Vėl incidentas su nuodais Britanijoje: du asmenys – kritinės būklės | KaunoDiena.lt

VĖL INCIDENTAS SU NUODAIS BRITANIJOJE: DU ASMENYS – KRITINĖS BŪKLĖS

  • 3

Didžiosios Britanijos pareigūnai trečiadienį pranešė, kad ligoninėje gydomi du kritinės būklės asmenys, paveikti „nežinomos medžiagos“ netoli pietų Anglijos miesto Solsberio, kuriame anksčiau šiais metais vienas buvęs rusų šnipas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Policijos kovos su terorizmu padalinys, vadovaujantis tyrimui dėl kovą Solsberyje įvykdyto buvusio Rusijos karinės žvalgybos karininko Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo, nurodė padedantis vietos policijai tirti naująjį „didelį incidentą“.

Porton Daune įsikūrusios Britanijos gynybos laboratorijos mokslininkai tiria mėginius, stengdamiesi nustatyti, ar abu incidentus sieja koks nors ryšys, pranešė britų žiniasklaida.

Minimi asmenys – 45 metų vyras ir 44 metų moteris – buvo rasti netekę sąmonės viename ramiame, neseniai pastatytame rajone Eimsberio miestelyje, esančiame netoli garsiojo priešistorinio Stounhendžo monumento.

29 metų vietos gyventojas Samas Hobsonas (Semas Hobsonas) sakė naujienų agentūrai AFP palaikęs draugiškus ryšius su pora – Charlie Rowley (Čarliu Rouliu) ir Dawn Sturgess (Don Sterges).

Pasak jo, pirmiausiai blogai pasijuto D. Sturgess, o vėliau – Ch. Rowley.

„Jis smarkiai prakaitavo, tiesiog varvėjo; su juo nebuvo įmanoma susišnekėti – jis leido keistus garsus ir svyravo pirmyn ir atgal, – pasakojo S. Hobsonas. – Atrodė, kad jis kitame pasaulyje.“

Eimsberis yra maždaug už 12 km nuo Solsberio, kur šių metų kovą Skripaliai buvo rasti susmukę ant suolelio prie vieno prekybos centro. Jų apnuodijimas išprovokavo didelę santykių su Rusija diplomatinę krizę.

Premjerė informuojama

Solsberio gyventojai sakė esą sukrėsti, kad jų ramus regionas vėl atsidūrė pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre.

„Buvau sukrėstas, kai išgirdau, kad kažkas nutiko taip greitai po ankstesnio užterštumo incidento“, – AFP sakė 70-metis Patrickas Hillmanas (Patrikas Hilmanas).

Skripalių apnuodijimas per pastaruosius mėnesius „iš tikrųjų paveikė verslą ir apskritai gyvenimą Solsberyje“, pridūrė jis.

„Šiek tiek baugoka“, – pripažino 84 metų Johnas Reidas (Džonas Reidas).

Premjerės Theresps May (Terezos Mei) biuras Dauningo gatvėje nurodė, kad šis incidentas vertinamas „kuo rimčiausiai“.

Trečiadienį buvo surengtas nepaprastasis kabineto posėdis, per kurį pareigūnai buvo informuoti apie padėtį. Panašus susitikimas turėtų įvykti vėliau tą pačią dieną, o policija paskelbė du telefono numerius, kuriais galima skambinti iškilus įtarimų dėl galimo užterštumo.

Abu minėti pacientai „šiuo metu gydomi Solsberio rajono ligoninėje dėl įtariamo nežinomos medžiagos poveikio“, sakoma policijos pranešime.

„Jų abiejų būklė – kritinė“, – pridūrė pareigūnai.

Toje pačioje ligoninėje buvo gydomi ir Skripaliai.

Pora buvo rasta šeštadienį, o policija nurodė, kad iš pradžių buvo įtarta, jog šie asmenys apsinuodijo „heroinu arba kreku (prastos kokybės kokainu) iš užterštos narkotikų siuntos“.

„Tačiau dabar atliekami tolesni tyrimai, siekiant nustatyti šiuos pacientus susargdinusią medžiagą“, – pažymėjo pareigūnai ir pridūrė, kad neatmetami jokie scenarijai.

Viltšyro grafystės policijos ir kriminalinių tyrimų komisaras Angusas Macphersonas (Angusas Makfersonas) sakė, kad kol kas nėra „jokių priežasčių manyti, kad tai yra susiję“ su Skripalių apnuodijimu.

67 metų S. Skripalis ir iš Maskvos jo aplankyti atvykusi 33 metų duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti susmukę Solsberyje ir ilgą laiką gydyti, kol galiausiai buvo išrašyti iš ligoninės.

Jiems padėti mėginęs policininkas Nickas Bailey (Nikas Beilis) taip pat buvo hospitalizuotas.

Maskva neigė Britanijos kaltinimus, kad Rusija susijusi su Skripalių apnuodijimu. Ši priešprieša išprovokavo diplomatinę krizę; Vakarų šalys ir Rusija išsiuntė dešimtis vienos kitų diplomatų.

Britanija tvirtina, kad Skripaliai buvo paveikti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga „Novičiok“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Chm: "Viltšyro policija sakė iš pradžių įtarusi, kad šių žmonių sveikata sutriko jiems pavartojus „galbūt heroino ar kreko (kokaino) iš užterštos narkotikų partijos" - juk ir Skripalių atveju pirmiausia buvo kelta nekokybiškų narkotikų versija, bet paskui... na, kažkam skandalo reikėjo (tai, beje, paaiškintų ir jų 'stebuklingą pasveikimą').

Niekšai ir tiek

Vėl britų spec. tarnybos pradėjo juodą darbą. Juk nepavyksta atsiskirti nuo ES naudingai sau. Tad reikia eilinio triukšmo. Pirmą kartą apkaltino Rusija, be juokių įrodymų. Dabar matomai Airiją, kuri nenori stsiskirti nuo ES.

Anonimas

Tai cia kol kas dar Rusija neminima ir neaiskus nuodai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS