Teisių gynimo grupė: iranietė paauglė po moralės policijos užpuolimo ištikta komos | KaunoDiena.lt

TEISIŲ GYNIMO GRUPĖ: IRANIETĖ PAAUGLĖ PO MORALĖS POLICIJOS UŽPUOLIMO IŠTIKTA KOMOS

  • 1

Po Irano sostinės metro stotyje įvykusio išpuolio šešiolikmetė iranietė yra ištikta komos ir gydoma ligoninėje griežtai saugant, antradienį pranešė viena teisių gynimo grupė, kaltę verčianti liūdnai pagarsėjusiai šalies moralės policijai.

Teisių gynimo grupė „Hengaw“ teigė, kad paauglė Armita Garawand (Armita Garavand) buvo sunkiai sužeista per susidūrimą su policijos pareigūnėmis Teherano metro.

Irano valdžios institucijos tai jau paneigė, sakydamos, kad mergaitė apalpo dėl žemo kraujospūdžio ir kad saugumo pajėgos prie to neprisidėjo.

Praėjus daugiau nei metams po kurdų kilmės iranietės Mahsos Amini, kuri vadinamosios moralės policijos buvo suimta už tai, kad, kaip teigiama, pažeidė griežtas moterų aprangos taisykles, mirties, Irano valdžios institucijos ir toliau budriai stebi bet kokį socialinės įtampos padidėjimą.

Merginos mirtis išprovokavo kelis mėnesius trukusią, Irano teokratiją sukrėtusią protestų bangą, kuri sumažėjo tik po represijų, per kurias, pasak aktyvistų, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti ir šimtai nužudyti.

„Hengaw“ teigimu, sekmadienį Teherano metro stotyje „Shohada“ užpulta moralės policijos pareigūnių, A. Garawand patyrė sunkius sužalojimus.

Pasak grupės, miesto ligoninėje „Fajr“ ji gydoma griežtai saugant ir šiuo metu nukentėjusiosios negali aplankyti net jos artimieji.

Vėliau organizacija paskelbė nuotrauką, kurioje, kaip teigiama, buvo nufotografuota ligoninės lovoje gulinti, prie maitinimo vamzdelio prijungta A. Garawand, o jos galva ir kaklas buvo stipriai sutvarstyti. „Hengaw“ nurodė, kad merginos būklė nepakitusi.

Grupė pridūrė, kad jos tėvai ligoninėje davė interviu Irano valstybinei žiniasklaidai, tačiau dalyvaujant aukšto rango saugumo pareigūnams ir patiriant didelį spaudimą.

Kai kurie gandai, skelbiantys apie konfliktą su metro agentais, (...) neatitinka tikrovės, o vaizdo kamerų įrašai paneigia šį teiginį.

„Vis daugiau smurto“

Nors A. Garawand gyvena Teherane, ji kilusi iš Kermanšaho miesto kurdų apgyvendintuose Irano vakaruose, sakė „Hengaw“.

Po incidento ligoninėje norėjo apsilankyti dienraščio „Shargh“ žurnalistė Maryam Lotfi (Marjam Lotfi), tačiau iš karto buvo sulaikyta. Vėliau, kaip pranešama, ji buvo paleista.

Šis atvejis sukėlė intensyvias diskusijas socialiniuose tinkluose, o vaizdo įraše, kuriame, kaip skelbiama, užfiksuotas šis incidentas, matyti, kaip policijos pareigūnės paauglę, matyt, nedėvinčią privalomos skaros, pastumia, o paskui traukia nejudantį kūną.

Teherano metro sistemos generalinis direktorius Masoodas Dorosti (Masudas Dorostis) paneigė, kad tarp moksleivės ir keleivių ar metro vadovų įvyko koks nors žodinis ar fizinis konfliktas.

„Kai kurie gandai, skelbiantys apie konfliktą su metro agentais, (...) neatitinka tikrovės, o vaizdo kamerų įrašai paneigia šį teiginį“, – valstybinei naujienų agentūrai IRNA sakė M. Dorosti.

Ne Irane įsikūrusi naujienų svetainė „IranWire“ citavo šaltinį, kuris teigė, kad A. Garawand patyrė galvos traumą po to, kai pareigūnės ją pastūmė.

Praėjus metams po M. Amini mirties, Irano valdžios institucijos vėl ėmėsi represijų prieš moteris, nesilaikančias griežtų aprangos taisyklių, įskaitant privalomą hidžabo dėvėjimą.

Niujorke įsikūręs Irano žmogaus teisių centras teigė, kad po to, kai šalies valdžia atnaujino moralės policijos, prižiūrinčios, ar moterys ir mergaitės laikosi aprangos kodo, veiklą, jos patiria vis daugiau smurto, savavališkų sulaikymų ir diskriminacijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

persu fanatizmas parduotas setonui dar nuo viduramziu uztat taip uzsiblokave kad nieko neprileidzia ???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS