Sirijos prezidentas: cheminė ataka yra „šimtaprocentinė klastotė“ | KaunoDiena.lt

SIRIJOS PREZIDENTAS: CHEMINĖ ATAKA YRA „ŠIMTAPROCENTINĖ KLASTOTĖ“

  • 3

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) trečiadienį apkaltino Vakarus suklastojus įtariamą cheminę ataką, po kurios sekė precedento neturintis JAV raketų smūgis; tai jis pareiškė išimtiniame interviu naujienų agentūrai AFP Damaske trečiadienį.

Su sunkumais susiduriantis šešerius metus karo draskomos Sirijos lyderis sakė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) nurodymu surengtas smūgis Sirijos smogiamosios galios nesumažino, tačiau pripažino, kad Sirija gali sulaukti ir kitų smūgių.

B.al Assadas pareiškė, kad jo vyriausybė dar 2013 metais atidavė visas turėtas cheminio ginklo atsargas ir todėl negalėjo būti susijusi su praėjusią savaitę buvusia zarino ataka.

„Nebuvo jokio įsakymo jokiai atakai... Mes atidavėme savo arsenalą prieš kelerius metus. Net jeigu turėtume jį, nepanaudotume“, – sakė B.al Assadas naujienų agentūrai AFP.

Jis nurodė, kad po įtartos cheminės atakos į karinį aerodromą smogusi JAV raketų salvė nesumažino Sirijos vyriausybės pajėgumo tęsti smūgius.

„Mūsų ugnies galia, mūsų pajėgumai atakuoti teroristus dėl šių smūgių nesumažėjo“, – pabrėžė jis.

Trečiadienį B.al Assado duotas interviu yra pirmas po įtariamos cheminės atakos sukilėlių kontroliuojamame Chan Šeichūno mieste, per kurią žuvo dešimtys civilių gyventojų.

„Neabejotinai, mums – tai buvo šimtaprocentinė klastotė“, – pridūrė jis kalbėdamas apie nelaimę, per kurią, nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ duomenimis, žuvo 87 žmonės, iš jų 31 vaikas.

„Susidaro įspūdis, kad Vakarai, konkrečiai Jungtinės Valstijos, eina išvien su teroristais. Jie suklastojo visą istoriją, kad turėtų dingstį atakai“, – kalbėjo 17 metų valdžioje esantis B.Assadas.

„Daug suklastotų vaizdo įrašų“

Įtariamas išpuolis šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje esančiame Chan Šeichūno mieste surengtas prasidėjus septintiems metams karo, per kurį jau žuvo daugiau nei 320 tūkst. žmonių ir daugiau nei pusė šalies gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Pasak B.al Assado, tos cheminės atakos įrodymus pateikia tik „al Qaeda“ padalinys“, viena iš Idlibą kontroliuojančių džihadistų grupuočių.

Po minimo išpuolio išplatinti vaizdai, kuriuose matyti traukulių tampomos aukos putojančiomis lūpomis bei juos gelbėti mėginantys medikai, sukrėtė visą pasaulį.

Tačiau iš pažiūros atsipalaidavęs B.al Asssadas pareiškė, kad dar „neaišku ar tai iš viso įvyko, nes kaip galima patikrinti vaizdo įrašo autentiškumą? Šiais laikais būna daug suklastotų vaizdo įrašų“.

„Mes nežinome ar tie mirę vaikai buvo nužudyti Chan Šeichūne. Ar iš viso jie buvo negyvi? – abejojo Sirijos lyderis. – Kas to išpuolio vykdytojas, jei tas buvo išpuolis buvo?“

Sirijos vyriausybė pasirašė Cheminių ginklų konvenciją ir 2013 metais sutiko perduoti visas savo cheminio ginklo atsargas pagal Rusijos tarpininkautą susitarimą.

B.al Assadas taip pat perspėjo leisiąs tik „objektyvų“ tos cheminės atakos tyrimą, kurį norėtų atlikti išorės ekspertai.

„Mes galime leisti tik tokį tyrimą, kuris būtų objektyvus, kai mes įsitikinsime, kad nešališkos šalys dalyvaus šioje delegacijoje ir kad jos nepanaudos to tyrimo politiniu tikslu“, – pabrėžė jis.

Sirijos vyriausybės sąjungininkė Rusija trečiadienį vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, reikalaujančią, kad Sirija bendradarbiautų su tarptautiniais ekspertais, tirsiančiais minėtą cheminę ataką.

GALERIJA

  • Sirijos prezidentas: cheminė ataka yra „šimtaprocentinė klastotė“
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

O kas suklastojo 'įrodymus' apie masinio naikinimo ginklą Irake, ar ne panašiu pretekstu dabar Š.Korėjai grasinama?

Sidauga

Pritariu pirmam komentatoriui - jis pastebėjo labai teisingai. Didžiausi, šimtaprocentiniai klastotojai yra Sirijos diktatorius Asadas ir autokratas Putinas. Jie meluoja, klastoja faktus, apgaudinėja, šantažuoja, aneksuoja, okupuoja ir visas savo padarytas bjaurystes priskiria kitiems.

cha cha cha

O, didžiausi klastotojai – Putinas ir Bašaras al Asadas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS