Tyrėjai: kompleksą „Buk“ į Ukrainą pasiuntė Rusijos karininkas | KaunoDiena.lt

TYRĖJAI: KOMPLEKSĄ „BUK“ Į UKRAINĄ PASIUNTĖ RUSIJOS KARININKAS

  • 2

Tarptautinė tyrėjų grupė „Bellingcat“ trečiadienį paskelbė ataskaitą, kurioje sakoma, kad asmuo, 2014 metų liepą pasiuntęs į prorusiškų separatistų kontroliuojamą teritoriją Rytų Ukrainoje Rusijos zenitinių raketų kompleksą „Buk“, numušusį oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvą, veikiausiai yra dabar jau į atsargą išėjęs rusų karinės žvalgybos karininkas Sergejus Dubinskis, pranešė Laisvosios Europos radijas (RFE/RL).

„Dubinskis yra Rusijos karo veteranas. 2014 metų liepą jis buvo pulkininkas, (anksčiau) kovėsi per Sovietų Sąjungos (kampaniją) Afganistane, po to – Čečėnijoje, kur tarnavo 22-ojoj specialiųjų pajėgų brigadoje, susijusioje su Rusijos kariuomenės Vyriausiąja žvalgybos valdyba (GRU)“, – „Bellingcat“ ataskaitą trečiadienio vakarą citavo RFE/RL.

Dokumente sakoma, kad S.Dubinskis taip pat yra žinomas kaip separatistų apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ kovotojas, slapyvardžiu „Chmuryj“ („Paniurėlis“).

Ekspertų duomenimis, „Buk“ komplekso pervežimą atliko Rusijos kariuomenės 69-oji atskiroji materialinio techninio aprūpinimo brigada. Šią išvadą „Bellingcat“ padarė išanalizavusi nuotraukas, padarytas Rusijos Rostovo srityje, padarytas, kai buvo pervežamas tas kompleksas.

Išanalizavę Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) paskelbtus separatistų kovotojų pokalbių įrašus, ekspertai nustatė, kad „Buk“ atgabenimą veikiausiai koordinavo „Chmuryj“.

„Bellingcat“ nurodė, kad tuojau po MH17 numušimo 2014 metų liepos 17 dieną separatistai suteikė S.Dubinskiui generolo majoro laipsnį. Vėliau jis esą buvo išsiųstas iš „Donecko liaudies respublikos“ į Rusiją dėl numanomų finansinių nusikaltimų.

„Bellingcat“ vasario 14 dieną pataikė šią informaciją tarptautinei tyrėjų grupei, atliekančiai oficialų tyrimą dėl Ukrainoje numušto lainerio „Boeing 777“, skraidinusio 298 žmones. Šią grupę sudaro Australijos, Belgijos, Nyderlandų, Malaizijos ir Ukrainos tyrėjai.

Ekspertai nurodė, kad Malaizijos lėktuvas buvo numuštas iš Rusijos į Ukrainą atvežto „Buk“ raketa, paleista iš separatistų kontroliuotos vietovės šalia Pervomaiskojės kaimo.

Tyrėjai jau yra nustatę apie 100 asmenų, galimai susijusių su šiuo incidentu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Ta prasme - 'DAKALĖ' ginklų kontrabandistams?

Melas

Melas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS