Teismas svarsto, ar K.Ramanauskui reikia mokėti dar vieną kompensaciją | KaunoDiena.lt

TEISMAS SVARSTO, AR K.RAMANAUSKUI REIKIA MOKĖTI DAR VIENĄ KOMPENSACIJĄ

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį išnagrinėjo Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) bylą prieš Lietuvą laimėjusio buvusio prokuroro, o dabar advokato praktika besiverčiančio Kęsto Ramanausko bylą, kurioje iš valstybės jis nori prisiteisti 622 tūkst. litų turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą.

Šioje byloje atsakovas yra valstybė, jos atstovas - Teisingumo ministerija. Trečiuoju asmeniu yra patraukti Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).
Dėl kriminalinio nusikaltimo reabilituotas K.Ramanauskas teigė, kad  po sulaikymo daugiau nei prieš dešimtmetį jam visam gyvenimui buvo sutrikdyta sveikata. Įvykis palietė ir artimųjų sveikatos būklę.

Eksprokuroras prašo priteisti 220 tūkst. litų, kuriuos būtų gavęs kaip prokuroras, jeigu nebūtų buvęs sulaikytas ir nuteistas.

400 tūkst. litų kaišiadorietis prašo valstybės sumokėti kaip neturtinės žalos atlyginimą, nes daug metų patyrė dvasinius ir emocinius išgyvenimus.
Teismas savo verdiktą paskelbs gruodžio 19 dieną.

K.Ramanauskas posėdyje pareiškė, kad palaiko savo ieškinį, valstybės atstovai - Teisingumo ministerija, Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba su ieškiniu nesutiko.

„Aš nesiekiu praturtėti, aš noriu, kad būtų atlyginta žala ir nuostoliai“, - sakė ieškovas.  Jis teigė buvęs apšmeižtas respublikinėje ir regioninėje spaudoje, viešai buvo išvadintas kyšininku, suprastėjo reputacija, per dešimt metų (aštuoneri Strasbūre ir dveji Lietuvoje baudžiamosios bylos proceso) trukusį procesą sunku buvo surasti geriau apmokamą darbą.

Pasak K.Ramanausko, EŽTT jam atlygino žalą už trejų metų laikotarpį, į EŽTT jis kreipęsis dėl procedūrų pažeidimo, o ne dėl žalos atlyginimo. Todėl K.Ramanausko vertinimu, Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamas ieškinys yra naujas.

EŽTT 2008-ųjų vasario 5 dieną paskelbė, kad Lietuva pažeidė buvusio Kaišiadorių prokuroro K.Ramanausko teisę į teisingą teismą ir priteisė jam sumokėti 30 tūkst. eurų (apie 105 tūkst. litų) visai patirtai žalai atlyginti, taip pat bylos išlaidoms padengti.
Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūroje dirbęs K. Ramanauskas 2000 metais tapo pirmuoju šalyje prokuroru, už kyšininkavimą nuteistu realia laisvės atėmimo bausme.

2001 metais Aukščiausiasis Teismas vasario 27 dieną paliko galioti žemesnės instancijos teismo nuosprendį, kuriuo buvęs prokuroras už 2,5 tūkst. JAV dolerių kyšio ėmimą buvo nuteistas praleisti pusantrų metų tuometinėje sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje. Be to, 5 metus jam buvo uždrausta dirbti teisėsaugos srityje, konfiskuota ketvirtadalis jo turto.

Vėliau paaiškėjo, kad paimti kyšį jį įkalbėjo STT darbuotojas. Strasbūro teismas nustatė, kad STT darbuotojo ir vaikystės bičiulio veiksmai neabejotinai turėjo įtakos

K.Ramanauskui apsispręsti daryti nusikaltimą, už kurį jis buvo nuteistas.
Be to, nebuvo jokių faktų, rodančių, kad tuometis prokuroras būtų šį nusikaltimą padaręs be jų įsikišimo. Šioje byloje buvo nustatyta, A.Z. kreipėsi į V.S., kuris yra eksprokuroro K.Ramanausko vaikystės draugas, kad padėtų M.N. dėl palankaus sprendimo plėšimo baudžiamojoje byloje.

Gavęs palankų EŽTT sprendimą, K. Ramanauskas  kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas nutraukti jo baudžiamąją bylą reabilituojančiais pagrindais. Šis teismas bylą atnaujino ir paskui nutraukė reabilituojančiais pagrindais. K. Ramanauskas  622 tūkst. litų turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą iš valstybės prašo atlyginti už laikotarpį nuo 1999-ųjų sausio 11 iki 2002-ųjų sausio 29 dienos. Tai laikotarpis, kada jis buvo sulaikytas ir teisiamas.

K.Ramanauskas sako, kad jį labai įskaudino Generalinės prokuratūros pozicija. Po AT sprendimo, kuris jį visiškai reabilitavo, K.Ramanauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų grąžintas į anksčiau užimtas pareigas - tai yra į darbą Kaišiadorių prokuratūroje.

''Priimtas nebuvau, liaudiškai tariant, buvo pasiūlyta pradėti nuo nulio  - laikyti egzaminus, dalyvauti pretendentų atrankoje", - neslėpė nusivylimo K.Ramanauskas.
Jis teismui pateikė raštą, kuriame nurodyta, kad dirbdamas advokatu jis įsipareigoja dalyvauti tik civilinėse byloje, todėl gaudavo mažesnes pajamas.
Su šiuo motyvu nesutiko vieno iš ieškovų, Generalinės prokuratūros atstovė Deimantė Nikitinienė.

''Yra daugybė advokatų, kurie užsiima civiline praktika ir puikiai gyvena", - sakė ji.
Teisingumo ministerija mano, kad ieškovas neįrodė jam padarytos žalos. Generalinės prokuratūros atstovė D.Nikitinienė sakė, kad K.Ramanauskas nepagrįstai reikalauja, kad antrą kartą valstybė atlygintų žalą.

STT atstovo teigimu, pakankamai ženkli suma K.Ramanauskui buvo sumokėta. Visi trys atsakovo atstovai mano, kad ieškinys nepagrįstas.
Lapkritį Kėdainių rajono apylinkės teismas pradėjo nagrinėti kitą K.Ramanausko bylą.
Advokatu tapęs buvęs Kaišiadorių prokuroras buvo sulaikytas dėl 30 tūkst. litų kyšio ėmimo iš kalinio. Tąkart buvo sulaikytas ne tik K. Ramanauskas, bet ir tuometinis Pravieniškių pataisos namų trečiosios valdybos viršininkas Lionius Demjanovas.

Advokatas kyšininkavimo byloje įtariamas atlikęs tarpininko vaidmenį. Už tai jam gresia iki trejų metų nelaisvės. Piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi įtariamas L.Demjanovas gali būti nuteistas kalėti iki šešerių metų.
Kalinys buvo nuteistas kalėti ilgus metus už sunkų nusikaltimą.

Bylos duomenimis, L.Demjanovas kalinį suvedė su K.Ramanausku. Nuteistasis siekė išeiti į laisvę anksčiau laiko.

L.Demejanovas po sulaikymo buvo nušalintas nuo tarnybos, Pravieniškių pataisos namai laukia Kėdainių teismo nuosprendžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

TAIP

PAT SUMOKEKIT IR PORA MILIJONU H.DAKTARUI KURIS DABAR TARDOMAS IR NEGALI REKETUOT IR PLESIKAUT .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS