogdinimo supurtytame Kabule tebetvyro didelė įtampa
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS