Varšuvoje policija išvaikė demonstrantus | KaunoDiena.lt

VARŠUVOJE POLICIJA IŠVAIKĖ DEMONSTRANTUS

  • 3

Lenkijos policija antradienį jėga išvaikė Varšuvos centre susirinkusius demonstrantus, norėjusius sustabdyti su valdžia suderintas ultradešiniųjų pažiūrų jaunimo organizacijos eitynes.

Keli šimtai policijos pareigūnų lydėjo eitynes, kuriose dalyvavo apie 100 Lenkijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų katalikiškos nacionalistinės jaunimo sąjungos „Mlodziez Wszechpolska“ („Visos Lenkijos jaunimas“) narių. Ši grupė garsėja savo skeptišku požiūriu į abortus ir homoseksualų teises.

Kai kurie šių eitynių dalyviai dėvėjo juodus rūbus ir mojavo Lenkijos vėliavomis. Kiti dalyviai, apsirengę žaliai baltais drabužiais, atstovavo Lenkijos kraštutinių dešiniųjų partijai ONR (Nacionalistų radikalų stovykla).

Tačiau apie 200 protestuotojų bandė sutrukdyti minėtas ultradešiniųjų eitynes. Dauguma oponentų tiesiog atsisėdo vidury gatvės ir skandavo „Šalin fašizmą“, „Varšuva laisva nuo fašizmo“ bei Ispanijos pilietinio karo šūkį „No Pasaran“ („Jie nepraeis“).

Kadangi jie nereagavo į policijos žodinius perspėjimus, pareigūnai ėmė šiuos protestuotojus vaikyti jėga: kai kuriuos iš jų policininkai tempė per šaligatvį.

Apie sužeistuosius pranešimų negauta, o policijos atstovas pranešė, kad nebuvo suimtas nė vienas asmuo.

„Ėmėmės veiksmų prieš žmones, kurių elgesys trukdė teisėtam susirinkimui“, – vietos žiniasklaidai sakė Varšuvos policijos atstovas Sylwesteris Marczakas (Silvestras Marčakas).

Lenkijos baudžiamasis kodeksas draudžia fašizmo ar kitų totalitarinių ideologijų propagavimą.

„Mlodziez Wszechpolska“ per antradienio eitynes minėjo 1920-ųjų Varšuvos mūšio, per kurį Lenkijos pajėgos sutriuškino Raudonąją armiją, metines.

Nuo 2015 metų, kai į valdžią atėjo dešiniojo sparno populistinė partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), vyriausybė ėmė reikalauti, kad gatvės demonstracijas, rengiamas dešiniųjų pažiūrų grupių, įskaitant ir kraštutinius dešiniuosius, saugotų gausios policijos pajėgos.

Balandį, kai protestuotojai bandė sustabdyti ONR eitynes, policija taip pat panaudojo prieš juos jėgą.

Praėjusį ketvirtadienį apie 2 tūkst. pareigūnų saugojo kas mėnesį rengiamas eitynes, skirtas pagerbti per 2010-ųjų aviakatastrofą prie vakarinio Rusijos miesto Smolensko žuvusio tuometinio prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio) ir dar 95 žmonių atminimą. Šios eitynės būna organizuojamos PiS lyderio, eksprezidento brolio dvynio Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio) iniciatyva.

Tąkart antivyriausybiniai aktyvistai surengė savo demonstraciją, tačiau policijos pajėgų buvo keturiskart daugiau nei jos dalyvių.

J. Kaczynskis atkakliai tvirtina, kad ši aviakatastrofa buvo ne nelaimingas atsitikimas, o sąmokslo padarinys. Protestuotojų manymu, PiS lyderis politizuoja šią tragediją, siekdamas rinkėjų, palaikančių jo nuomonę šiuo klausimu, paramos.

Lenkijos ir Rusijos tyrėjai, atlikę tyrimą dar prieš PiS ateinant į valdžią, padarė išvadą, kad katastrofą nulėmė piloto klaida, nepalankios meteorologinės sąlygos ir aplaidus oro dispečerių darbas.

Tačiau 2015 metais į valdžią atėjusi PiS pasiekė, kad būtų atliktas pakartotinis tyrimas, o jo komisija pareiškė, kad galbūt orlaivyje įvyko sprogimas, dėl kurio lėktuvas subyrėjo ore. Visgi kol kas nepateikiama jokių įrodymų, kurie pagrįstų šią išvadą.

GALERIJA

  • Varšuvoje policija išvaikė demonstrantus
  • Varšuvoje policija išvaikė demonstrantus
  • Varšuvoje policija išvaikė demonstrantus
  • Varšuvoje policija išvaikė demonstrantus
  • Varšuvoje policija išvaikė demonstrantus
  • Varšuvoje policija išvaikė demonstrantus
  • Varšuvoje policija išvaikė demonstrantus
Scanpix nuotr.
Gairės: Lenkija
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

durniu laivas

geras jau ir jiems reikia eityniu pradejo nuo pideru baigia fasizmo sekejais

...

Privalu Lenkiją padalyt.

Jonas

Kokia valdžia tokios ir eitines

SUSIJUSIOS NAUJIENOS