Į rinktinę sugrįžęs M. Palionis: žaisti už tėvynę labai malonu | KaunoDiena.lt

Į RINKTINĘ SUGRĮŽĘS M. PALIONIS: ŽAISTI UŽ TĖVYNĘ LABAI MALONU

Mindaugas Palionis paskutinį kartą Lietuvos futbolo rinktinės aprangą vilkėjo prieš šešerius metus ir didelių vilčių sugrįžti nedėjo, tačiau sulaukęs trenerio Valdo Urbono skambučio labai apsidžiaugė. Gynėjas papasakojo apie norą žaisti nacionalinėje komandoje, jos situaciją, savo karjerą Vokietijoje, buvimą Miucheno „Bayern“ (Vokietija) komandos dalimi ir neišpildytą svajonę - žaidimą Vokietijos „Bundesliga“ čempionate.

31-erių metų Mindaugas Palionis Lietuvos rinktinės aprangą paskutinį kartą vilkėjo 2013 metais, kai jį į nacionalinę komandą buvo pasikvietęs vengras Csaba Laszlo. Tiesa, tose paskutinėse rungtynėse lietuviai 1:4 nusileido albanams, o vieną kamuolį į savus vartus pasiuntė ir pats M. Palionis.

Po to Kaune gimęs, tačiau didžiąją gyvenimo dalį Vokietijoje praleidęs gynėjas Lietuvos treneriams nebuvo reikalingas. Ir tik rinktinės treneriu pirmą kartą tapus Valdui Urbonui, M. Palionis vėl sulaukė dėmesio.

„Visą laiką už savo tėvynę labai malonu žaisti, su dideliu noru atstovaudavau, - sakė M. Palionis. - Apsidžiaugiau, kai treneris paskambino ir vėl pakvietė. Iš tikrųjų, aš didelių vilčių nedėjau, jog dar sugrįšiu į rinktinę, bet kai sulaukiau kvietimo, labai apsidžiaugiau. Daug naujų veidų, viskas profesionaliau. Žinoma, su didele dalimi komandos tenka susipažinti, tačiau yra ir keli pažįstami veidai“.

Penktadienį Europos čempionato atrankos starte lietuviai 1:2 nusileido Liuksemburgo rinktinei, o treneris V. Urbonas gynėją paliko atsargoje. Kitas rungtynes mūsiškiai žais jau antradienį, kai kontroliniame mače išbandys jėgas su Azerbaidžanu.

„Visada stebiu tiek Lietuvos čempionatą, tiek rinktinę. Tie vyrai, kurie vilki nacionalinės komandos marškinėlius, yra geriausi tuo metu visoje Lietuvoje. Atiduoda visas jėgas už savo šalį. Gaila, kad kritikai neįvertina jų darbo. Kritikuoti yra labai paprasta, tačiau nei vienas žiūrovas nemato kas yra rinktinės viduje, kiekvienas žaidėjas stengiasi ir atiduoda visas jėgas“, - apie kritiką rinktinės atžvilgiu pasisakė M. Palionis.

Mindaugas ar Markus? Toks klausimas dažnai iškyla futbolo gerbėjams, o atsakymą pateikia pats futbolininkas.

„Aš esu Mindaugas, ir mano krikšto vardas Mindaugas, tik kai išvažiavome į Vokietiją, buvo šiek tiek problemų su vardu, tai tėvai nusprendė vokiečiams pakeisti vardą, todėl pase parašyta Markusas, o šeimoje ir draugams esu Mindaugas“, - sakė M. Palionis.

M. Palionis stengiasi, kad jo šeima nepamirštų lietuvių kalbos, nors, kaip pats sako, užsienyje tai tampa vis sunkiau.

„Lietuvoje lankausi bent kartą per metus, o jeigu pavyksta ir daugiau. Su sūnumi, kuriam yra 9-eri metai, mes vis daugiau kalbame vokiškai. Duodu suprasti, kad turime kalbėti ir lietuviškai, tačiau jam jau sunku išreikšti savo mintis. Su dukra žmona šneka lietuviškai, o aš vokiškai“, - subtilybes pasakojo M. Palionis.

Pats Mindaugas Lietuvą paliko būdamas aštuonerių ir futbolo pagrindus įgavo Vokietijoje.

„Gimiau Kaune, o iki aštuonerių metų gyvenau Panevėžyje, - savo gyvenimo istoriją pradėjo M. Palionis. - Mano mama turi vokiško kraujo ir mes turėjome galimybę gauti Vokietijos pilietybę, todėl visa šeima išvyko ten gyventi. Bet mano ryšys su Lietuva niekados nenutrūko, visada važiuodavome atostogauti, taip gavosi, kad ir mano žmona lietuvė, vaikai šneka lietuviškai. Dėl to neturėjau jokių abejonių, kai gavau kvietimą vilkėti Lietuvos aprangą“.

Futbolininkas sako, kad jau Lietuvoje kieme su draugais žaisdavome futbolą, tačiau jį lankyti pradėjo Vokietijoje. M. Palionis trejus metus praleido ir garsiojo Miuncheno „Bayern“ klubo akademijoje.

„Viskas gražiau skamba nei buvo iš tikrųjų. Buvo nelengva, nes buvo renkami vaikinai ne tik iš visos Vokietijos, tačiau ir iš visos Europos. Kiekvienais metais vykdavo rotacija, todėl jauni žaidėjai turėdavo būti stiprūs psichologiškai, - pasakojo M. Palionis. - Tie treji metai man buvo geri, gražūs, gavau daug patirties. Kodėl man nepavyko? Galbūt nebuvau labai geras, klube esantys žmonės nusprendė, kad aš esu per prastas“.

31-erių metų gynėjas per savo karjerą žaidė „SV Wacker Burghausen“, „Dynamo Dresden“, „SC Paderborn 07“ ir „SSV Jahn Regensburg“ komandose. Tačiau vienos savo svajonės M. Palionis taip ir neišpildė - nežaidė Vokietijos „Bundesliga“ čempionate.

„Apmaudu, kad niekada nepavyko išmėginti jėgų „Bundesliga“, būčiau galėjęs ten žaisti. Gyvenimas kartais susidėlioja ne taip kaip mes norėtume, - sakė futbolininkas. - Manau, kad geriausi mano metai buvo „Dynamo Dresden“ komandoje, čia labiausiai patobulėjau. Po dvejų metų persikėliau į „SC Paderborn 07“ klubą, iš pradžių viskas buvo gerai, bet vėliau prasidėjo traumos“.

M. Palionis pasakojo, kad buvo minčių pakeisti šalį ir išvykti rungtyniauti kitur, nes buvo gavęs pasiūlymą, bet su šeima nusprendėme, kad liks Vokietijoje. Dabar futbolininkas nuo 2014 m. rungtyniauja „Jahn Regensburg“ komandoje, kuri žaidžia antroje pagal pajėgumą Vokietijos lygoje.

„Mūsų „SSV Jahn Regensburg II“ komanda dar prieš trejus metus žaidė ketvirtoje lygoje. Tačiau greitai tobulėjo ir judėjo į priekį. Klubas turi didelę ateitį, žmonės sunkiai dirba, žino ką daro“, - pasakojo M. Palionis.

Tiesa, pats gynėjas šiuo metu daugiau laiko praleidžia ant atsarginių žaidėjų suolelio. Šiame sezone jis aikštėje pasirodė vos keturis kartus, o paskutinės rungtynės prieš rinktinės stovyklą, rungtynes pradėjo startinėje sudėtyje, tačiau gavo raudoną kortelę.

„Kiekvienas treneris turi savo filosofiją, turi savo žaidimo planą ir įsivaizdavimą, kaip žaidėjai turi atrodyti. Matyt, aš tinku mažiau, todėl ir žaidžia kiti. Aišku, esu nusivylęs. Visą savaitę treniruojuosi, o savaitgalį sėdžiu ant suoliuko. Nelengva. Tačiau nedejuoju, man svarbu, kad esu sveikas ir džiaugiuosi gyvenimu“, - sakė M. Palionis.

M. Palionis pasakojo, kad jeigu po karjeros nuspręs likti greta futbolo, tai toliau darbuosis „Jahn Regensburg“ klube.

„Kalbėjomės su klubo vadovais, kadangi esu senbuvis, tai yra minčių ir po karjeros pasilikti klube, tačiau man pačiam reikia nuspręsti, ar aš noriu futbole dar pasilikti. Dar liko pora metų, kuriuos noriu pažaisti ir tada susidėliosiu mintis“, - sakė futbolininkas.

Lietuvos ir Azerbaidžano rinktinių rungtynės kovo 25 d. 16 val. Lietuvos laiku.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

zelemunčikas

Vokiečiai perspėjo,kad jų aikštelėse šis lietuviškas spirdžius nesišlaistytų,o Urbonas pasiūlė dar ir pinigų.Todėl šis Mindaugas ir užsidegė meile Lietuvai tėvynei.

Dirmeikis

Kas žsidė už "Tėvynę" rungtynėse su Liuksembufgu ?! Lochai jūs paskutiniai, šlykštu buvo į jus žiūrėti. Nei sportinio pykčio, nei noro nugalėti. Avinu banda geltonais skarmalais aprengta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS