Sprogdinimų Šri Lankoje aukų skaičius padidėjo iki 359 | KaunoDiena.lt

SPROGDINIMŲ ŠRI LANKOJE AUKŲ SKAIČIUS PADIDĖJO IKI 359

  • 0

Šri Lankoje per Velykų sekmadienį įvykdytų virtinės sprogdinimų aukų skaičius išaugo iki 359, taip pat buvo suimta daugiau įtariamųjų dėl šių išpuolių, trečiadienį pranešė policija.

Policijos atstovas Ruwanas Gunasekara (Ruvanas Gunasekara) nurodė, kad praeitą naktį buvo areštuota 18 įtariamųjų, tad bendras sulaikytųjų skaičius išaugo iki 58.

Šalies premjeras Ranilas Wickremesinghe (Ranilas Vikremesinghė) antradienį taip pat perspėjo, kad keli įtariamieji, galimai turintys sprogmenų, tebėra laisvėje.

Kitas aukšto rango vyriausybės pareigūnas sakė, kad mirtininkų sprogdintojų atakas bažnyčiose, viešbučiuose ir kitose vietose vykdė islamo fundamentalistai, veikiausiai keršydami už praeitą mėnesį Naujoje Zelandijoje surengtą išpuolį prieš musulmonų maldininkus.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) antradienį prisiėmė atsakomybę už atakas Šri Lankoje ir paskelbė nuotraukų, kuriose esą matyti sprogdintojai. Pasak R. Wickremesinghe, tyrėjai tebesiaiškina, kokius ryšius su užsieniu palaikė užpuolikai.

R. Gunasekera sakė, kad naujų įtariamųjų buvo sulaikyta per paieškos operaciją, kurią policija ir saugumo pajėgos vykdė pasinaudodamos nepaprastosiomis galiomis, suteiktomis po sekmadienio atakų.

„Remdamiesi informacija surengėme reidus trijose vietose ir areštavome 17 įtariamųjų, – sakė R. Gunasekera. – Dar vienas įtariamasis buvo areštuotas ketvirtoje vietoje.“

Pasak R. Gunasekeros, šie reidai buvo saugumo operacijų, skirtų susekti su atakomis susijusius asmenis, dalis.

Šri Lankos vyriausybė dėl mirtininkų sprogdinimų trijose bažnyčiose ir trijuose viešbučiuose kaltino vietos islamistų grupuotę „National Thowheeth Jama'ath“ (NTJ).

Be to, kad suteikė saugumo pajėgoms galias sulaikyti įtariamuosius laikotarpiui iki trijų mėnesių, valdžia taip pat įvedė naktinę komendanto valandą.

Sprogdinimai Šri Lankoje

Scanpix nuotr.

„Sistemos sutrikimai“

Tuo tarpu JAV ambasadorė Alaina Teplitz (Alena Teplic) žurnalistams sakė, kad „aiškiai būta sistemos sutrikimų“. Šri Lankos lyderiai yra sakę, kad kai kurie šalies saugumo skyriai prieš Velykas žinojo apie galimas atakas, bet neišplatino šių perspėjimų.

Pasak A. Teplitz, JAV „iš anksto nežinojo“ apie grėsmę. Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentų ir JAV kariškių komanda padeda Šri Lankai tirti šį didžiausią smurto proveržį po pilietinio karo, pasibaigusio prieš 10 metų, pridūrė ambasadorė.

IS, praradusi visą teritoriją, kurią kažkada kontroliavo Irake ir Sirijoje, padarė kelis nepatvirtintus pareiškimus dėl atsakomybės už atakas visame pasaulyje.

Šri Lankos pareigūnų apkaltintos NTJ lyderis Mohammedas Zahranas (Mohamedas Zahranas), dar vadinamas Zahranu Hashmi (Zahranu Hašmiu), musulmonų lyderiams tapo žinomas prieš trejus metus, dėl internete skelbtų kurstytojiškų kalbų.

A. Teplitz atsisakė aptarinėti, ar ambasada arba JAV pareigūnai prieš atakas buvo girdėję apie NTJ ir jos lyderį. „Jei būtume ką nors girdėję, būtume bandę kažką dėl to daryti“, – sakė ji.

IS naujienų agentūra „Aamaq“ paskelbė nuotrauką, kurioje esą matyti atakų vykdytojų lyderis, stovintis tarp kitų septynių žmonių uždengtais veidais. Grupuotė nepateikė jokių kitų įrodymų savo atsakomybei už atakas pagrįsti. Nuotraukoje matomų asmenų tapatybės nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino.

Tuo tarpu šalies gynybos viceministras Ruwanas Wijewardene (Ruvanas Vidževardenė) kreipdamasis į parlamentą sakė, kad užkirsti kelio devyniems sprogdinimams nepavyko dėl „silpnos vietos“ Šri Lankos saugumo aparate.

„Jau nustatyta, kad žvalgybos skyriai žinojo apie šią ataką, o atsakingų žmonių grupė buvo informuota apie gresiančią ataką, – sakė R. Wijewardene. – Tačiau ši informacija buvo išplatinta tik tarp kelių pareigūnų.“

Vėlai antradienį per tiesioginę transliaciją kreipdamasis į šalies gyventojus, Šri Lankos prezidentas Maithripala Sirisena (Maitripala Sirisena) sakė, kad taip pat nežinojo apie minimą žvalgybinę informaciją, ir pažadėjo „imtis griežtų veiksmų“ prieš pareigūnus, nepasidalijusius turimomis žiniomis. Jis taip pat pažadėjo „visiškai restruktūrizuoti“ saugumo pajėgas.

Kaip sakė R. Wijewardene, vyriausybė turi įrodymų, kad atakas įvykdė „islamo fundamentalistų grupuotė“, keršydama už kovo 15 dienos šaudymą mečetėse Naujosios Zelandijos pietiniame Kraistčerčo mieste, kai žuvo 50 žmonių. Vis dėlto viceministras nesakė, kokie tai įrodymai.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) trečiadienį Oklande žurnalistams sakė dėl to negavusi jokios oficialios informacijos iš Šri Lankos ir nemačiusi jokių žvalgybos pranešimų. Tačiau ji pridūrė, kad Šri Lankos tyrimas dar tik prasidėjęs.

Dėl šaudymo Kraistčerčo mečetėse buvo areštuotas ultradešiniųjų pažiūrų australų ekstremistas.

Šri Lankoje gyvena 21 mln. žmonių, daugiausia budistų, bet taip pat yra hinduistų, musulmonų ir krikščionių bendruomenės. Šalies istorijoje būta daug etninių ir tarpkonfesinių konfliktų.

Per 26 metus trukusį pilietinį karą tamilų „tigrų“ sukilėlių armija retai taikydavosi į krikščionis, o 2009 metais ją sutriuškino vyriausybės pajėgos. Neseniai šalį apėmė budistų nacionalistų kurstomas antimusulmoniškas fanatizmas, bet anksčiau Šri Lankoje nebuvo karingų islamistų.

Nedidelė Šri Lankos krikščionių bendruomenė anksčiau patyrė tik pavienių puldinėjimo atvejų.

Marokas suteikė informacijos

Marokas pasidalijo su Šri Lanka svarbia žvalgybine informacija, kuri padėjo Šri Lankos pareigūnams identifikuoti devynis teroristus, įvykdžiusius teroro aktus Kolombe ir kituose miestuose, taip pat jų bendrininkus iš „Islamo valstybės“. Tai trečiadienį pranešė Indijos naujienų agentūra IANS, remdamasi savo šaltiniais.

Pasak agentūros, informacija buvo perduota praėjus 48 valandoms po teroro aktų, kurie buvo įvykdyti sekmadienį. Anksčiau Šri Lankos vyriausybė pranešė, kad kai kurių šalių specialiosios tarnybos perdavė jai naudingų duomenų.

Marokas turi sukaupęs sėkmingos kovos su radikaliuoju islamizmu ir terorizmu patirties.

Planavo atakuoti laidotuvių dalyvius?

Šri Lankoje išpuolius surengę teroristai planavo saloje antrą atakų seriją. Tai trečiadienį pranešė CNN, remdamasis Šri Lankos vyriausybės atstovais.

„Šri Lankos vyriausybė mano, kad teroro aktų organizatoriai planavo surengti antrą atakų seriją. Kitaip tariant, jie ketino atakuoti žmones per teroro aktų aukų laidotuves“, - informuoja CNN.

Anksčiau buvo pranešta, kad teroro aktų galėjo būti dar daugiau - teroristų taikinys buvo dar vienas didelis viešbutis, taip pat Indijos ambasada.

CNN žiniomis, atakas surengė devyni teroristai mirtininkai. Anksčiau naujienų agentūra „The Associated Press“ teigė, kad sprogdinimus per katalikų Velykas įvykdė septyni mirtininkai.

„Nerimą kelia tas faktas, kad jie buvo Šri Lankos piliečiai, finansiškai nepriklausomi ir išsilavinę vidurinės klasės atstovai“, - pažymi CNN.

 

GALERIJA

  • Sprogdinimų Šri Lankoje aukų skaičius padidėjo iki 359
  • Sprogdinimų Šri Lankoje aukų skaičius padidėjo iki 359
  • Sprogdinimų Šri Lankoje aukų skaičius padidėjo iki 359
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS