Taivaną supurtė stipriausias žemės drebėjimas per 25 metus: yra žuvusių ir sužeistų | KaunoDiena.lt

TAIVANĄ SUPURTĖ STIPRIAUSIAS ŽEMĖS DREBĖJIMAS PER 25 METUS: YRA ŽUVUSIŲ IR SUŽEISTŲ

  • 5

Taivane trečiadienį įvykusio galingo žemės drebėjimo, kuris apgadino dešimtis pastatų ir sukėlė perspėjimus apie cunamį, aukų skaičius išaugo iki devynių, o sužeistųjų – iki 882, pranešė nacionalinė ugniagesių agentūra.

Visos žūtys įvyko Hualiano apygardoje, kalnuotame Taivano rytinės pakrantės regione, kuris buvo žemės drebėjimo epicentras.

Mažiausiai 882 žmonės buvo sužeisti, rodo atnaujinti Taibėjaus nepaprastųjų situacijų operacijų centro duomenys.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras pranešė, kad cunamio grėsmė dėl Taivane įvykusio žemės drebėjimo jau praėjo. Valdžios institucijos Taibėjuje iš pradžių teigė, kad nepranešta apie sužeistuosius ar žuvusiuosius.

LNK reportažas:

JAV geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, 7,4 balo stiprumo žemės drebėjimas įvyko prieš pat 8 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku ir sukėlė cunamio pavojų Taivane, pietų Japonijoje ir Filipinuose.

USGS duomenimis, epicentras buvo už 18 km į pietus nuo Taivano Hualiano miesto, 34,8 km gylyje.

10.03 val. Taivano (5.03 val. Lietuvos) laiku Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras pranešė, kad cunamio pavojus iš esmės praėjo, tačiau žmonės, esantys netoli pakrančių, turėtų išlikti budrūs.

Apie 10.14 val. Taivano (5.14 val. Lietuvos) laiku valdžios institucijų išsiųstame pavojaus pranešime sakoma, kad „žemės drebėjimo sukeltas cunamis pamažu pasiekė Taivano pakrantę“.

„Pakrančių zonose gyvenantiems žmonėms primename būti budriems, imtis griežtų atsargumo priemonių ir atkreipti dėmesį į staigaus bangų šuolio keliamą pavojų“, – priduriama jame.

Netoli žemės drebėjimo epicentro esančios Hualiano apygardos priešgaisrinės tarnybos pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sugriuvo du pastatai ir manoma, kad kai kurie žmonės yra įstrigę.

Šis žemės drebėjimas yra netoli sausumos ir negilus. Jis juntamas visame Taivane ir gretimose salose.

Taivano nacionalinė priešgaisrinė agentūra per televiziją transliuotame nacionaliniame pranešime teigė, kad pranešta apie 26 pastatų pasvirimą arba griūtį.

Taivano saloje žemės drebėjimai yra įprastas reiškinys, o jos gyventojai pripratę prie dažnų požeminių smūgių.

Stipriausias per 25 metus

Trečiadienio rytą Taivano rytuose įvyko stiprus 7,4 balo žemės drebėjimas, dėl kurio savivaldžią salą, taip pat kai kurias pietų Japonijos ir Filipinų dalis pasiekė cunamio pavojus.

Japonijos meteorologijos agentūra perspėjo, kad atokioms Japonijos saloms regione, įskaitant Mijako salą, gresia iki trijų metrų aukščio cunamio bangos.

Pirminis drebėjimas buvo juntamas visame Taivane, o pakartotiniai smūgiai, tarp kurių buvo ir 6,5 balo žemės drebėjimas netoli Hualiano miesto, pasak Taivano meteorologijos agentūros, buvo juntami ir Taibėjuje.

Sostinėje trumpam nustojo veikti metro, bet po valandos traukiniai vėl pradėjo važiuoti, o gyventojai gavo vietinių apygardų vadovų įspėjimus patikrinti, ar nėra dujų nuotėkio.

„Norėjau išbėgti, bet nebuvau apsirengęs. Tai buvo taip stipru“, – sakė viešbučio centre svečias Kelvinas Hwangas (Kelvinas Hvangas).

Pareigūnai teigė, kad šis žemės drebėjimas buvo stipriausias saloje per pastaruosius dešimtmečius.

„Šis žemės drebėjimas yra netoli sausumos ir negilus. Jis juntamas visame Taivane ir gretimose salose“, – sakė Taibėjaus centrinės meteorologijos departamento seismologijos centro direktorius Wu Chien-fu (U Čenfu).

„Jis stipriausias per 25 metus nuo (1999 metais įvykusio) žemės drebėjimo“, – teigė jis žurnalistams.

1999 metų rugsėjį Taivaną sukrėtė 7,6 balo žemės drebėjimas, nusinešęs apie 2,4 tūkst. žmonių gyvybių ir tapęs pražūtingiausia stichine nelaime salos istorijoje.

Wu Chien-fu perspėjo, kad valdžios institucijos neatmeta galimybės, jog per tris dienas įvyks 6,5–7 balų stiprumo žemės drebėjimai, kurie bus palyginti arti sausumos.

„Visuomenė turėtų atkreipti dėmesį į atitinkamus įspėjimus ir pranešimus ir pasiruošti evakuacijai dėl žemės drebėjimo“, – kalbėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Turėtų

lunzbergis atstatyti sugriautus pastatus

Krabai

Karma už pagalbą kremliui?

matomai, uztat kad susidejo su anukeliu

drakonas supykes papurte savo pecius...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS