Žiniasklaida: Izraelis svarstė planus smogti atsakomąjį smūgį Iranui | KaunoDiena.lt

ŽINIASKLAIDA: IZRAELIS SVARSTĖ PLANUS SMOGTI ATSAKOMĄJĮ SMŪGĮ IRANUI

Izraelis svarstė galimybę smogti atsakomąjį smūgį Iranui už praėjusį savaitgalį įvykdytą precedento neturintį išpuolį, tačiau, kaip pranešė Izraelio ir JAV žiniasklaida, šio plano atsisakė.

Vėlai šeštadienį Iranas paleido daugiau kaip 300 dronų ir raketų į Izraelį. Tačiau jie buvo perimti padedant Jungtinėms Valstijoms ir kitoms sąjungininkėms, todėl ataka padarė tik nedidelę žalą.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pažadėjo atsakyti į išpuolį, o pasaulio galybės, įskaitant pagrindinį sąjungininką Vašingtoną, paragino elgtis santūriai, siekiant išvengti tolesnio kelis mėnesius trunkančio karo Gazos Ruože eskalavimo ar išplitimo regione.

Izraelio visuomeninis transliuotojas „Kan“ pranešė, kad po diskusijų su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) B. Netanyahu nusprendė nesiimti iš anksto parengtų planų dėl atsakomųjų smūgių Iranui atakos atveju.

„Suveikė diplomatinės subtilybės“, – „Kan“ sakė aukšto rango Izraelio pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, ir pridūrė, kad atsakas bus, tačiau kitoks, nei planuota iš pradžių.

„ABC News“, remdamasi trimis neįvardytais Izraelio šaltiniais, pranešė: „Izraelis rengė, bet vėliau atšaukė atsakomuosius smūgius Iranui mažiausiai dvi naktis praėjusią savaitę.“

Tarp galimų atsakomųjų priemonių, kurias svarstė Izraelio karo ministrų kabinetas, buvo variantas atakuoti Irano įgaliotinius kitose regiono vietose arba surengti kibernetinę ataką, sakė šaltiniai „ABC News“.

Pirmadienį vykusiame vyriausybės posėdyje Izraelio pareigūnai svarstė galimybę suteikti kariuomenei leidimą smogti Iranui, tačiau „dėl operatyvinių priežasčių“ nusprendė to nedaryti, JAV naujienų portalui „Axios“ sakė du neįvardyti Izraelio pareigūnai.

Irano remiamos ginkluotos grupuotės visame regione vykdo išpuolius nuo spalio mėnesį prasidėjusio karo tarp Izraelio ir „Hamas“.

Savaitgalį Teherano surengta ataka – pirmasis tiesioginis išpuolis prieš Izraelio teritoriją – buvo atsakas į balandžio 1 dieną įvykdytą mirtiną smūgį Irano konsuliniam skyriui Damaske, dėl kurio buvo apkaltintas Izraelis.

Vašingtonas ir Briuselis pažadėjo sugriežtinti sankcijas Iranui, o Irano prezidentas perspėjo, kad bet kokie atsakomieji veiksmai sulauks ryžtingo ir daug griežtesnio atsako.

Reaguodamas į diplomatinį spaudimą, B. Netanyahu trečiadienį tvirtino, kad Izraelis pats priims sprendimus ir „darys tai, ko reikia, kad apsigintų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

> anonimas

Matosi senai begraužei, stribine šiukšle?

Jei

Jau savo pirmą smūgį sudavė, gavo atsakomąjį, jei eskalos, rizikuoja likti be kelnių jei JAV neparems.

Anonimas

Kaip matot Dusanskis vienas sutvarke lietuvos bandytus o jeigu butu du,nerasytum straipsniu i kauno diena butu tau kauno naktys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS