Rusijoje dėl kalinio kankinimo sulaikyti šeši kalėjimo sargybiniai | KaunoDiena.lt

RUSIJOJE DĖL KALINIO KANKINIMO SULAIKYTI ŠEŠI KALĖJIMO SARGYBINIAI

  • 0

Rusijos tyrėjai pirmadienį pranešė sulaikę šešis kalėjimo sargybinius, vienam nepriklausomam laikraščiui paskelbus nutekintą vaizdo įrašą, kuriame matyti kalinį žiauriai mušantys pareigūnai.

Anot tyrėjų, kalėjimo darbuotojai „veikdami sąmoningai, aiškiai viršydami savo tarnybinius įgaliojimus, panaudojo prieš kalinį jėgą“.

Žmogaus teisų gynėjai nuolat praneša apie kankinimus ir sumušimus Rusijos įkalinimo įstaigose, tačiau vaizdo įrašai, kur akivaizdžiai matomi tokie incidentai, nutekinami labai retai.

Neseniai paskelbtas sumušimo įrašas buvo nufilmuotas vienoje pataisos kolonijoje Jaroslavlio mieste. Šio miesto Tyrimų komiteto skyrius nurodė, kad „iki šios dienos jau sulaikyti šeši žmonės“.

„Nusikaltėliai rankomis, kojomis ir nenustatytais daiktais sudavė vyrui keletą smūgių į liemenį ir galūnes“, – sakoma tyrėjų išplatintame pareiškime.

Dešimties minučių trukmės įraše, kurį penktadienį paskelbė laikraštis „Novaja gazeta“, matyti 18 uniformuotų pareigūnų, metodiškai mušančių prie stalo prispaustą vyrą, o šis prašo pasigailėti. Kankintojai taip pat liejo aukai ant galvos vandenį.

Įraše aiškiai matyti sargybinių veidai. „Novaja gazeta“ duomenimis, incidentas buvo nufilmuotas 2017-ųjų birželį, tačiau baudžiamoji byla buvo iškelta tik paskelbus įrašą.

Kaip pranešė žmogaus teisių grupė „Obščestvenyj verdikt“, perdavusi įrašą leidiniui, jos advokatė Irina Biriukova, atstovaujanti kankintam kaliniui, bijodama keršto paliko Rusiją ir paprašė valstybės apsaugoti jos šeimos narius.

Tyrėjai nurodė, kad jiems pavyko atpažinti visus prie sumušimo prisidėjusius asmenis, ir pridūrė, kad šiuo metu Tyrimų komitetas atlieka būtinas teisines procedūras, kad sulaikytų likusius pareigūnus.

Jie taip pat pareiškė ketinantys įvertinti minėtos įkalinimo įstaigos direktoriaus ir regiono kalėjimų sistemos pareigūnų veiksmus.

Incidentas buvo nufilmuotas prie aprangos tvirtinama vaizdo kamera, kurias kalėjimo pareigūnai įstatymų įpareigoti nešioti.

Šis atvejis – nebe pirmas, kai Jaroslavlio kolonijos darbuotojai sulaukė kaltinimų dėl žiauraus elgesio su kaliniais.

Pavyzdžiui, pernai „Novaja gazeta“ pranešė, kad šio kalėjimo kameroje buvo kankintas vienas kalinys, nuteistas už dalyvavimą demonstracijose prieš prezidento Vladimiro Putino grįžimą į valdžią 2012 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS