Rusija dėl Malaizijos lėktuvo numušimo toliau kaltę verčia Ukrainai | KaunoDiena.lt

RUSIJA DĖL MALAIZIJOS LĖKTUVO NUMUŠIMO TOLIAU KALTĘ VERČIA UKRAINAI

  • 6

Rusijos gynybos ministerija pirmadienį pranešė turinti naujų įrodymų, paremiančių jos teiginius, kad raketą, kuria 2014 metais virš Rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas, paleido Kijevo pajėgos, o Ukrainos ir Didžiosios Britanijos gynybos ministrai pavadino tokias kalbas Maskvos melagystėmis.

Trumpoje spaudos konferencijoje ministerija nurodė pirmą kartą skelbianti minimos raketos BUK serijos numerį ir sakė, kad ji buvo pagaminta ir nusiųsta į Ukrainą dar sovietiniais laikais, ir nuo to laiko nebuvo grįžusi į Rusijos teritoriją.

Rusija neigia bet kokią atsakomybę už šio keleivinio lėktuvo numušimą ir yra pateikusi virtinę teorijų apie Kijevo kaltę.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs laineris „Boeing 777“ 2014 metų liepos 17 dieną sudužo netoli prorusiškų Rytų Ukrainos separatistų bastiono Donecko. Žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės, įskaitant daug olandų.

Po tragedijos Europos Sąjunga įvedė skaudžias ekonomines sankcijas Rusijai ir kaltino Rusijos remiamus separatistus Rytų Ukrainoje, kurie yra numušę virtinę kitų lėktuvų.

Kaip sakė olandų tyrėjų vadovas, jo komanda priėjo prie išvados, kad lėktuvas buvo numuštas rusų gamybos raketa BUK iš kariuomenės brigados Rusijos pietvakariuose esančiame Kursko mieste.

Nyderlandai ir Australija gegužės mėnesį dėl lėktuvo numušimo tiesiogiai apkaltino Rusiją.

„Raketa su serijos numeriu 886847379, skirta raketų sistemai BUK, 1986 metų gruodžio 29 dieną geležinkelių transportu buvo nusiųsta į 20152-ąjį karinį junginį“, – sakė kariškių aukšto rango pareigūnas Nikolajus Paršinas, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Pasak jo, šio junginio bazė buvo tuomet sovietinėje Ukrainoje, o ši informacija buvo „visiškai slapta“.

„Subyrėjus Sovietų Sąjungai, ji (raketa) nebuvo atvežta į Rusijos teritoriją ir buvo inkorporuota į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas“, – sakė pareigūnas.

Rusija nurodė nusiuntusi informaciją apie raketą Nyderlandams.

Ministerija taip pat nurodė, kad incidentą tiriančios tarptautinės komisijos naudotas vaizdo įrašas, kuriame matyti į separatistų kontroliuojamą Rytų Ukrainą vežama raketa BUK, yra klastotė. Ministerija nurodė tokias detales, kaip šviesos kritimas ant judančios transporto priemonės, ir teigė, kad ji rodoma važiuojanti atbula.

Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas savo ruožtu pareiškė, kad Rusijos paskelbta informacija, esą orlaivį numušusi raketa priklauso Ukrainai, liudija apie Maskvos siekį paaštrinti situaciją.

„Tai – eilinis melas, eilinė Rusijos Federacijos melagystė, liudijanti apie tai, kad Rusija tikrai neatsisakė savo planų suardyti Ukrainos autoritetą, apskritai suardyti situaciją. Jai reikia priežasties paaštrinti situaciją“, – pirmadienį sakė ministras per spaudos konferenciją po Kijeve įvykusio susitikimo su kolega iš Britanijos Gavinu Williamsonu (Geivinu Viljamsonu).

Britų gynybos sekretorius teigė, kad nepriklausomas tyrimas parodė, kas atsakingas už „Boeing“ numušimą.

„Tai yra dar vienas rusų dezinformacijos pavyzdys“, – sakė G. Williamsonas.

Tarptautiniai tyrėjai nagrinės Rusijos pateiktą informaciją

Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT) pirmadienį iš Rusijos gynybos ministerijos gavo naujos medžiagos, susijusios su reiso MH17 Malaizijos lėktuvo numušimu virš Rytų Ukrainos.

„JIT jau kreipėsi į Rusijos Federaciją su prašymu pateikti aktualios informacijos“, – sakoma tarptautinės tyrėjų komandos išplatintame pareiškime.

Dokumente pažymima, jog „2018-ųjų gegužę JIT specialiai užklausė informacijos apie numerius, rastus ant kelių aptiktų raketos dalių“.

„JIT kruopščiai ištirs šiandien pateiktą medžiagą kai tik Rusijos Federacija pateiks JIT atitinkamus dokumentus“, – priduriama pranešime.

Jame pažymima, kad „nuo tyrimo pradžios iki šiandienos JIT visada kruopščiai analizavo ir apdorojo Rusijos Federacijos teikiama informaciją“.

„Kaip pavyzdį galima nurodyti 2014-aiais per spaudos konferenciją pristatytus vaizdus, liudijančius apie numanomą naikintuvo buvimą netoli lainerio MH17“, – nurodoma pranešime.

GALERIJA

  • Rusija dėl Malaizijos lėktuvo numušimo toliau kaltę verčia Ukrainai
  • Rusija dėl Malaizijos lėktuvo numušimo toliau kaltę verčia Ukrainai
  • Rusija dėl Malaizijos lėktuvo numušimo toliau kaltę verčia Ukrainai
  • Rusija dėl Malaizijos lėktuvo numušimo toliau kaltę verčia Ukrainai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Seniai

aisku kad banderos susimove, nes statu palydovai snipineja ta teritorija ir jie turi visa yrasa. Kaip jie reke ant viso pasaulio kad turi yrasa iskart po numusimo, na o paskiau nutilo..nes pamate kad ju liokajai numuse, tai tipo ir yraso nebera, tipo sugadintas..

TO:ilmea

Nusiramink Klumpe

ilmea

Patys numuse, o kalte vercia kitiems. Tai tipiska skeltanagiu taktika
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS