E. Jankauskas apie savo žaidėjus po rungtynių su Anglija: šaunuoliai | KaunoDiena.lt

E. JANKAUSKAS APIE SAVO ŽAIDĖJUS PO RUNGTYNIŲ SU ANGLIJA: ŠAUNUOLIAI

Lietingą sekmadienį atrankos ciklą į 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą pralaimėjimu 0:1 (0:1) anglams užbaigusi Lietuvos futbolo rinktinė nusipelnė jos vairininko Edgaro Jankausko pagyrų. Anot jo, tokia komanda, kuri šį šaltą rudens vakarą pasirodė ant dirbtinės LFF stadiono vejos, gali būti pavyzdys visai futbolo bendruomenei.

„Tai buvo pačios geriausios rungtynės pagal užsivedimą, pagal plano laikymąsi. Pirmas kėlinys turbūt buvo geriausias šioje atrankoje. Vyrai parodė, kiek jėgų jie gali atiduoti, kaip jie gali aukotis. Noriu padėkoti žaidėjams už atsidavimą. Vyrai atidavė visas jėgas. Šaunuoliai. (...) Tai buvo puikus pavyzdys jauniems žaidėjams, futbolo visuomenei, ko reikia, kad žengtume tą žingsnelį į priekį. Savyje turime daug jėgų, noro. (...) Šis ciklas parodė, ko mums labiausiai reikia futbole. Galime būti taktiškai disciplinuota komanda, tuo maskuoti savo trūkumus“, – pagyrų savo kariaunai negailėjo E. Jankauskas.

Vos trečdalį rungtynių laiko kamuolį kontroliavę lietuviai atliko 6 smūgius, tačiau tik du skriejo į vartų plotą. Rungtynių pradžioje netoli tikslo buvo Darvydas Šernas, o jau baigiantis rungtynėms rezultatą galėjo išlyginti po keitimo aikštėje pasirodęs Deivydas Matulevičius.

Prastą progų realizaciją po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje akcentavo ir vyriausiasis ekipos treneris.

„Labiausiai trūko užbaigti ataką. Taip arti įvarčio su Anglijos rinktine dar nebuvome. (...) Gaila, kad nerealizavome savo susikurtų progą“, – teigė E. Jankauskas, pridėjęs, kad nemažai prie rungtynių baigties prisidėjo ir tai, kad anglai buvo kur kas pajėgesni fiziškai.

Tiesa, jie į Vilnių atvyko ne stipriausios sudėties. Puolimo smaigalyje ir rungtyniavo teisėjo pirmame kėlinyje paskirtą 11 metrų baudinį realizavęs geriausias F grupės puolėjas (4 įvarčiai) Harry Kane`as bei jam talkinę Dele Alli ir Marcusas Rashfordas bei po keitimo aikštėje pasirodę Danielis Sturridge`as ir Jesse Lingardas.

Tačiau stadione rungtynes stebėjusi didžiulė Anglijos rinktinės sirgalių minia išvyko ir du naujokus. Pirmąkart nacionalinės rinktinės aprangą apsivilko saugas Harry Winksas ir gynėjas Harry Maguire`as.

Debiutantai turėjo ir progų pasižymėti bei buvo šiltai sutikti iš Anglijos atvykusių sirgalių. Lietaus neišsigando ir į stadioną sugūžėję Lietuvos rinktinės sirgaliai, kurie nusipelnė ir E. Jankausko pagyrų.

„Norėčiau padėkoti žiūrovams, kurie nepabūgo šalto lietaus ir oro, kurie suteikė mums jėgų“, – teigė vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris.

Jis taip pat pridėjo, kad sirgalių socialiniuose tinkluose ar stadione išreikšta kritika yra itin svarbi.

„Ačiū už kritiką. Kuo daugiau kritikos, tuo geriau. Kuo daugiau kalbos apie futbolą, tuo geriau futbolui“, – mano Lietuvos rinktinės vairininkas.

O kritikos rinktinė itin daug sulaukė po lygiosiomis pasibaigusių ketvirtadienio rungtynių su Malta. Vos 6 taškus per 10 rungtynių surinkę lietuviai F grupėje liko priešpaskutiniai – jie tris kartus sužaidė lygiosiomis (su Slovėniją, Škotiją ir Maltą) ir vos kartą nugalėjo (Maltą).

Po lygiųjų atrankos pradžioje su Škotija ir Slovėnija sirgaliai tikėjosi kur kas geresnių rezultatų, tačiau pamažu į žaidimo krizę įsmukusi Lietuvos rinktinė šį rudenį galiausiai kapituliavo – po pralaimėjimo škotams rezultatu 0:3 nebeliko jokių šansų patekti į kitąmet Rusijoje vyksiantį turnyrą. Dabar mūsiškių lauks atranka į 2020 metų Europos čempionatą, tačiau, ar su E. Jankausku, intrigą išlaikė pats treneris:

„Ar jau baigėsi kontraktas? Ne šiandien apie tai galvoti, kai bus laikas, apie tai ir pagalvosim.“

Apie rungtynių eigą

Šaltą ir lietingą rudens vakarą LFF stadione susirinkę sirgaliai bei prie televizoriaus ekranų likę žiūrovai išvydo visai kitokią, lyginant su ketvirtadienio rungtynėmis su Malta, Edgaro Jankausko treniruojamą kariauną.

Po diskvalifikacijos dėl atrankoje surinktų geltonų kortelių į startinę lietuvių sudėtį grįžo gynėjas Linas Klimavičius ir puolėjas Darvydas Šernas. Grubią, įvarčiu pasibaigusią klaidą rungtynėse su Malta padaręs Emilijus Zubas šįkart liko ant atsarginių suolelio – vietą vartuose užėmė Ernestas Šetkus.

Gynybos krašte Egidijaus Vaitkūno vietą užėmė Valdemaras Borovskij. Vietą startinėje sudėtyje išsaugojo gerą įspūdį ketvirtadienį palikę gynėjai Vytautas Andriuškevičius ir Edvinas Girdvainis.

Taip pat įvyko pasikeitimai aikštės viduryje – dėl atrankoje surinktų geltonų kortelių aikštėje nepasirodė visas iki tol rungtynes atrankoje žaidęs Mantas Kuklys. Jo vietą užėmė Ovidijus Verbickas. Beje, sekmadienį E. Jankauskas visgi nusprendė žaisti labiau gynybinį futbolą – į aikštę grįžo Artūras Žulpa.

Anglijos rinktinės, kuri, anot jos trenerio Garetho Southgate`o, privalo nutildyti kritikus po sunkių rungtynių su Slovėnija (laimėjo 1:0), startinėje sudėtyje rungtynes pradėjo rinktinės debiutantai saugas Harry Winksas ir gynėjas Harry Maguire`as. Svečių puolimo smaigalyje rungtynes vėl pradėjo komandos kapitonas Harry Kane`as, kuriam atakuojant mūsiškių vartus padėjo Dele Alli ir Marcusas Rashfordas. Svečių ekipos vartuose Joe Hartą pakeitė Jackas Butlandas.

Prieš prasidedant rungtynėms, buvo pagerbtas su rinktine atsisveikinantis ilgametis komandos žaidėjas 36-erių Marius Stankevičius. Gynėjas nuo 2001 metų rinktinės gretose sužaidė 65 rungtynes ir pelnė penkis įvarčius.

Vos teisėjui Orelui Grinfeldui iš Izraelio paskelbus apie rungtynių pradžią, lietuviai iškart ėmė regzti atakas prie varžovų vartų. Jau antrą minutę laimę iš toli išmėgino Arvydas Novikovas, tačiau jo smūgis skriejo virš vartų.

Tiesa, jau penktą minutę anglai kėlė kampinį, po kurio galva kamuolio nepasiekė H. Maguire`as.

11-ą minutę itin geros progos neišnaudojo D. Šernas – gavęs perdavimą iš aikštės krašto, puolėjas vienu lietimu jį pasiuntė prie pat vartų.

20 minutę vienu lietimu po sumaišties anglų baudos aikštelėje J. Butlando tolimu smūgiu budrumą išmėgino ir O. Verbickas, tačiau jo spyris buvo pernelyg silpnas, kad sukeltų didesnę grėsmę.

Už penkių minučių po sumaišties jau lietuvių baudos aikštelėje savo proga nepasinaudojo Michaelis Keane`as – jo smūgis iš baudos aikštelės prieigų skriejo prie vartų.

Po minutės lietuvių padėtis komplikavosi – O. Verbickas prasižengė prieš D. Alli ir teisėjas iš Izraelio nedvejodamas parodė 11 metrų žymos link. Prie kamuolio stojęs H. Kane`as nesuklydo ir pasiuntė kamuolį į apatinį kairį vartų kampą – nors E. Šetkus į smūgį sureagavo, tačiau kamuolys atsimušęs nuo virpsto įskriejo į vartų tinklą. Tai jau ketvirtasis šio puolėjo įvartis atrankoje.

38 minutė ir dar viena itin pavojinga ataka prie lietuvių vartų – M. Rashfordas puikiu reidu „išmaudė“ du Lietuvos rinktinės žaidėjus, tačiau jo smūgis skriejo prie pat virpsto.

Vos už trijų minučių vėl pavojingas įvykis prie lietuvių baudos aikštelės – Vytautas Andriuškevičius susidūrė su M. Rashfordu, tačiau teisėjo švilpukas fšįkart tylėjo. Po to pastarasis ir įvykyje nuo krentančio Anglijos rinktinės žaidėjo nukentėjęs E. Girdvainis liko gulėti ant dirbtinės LFF stadiono dangos. Tačiau po medikų suteiktos pagalbos abu šie žaidėjai grįžo į aikštę.

Jau baigiantis pirmai rungtynių pusei savo progą turėjo ir mūsiškių kapitonas Fiodoras Černychas – jo smūgiuotas kamuolys skriejo prie virpsto. Tai buvo vienas iš šešių lietuvių smūgių per pirmąsias 45 minutes. Lietuviai dukart smūgiavo į vartų plotą. Anglai į vartų plotą pataikė irgi dukart, tačiau atliko vienu smūgiu mažiau. Tiesa, kamuolį jie valdė net 62 proc. laiko (lietuviai – 38 proc.). Beje, jie kėlė keturis kampinius, kai lietuviai – 2.

Keitimų ilgosios pertraukos metu neatliko nei G. Southgate`as, nei E. Jankauskas. Toks pasitikėjimas savo ekipos puolimo arsenalu pastarajam galėjo ir pasiteisinti, kai 50-ą minutę virš vartų galingą smūgį pasiuntė D. Šernas.

Vos po 3 minučių savo sugebėjimus turėjo parodyti E. Šetkus – jis dukart atmušė galingus varžovų smūgius.

Tuo, kad rezultatas būtų išlygintas, vos nepasirūpino patys anglai – 55-ą minutę lietuvių greitos atakos metu M. Keane`as vos nenukreipė į vartus iš krašto skersuoto kamuolio. Čia laiku sureagavo J. Butlandas.

Sužaidus kiek daugiau nei valandą galimybę išlyginti rezultatą turėjo ir aikštės šeimininkai – Vykintas Slivka sužaidė sienele su D. Šernu, tačiau itin dėkingoje padėtyje atsidūrusio puolėjo smūgis buvo labai netaiklus.

69-ą minutę savo sugebėjimus vėl turėjo demonstruoti E. Šetkus – jis atrėmė iš arti galva smūgiavusio Aarono Cresswello smūgį.

Neapsikentęs antrajame kėlinyje sustabarėjusio komandos puolimo, G. Southgate`as 72 minutę atliko savo pirmąjį keitimą – M. Rashfordas vietą aikštėje užleido Danieliui Sturridge`ui.

76 minutę keitimą puolimo grandyje atliko ir E. Jankauskas – puikių progų neišnaudojusį D. Šerną pakeitė Deivydas Matulevičius.

Vos už 5 minučių – dar vienas keitimas svečių gretose. Vietoj D. Alli į aikštę žengė Jesse Lingardas.

Lietuvos rinktinės vairininko sprendimas vos nepasiteisino, kai 84-ą minutę D. Matulevičius liko vienas prieš svečių ekipos vartininką, tačiau J. Butlandas buvo vietoje.

Teisėjas prie pagrindinio laiko pridėjo vos dvejas minutes, per kurias nei viena komanda nusegebėjo nuveikti nieko pavojingesnio. Finalinis teisėjo švilpukas pranešė apie dar vieną lietuvių pralaimėjimą. Šįkart – gana pasikeitusiai ir geriausios savo formos neparodžiusiai Anglijos rinktinei.

Tarpusavio susitikimuose – anglų dominavimas

Prieš prasidedant sekmadienio rungtynėms, Anglijos rinktinė tris kartus testavo Lietuvos futbolininkus. Nors mūsiškiai nei karto neprivertė varžovų vartininko traukti kamuolio iš vartų tinklo, pastarasis susitikimas su viena pajėgiausių Senojo žemyno komandų Lietuvos futbolo sirgalių itin nenuvylė. Kovo pabaigoje Londone Vykintas Slivka netgi buvo netoli to, kad pirmojo kėlinio pabaigoje išlygintų rezultatą – jis gavo perdavimą baudos aikštelėje iš aikštės vidurio ir galva permetė kamuolį per oro dvikovą pralaimėjusį Joe Hartą, tačiau paskutinę akimirką į tuščius vartus skriejantį kamuolį išmušė gynėjas.

Galiausiai tąkart drąsiai žaidę lietuviai pralaimėjo rezultatu 0:2, tačiau į varžovų vartų plotą buvo smūgiuota dukart – dvigubai daugiau nei per pirmus du tarpusavio susitikimus. Rinktinę atrankos į 2016 metų Europos čempionatą metu treniruojant Igoriui Pankratjevui, mūsiškiai varžovams pralaimėjo bendru rezultatu 0:7 ir vos kartą smūgiavo į anglų vartų plotą per abu tarpusavio susitikimus. Tuo metu mūsiškių vartams anglai grasino net 23 kartus.

GALERIJA

  • E. Jankauskas apie savo žaidėjus po rungtynių su Anglija: šaunuoliai
  • E. Jankauskas apie savo žaidėjus po rungtynių su Anglija: šaunuoliai
  • E. Jankauskas apie savo žaidėjus po rungtynių su Anglija: šaunuoliai
  • E. Jankauskas apie savo žaidėjus po rungtynių su Anglija: šaunuoliai
  • E. Jankauskas apie savo žaidėjus po rungtynių su Anglija: šaunuoliai
Vyginto Skaraičio/BFL nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Užpelkis

Šaunuoliai ? Kas žaidėjai ? Ko iš jų galima tikėtis, kada jie Lietuvos A lygoje žaidžia ? Žaidimas prilygo košmarui. Buvau stadione, viską savo akimis mačiau. Bet ką galvoja LFF vadovybė ? Juk Lietuvoje futbolas praktiškai miręs. Mes esame beviltiškai atsilikę net nuo vidutinio stiprumo futbolo šalių. Ką galvoja naujasis LFF prezidentas, generalinio sekretoriaus švogeris ? Ar pasakys, kad "tikiu, kad Lietuvoje futbolas kažkada atsigaus" ? Taip galiu kalbėti aš, bet iš vadovų reiktu konkretaus plano. O jo negirdėjom nei vakar, nei šiandien. Tylu. Juk tauta turėtu jausti gėda, kad yra taip atsilikusi populiariausiame pasaulyje sporte. Visi valdžios žmonės tą turėtu jausti. Juk tai košmaras.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS