Rusijoje garsųjį paveikslą nuniokojusiam vandalui – išskirtinė bausmė | KaunoDiena.lt

RUSIJOJE GARSŲJĮ PAVEIKSLĄ NUNIOKOJUSIAM VANDALUI – IŠSKIRTINĖ BAUSMĖ

  • 0

Maskvos rajono teismas antradienį leido suimti Igorį Podporiną, kuris gegužės 25 dieną Tretjakovo galerijoje apgadino Iljos Repino paveikslą „Ivanas Rūstusis ir jo sūnus Ivanas“.

„Tyrėjo prašymą patenkinti. Skirti I. Podporinui kardomąjį areštą“, – paskelbė teisėjas Aleksejus Kavešnikovas.

Teismas pritarė, kad tyrėjų nurodytos aplinkybės leidžia įtariamajam skirti išskirtinę kardomąją priemonę ir atsižvelgė į tai, kad „likęs laisvėje I. Podporinas gali tęsti nusikalstamą veiką ir slėptis nuo tyrėjų“.

Tačiau teisėjas patikslino, kad kol kas teismas nepriėmė sprendimo dėl įtariamojo kaltės įvykdžius šį nusikaltimą.

Teismas taip pat atsižvelgė į tai, kad I. Podporinas yra kaltinamas sunkiu nusikaltimu, kuris buvo įvykdytas visuomenei pavojų keliančiu būdu.

Po teismo posėdžio įtariamojo advokatas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad nesutinka su teisėjo sprendimu ir ketina jį per tris paras apskųsti Maskvos miesto teismui.

I. Podporinas buvo suimtas gegužės 25 dieną, kai metaliniu stulpeliu sudaužė I. Repino paveikslą dengusį stiklą ir trijose vietose apgadino drobę, vaizduojančią, kaip XVI amžiuje gyvenęs Ivanas Rūstusis nužudo savo sūnų.

Kaip matyti Vidaus reikalų ministerijos paskelbtame vaizdo įraše, sulaikytas vyras tyrėjams pasakojo, kad į muziejų atėjo specialiai apžiūrėti šio paveikslo, o prieš tai buvo išgėręs degtinės.

Antradienį teisme jis paneigė savo parodymus sakydamas, kad jie buvo išgauti darant spaudimą, ir paprašė netikėti tuo, ką apie jį rašo arba rodo.

I. Podporino byla iš tardymo skyriaus buvo perduota Vidaus reikalų skyriaus tyrėjams, kurie turės tęsti preliminarų tyrimą.

Taip pat teisme tyrėjas pranešė, kad kaltinimai I. Podporinui buvo pakeisti į sunkesnius kaltinimus pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl ypatingai vertingų kultūros paveldo objektų sunaikinimo arba apgadinimo.

Už šį nusikaltimą įtariamajam gresia iki 6 metų laisvės atėmimo bausmė ir bauda, siekianti iki 5 mln. rublių (69 tūkst. eurų)

Tretjakovo galerijos atstovai pranešė, kad paveikslas buvo smarkiai apgadintas. Jis perkeltas iš nuolatinės ekspozicijos salių į muziejaus restauratorių dirbtuves.

Remiantis tyrimo medžiaga, dėl šio vandališko išpuolio galerija patyrė daugiau nei 500 tūkst. rublių (beveik 7 tūkst. eurų) nuostolių.

Paveikslas „Ivanas Rūstusis ir jo sūnus Ivanas“ iš galerijos Repino salės buvo išneštas pirmą kartą po evakuacijos iš Maskvos Antrojo pasaulinio karo metais.

Tretjakovo galerija parodė paveikslui padarytą žalą iliustruojančias nuotraukas. Jose matyti trys didelės žymės ant caro mirštančio sūnaus. Ivano Rūsčiojo veidas ir rankos – įspūdingiausios paveikslo dalys – nenukentėjo.

Išpuolis prieš garsųjį paveikslą surengtas ne pirmą kartą. 1913 metais vienas vyras jį subadė peiliu. I. Repinas tuomet dar buvo gyvas ir dalyvavo restauruojant paveikslą.

Nuo 1913-ųjų paveikslas buvo uždengtas stiklu.

Rusijos valstybės pareigūnai siekia reabilituoti Ivaną IV (Joną IV Žiaurųjį), kuris Rusiją valdė nuo 1547 iki 1583 metų ir dėl vadinamosios opričninos – valstybinės represijų sistemos – užsitarnavo pravardę „Rūstusis“. Jis taip pat nužudė savo sūnų, tikriausiai netyčia, apimtas pykčio priepuolio.

2017 metų birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad ši istorija yra „legenda“, kurią Vakarai naudoja prieš Rusiją.

„Ar jis nužudė savo sūnų? Ar ne? Daugelis ekspertų sako, kad ne, kad tai išgalvojo popiežiaus nuncijus, kuris atvyko į Rusiją derybų ir mėgino ortodoksiškąją Rusią paversti katalikiškąja Rusia“, – pareiškė V. Putinas.

2016 metų spalį Oriolo mieste, esančiame už maždaug 335 kilometrų į pietus nuo Maskvos, buvo inauguruotas prieštaringai vertinamas pirmasis paminklas šiam XVI amžiaus tironui.

GALERIJA

  • Rusijoje garsųjį paveikslą nuniokojusiam vandalui – išskirtinė bausmė
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS