Strypu ir peiliu ginkluoto užpuoliko ataka Paryžiuje: sužeisti septyni žmonės | KaunoDiena.lt

STRYPU IR PEILIU GINKLUOTO UŽPUOLIKO ATAKA PARYŽIUJE: SUŽEISTI SEPTYNI ŽMONĖS

  • 1

Septyni žmonės, tarp jų du britų turistai, sekmadienį Paryžiuje buvo sužeisti vyro, ginkluoto peiliu ir metaliniu strypu, pranešė policija ir kiti šaltiniai.

Vienas tyrimui artimas šaltinis sakė, kad įtariamasis buvo sulaikytas. Manoma, kad jis yra Afganistano pilietis.

„Šiuo metu nesama jokių ženklų, kad šių užpuolimų pobūdis yra teroristinis“, – sakė šaltiniai ir pridūrė, kad užpuolikas puldinėjo „nepažįstamus žmones gatvėje“.

Iš septynių sužeistųjų keturių būklė yra kritinė, nurodė policija.

Incidentas įvyko po 23 val. vietos (pirmadienio vidurnakčio Lietuvos) laiku ant vieno kanalo krantų Prancūzijos sostinės šiaurės rytiniame rajone.

Apsaugininkas, dirbantis viename iš dviejų kino teatrų, veikiančių abiejose Urko kanalo pusėse, pasakojo matęs vyrą, užpuolusį kitus žmones, ir vėliau persekiotą dviejų kitų vyrų, mėginusių jį sustabdyti.

„Jis rankoje laikė metalinį strypą ir jį išmetė, kai tie vyrai jį vijosi. Tada jis išsitraukė peilį“, – naujienų agentūrai AFP sakė apsaugininkas.

Kitas liudininkas, 28 metų Youssefas Najah (Jusefas Nadža), pasakojo ėjęs palei kanalą netoli petankės aikštelės ir pamatęs bėgantį vyrą, rankoje laikiusį 25–30 cm ilgio peilį

„Jį vijosi kelios dešimtys žmonių. Jie ėmė mėtyti į jį metalinius petankės rutulius“, – sakė Y. Najahas, turėdamas galvoje Prancūzijoje itin populiarų žaidimą.

„Keturi ar penki rutuliai pataikė jam į galvą, tačiau tai jo nesustabdė“, – pridūrė Y. Najahas.

Pasak jo, tada užpuolikas nėrė į skersgatvį ir pamėgino „pasislėpti už dviejų britų turistų“.

„Mes jiems šūktelėjom: „Saugokitės, jis turi peilį“. Tačiau jie nesureagavo“, – pasakojo liudininkas ir pridūrė, kad tada turistai buvo užpulti. 

Aukšto laipsnio parengtis

Policija pradėjo tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti, sakė vienas teismų šaltinis.

Pastaraisiais mėnesiais Prancūzijoje peiliais ginkluoti asmenys surengė virtinę išpuolių. Daugeliu atveju terorizmo versija buvo atmesta.

Rugpjūčio 23 dieną mieste netoli Paryžiaus vyras nudūrė savo motiną bei seserį ir sunkiai sužeidė dar vieną asmenį. Užpuoliką nušovė policija.

Šio smurto proveržio motyvas dar nenustatytas, nors džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ paskelbė, kad ataką surengė vienas iš jo kovotojų.

Pareigūnai nurodė, kad 36 metų vyro psichika buvo smarkiai sutrikusi, o nuo 2016 metų buvo įtrauktas į teroristine veikla įtariamų ir stebimų asmenų sąrašą.

Sekmadienio ataka buvo surengta kelios savaitės po to, kai Perigė mieste buvo areštuotas prieglobsčio prašytojas afganistanietis. Jis būdamas girtas švaistėsi peiliu ir sužeidė keturis žmones, vieną jų – sunkiai.  

Policija pranešė, kad tyrėjai po rugpjūčio 13 dieną įvykusio incidento „labai greitai“ atmetė terorizmo motyvą.

Birželio 17 dieną kitame pietiniame mieste prekybos centre moteris, šaukdama  „Allahu akbar“ („Dievas visų didesnis“), užpuolė ir kanceliariniu peiliuku sužeidė du žmones.

Prancūzijoje tebegalioja aukšto laipsnio parengtis po virtinės teroro atakų, kurios prasidėjo 2015 metų sausį, kai džihadistai įsiveržė į satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją ir nužudė 12 žmonių.

Daugumą šių išpuolių įvykdė radikalizavęsi žmonės arba asmenys, kurie tvirtino veikę džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ vardu.

Per trejus metus islamo ekstremistai nužudė daugiau nei 240 žmonių.

GALERIJA

  • Strypu ir peiliu ginkluoto užpuoliko ataka Paryžiuje: sužeisti septyni žmonės
  • Strypu ir peiliu ginkluoto užpuoliko ataka Paryžiuje: sužeisti septyni žmonės
  • Strypu ir peiliu ginkluoto užpuoliko ataka Paryžiuje: sužeisti septyni žmonės
  • Strypu ir peiliu ginkluoto užpuoliko ataka Paryžiuje: sužeisti septyni žmonės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Varliaėdžius 'atbėgėliai' it avis skerdžia, o jų vadas ir toliau apsimetinėja kad tai ne teroras... šiaip ritualinės apeigos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS