A lyga: augantys kauniečių raumenys baugina konkurentus | KaunoDiena.lt

A LYGA: AUGANTYS KAUNIEČIŲ RAUMENYS BAUGINA KONKURENTUS

Ar apgins „Panevėžys“ pernai sensacingai iškovotą Lietuvos futbolo čempiono titulą? O gal praeitą sezoną nublokštas Vilniaus „Žalgiris“ sugrįš į sostą? Ar Kauno regiono komandos užkops ant prizininkų pakylos? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus pateiks vakar startavęs „TopSport A lygos“ čempionatas.

Skleidžia sparnus

„Mėgstu viską pradėti nuo pamato, nes jeigu jis netvirtas, namas anksčiau ar vėliau subyrės“, – mūsų dienraščiui aiškino Glennas Stahlis. Patikimą pamatą artėjančiam Lietuvos futbolo sezonui kloja ne tik naujasis treneris iš Švedijos, bet ir „Kauno Žalgirio“ klubas.

Kauniečiai, viešai deklaravę minimalų tikslą užsikabinti bet kokios vertės A lygos medalį, pripažino neatmetantys tikimybės, kad dar šiemet kėsinsis ir į aukščiausią klubo istorijoje viršūnę. Jų ambicijas kursto ir rekordinis biudžetas – 2,5 mln. eurų.

Didesniais pinigais gali pasigirti tik sostinės „Žalgiris“, deklaravęs 3,3 mln. biudžetą, tačiau šie skaičiai kai kuriems futbolo specialistams atrodo pernelyg išpūsti. Net čempionas „Panevėžys“ skelbia apie maždaug 0,5 mln. kuklesnį nei kauniečių kapšą.

Iš beveik dvigubo, palyginti su pernykščiu, „Kauno Žalgirio“ biudžeto apie 1,78 mln. eurų bus skirta žaidėjams išlaikyti, įskaičiuojant mokesčius, apgyvendinimą, skrydžius, agentų komisinius ir kitas išlaidas. Didesnes galimybes šiemet lėmė ir nuo pernai sutaupyti apie 900 tūkst. eurų.

Dalį sezono mačų žalgiriečiai žais VDU sporto centre/ aidea.lt nuotr.

Dairosi į Europą

Kauniečių gretų didžiausias nuostolis – vidurio gynėjas Edvinas Girdvainis. Dešimt jo įvarčių A lygoje ir gynybos cementavimas – didžiuliai batai, kuriuos teks matuotis G. Stahlio pakviestam Suomijos lygos ir kitų Skandinavijos regiono žaidėjų būriui.

Skambiausią žaidėjų perėjimų rinkos bombą žalgiriečiai susprogdino vakar, paskelbę apie sutartį su kroatu Filipu Dangubičiumi. 28 metų puolėjas pernai tapo antru pagal rezultatyvumą A lygos dalyviu, o jo aštuoniolika įvarčių padarė įspūdį ne vienos pajėgesnės lygos skautams. Kai jau atrodė, kad Kauno rajono „Hegelmann“ ekipą palikęs legionierius savo karjerą nukreips į gerokai platesnius vandenis, savo solidų pasiūlymą paserviravo „Kauno Žalgiris“.

Nenuostabu, kad su tokiais papildymais kauniečiai iš savo iššūkių sąrašo neišbraukia ir europinių maršrutų.

Pernai Kauno žalgiriečiai A lygoje finišavo tik ketvirti, tad liko už tarptautinių varžybų borto. Gali būti, kad jiems teks Vilniaus „TransINVEST“ klubui skirtas kelialapis, jei UEFA nutars, jog vilniečiai neatitinka privalomo trejų metų profesionalaus klubo statuso.

„Meluočiau, jei sakyčiau, kad mūsų nedomina europiniai turnyrai. Tačiau mes pagalių niekam į ratus nekaišome, o laukiame UEFA sprendimo. Jei jis bus nepalankus vilniečiams, mielai tą kelialapį paimsime“, – atviravo „Kauno Žalgirio“ direktorius Mantas Kalnietis.

Veržėsi diržus

Europinės durys užsitrenkė ir kitai Kauno regiono ekipai – „Hegelmann“. Andriaus Skerlos auklėtiniai pernai, kaip ir Kauno žalgiriečiai, startavo Europos konferencijų lygoje, o A lygoje pademonstravo beveik identiškus rezultatus – surinko vienodą taškų kraitį kaip ir žalgiriečiai, bet liko laipteliu žemiau.

Toks rezultatas netenkino klubo savininko, nubraukusio šių metų biudžetą beveik perpus.

Mėgstu viską pradėti nuo pamato, nes jeigu jis netvirtas, namas anksčiau ar vėliau subyrės.

Sumažėjus finansinių galimybių klubą paliko ne tik F. Dangubičius, bet ir keli kiti pagrindiniai žaidėjai. Jų vietas užėmė vienas perspektyvesnių jaunųjų Lietuvos žaidėjų Matas Vareika ir marga legionierių virtinė.

Diržus, palyginti su geriausiais laikais, vis dar suveržę ir „Hegelmann“ kaimynai turnyro lentelėje – Marijampolės „Sūduva“ ir Alytaus „Dainava“.

Apibendrino: „Hegelmann“ strategas A. Skerla teigė, kad, ruošiantis sezonui, padaryta viskas, kas buvo suplanuota. / fchegelmann.com nuotr.

Favoritų darbai

Į akis krinta masinė žaidėjų evakuacija iš Vilniaus „Žalgirio“. Pernai čempionų titulus praradę vilniečiai neteko rezultatyviausio lygos futbolininko Mathiaso Oyewusi, vieno geriausių lygos vartininkų Edvino Gertmono, Lietuvos nacionalinėje rinktinėje įsitvirtinančio perspektyvaus gynėjo Kipro Kažukolovo.

Sostinėje nutūpę nauji užsieniečiai kėlė abejonių net patiems vilniečių treneriams, kelis naujokus išsiuntusiems atgal namo.

„Peržiūrėjome apie 2 tūkst. žaidėjų vaizdo įrašų, kalbėjomės su keliais šimtais jų, todėl atsirinkome tik tinkamiausius“, – tarpsezonį nuveiktus darbus vardijo „Žalgirio“ vadovė Vilma Venclovaitienė.

Kol kas šie darbai neatrodo įtikinamai, juolab kad konkurentai nesnaudė. Čempionas „Panevėžys“ sunkiai, bet šiam sezonui dar išsaugojo saugą Matijų Remeikį, kurio sutartį perpirko Plovdivo „Botev“ (Bulgarija), pridėjo vieną „Žalgirio“ kertinių saugų Nicolasą Gorobcovą ir kelis įdomius legionierius.

Bronzos medalių laimėtojai „Šiauliai“ pagrindiniu pasiekimu gali laikyti Eligijaus Jankausko sugrįžimą. Oficialiai puolėjas nebuvo atsisveikinęs, tačiau jį rimtai viliojo Turkijos, Slovakijos ir kitų šalių ekipos.

Kito lyderio Danielio Romanovskio persikėlimą į Sakartvelą šiauliečiams turėtų kompensuoti žinomo Latvijos rinktinės saugo Daviso Ikaunieko parašas sutartyje su Saulės miesto klubu.

Žemaičiai - skirtingi

Žemaitijos kraštui vėl atstovaus dvi ekipos – Gargždų „Banga“ ir Telšių „Džiugas“.

Gargždiškiai pernai išvengė nervų karo užsitikrinę vietą A lygoje dar gerokai prieš finišą. „Džiugas“ iki pat paskutinio turo balansavo ant iškritimo ribos, o išvengęs dugno sunkiai išsikapstė pereinamosiose rungtynėse su žemesnės lygos vicečempionais Kauno „Be1 NFA“ futbolininkais.

Kurį laiką buvo apskritai abejojama, ar „Džiugas“ įgyvendins lygos finansinius kriterijus, tačiau žemaičiai įveikė licencijavimo barjerus.

Telšių klubas gerokai pakoregavo savo sudėtį, išsiskyręs ne tik su treneriu iš Portugalijos Joao Pratesu, bet ir būriu legionierių. Klubo vadovų pasitikėjimas portugalą prie komandos vairo pakeitusiu „Džiugo“ simboliu Andriumi Lipskiu atrodo labai simpatiškai, bet ar, švelniai tariant, ne pačios grėsmingiausios sudėties telšiškiai antrus metus iš eilės laimės išgyvenimo loteriją – klausimas atviras.

„Banga“ – atvirkščiai: visą tarpsezonį demonstravo pavydėtiną stabilumą, pratęsė sutartis ne tik su vairininku Davidu Afonso, bet ir dauguma žaidėjų. Gargždiškiai, matyt, pasinaudoję savo trenerio iš Portugalijos ryšiais, vieni iš nedaugelio treniruočių stovyklą surengė ne vien lietuviškuose sniegynuose, bet ir kur kas kokybiškesnėse Portugalijos aikštėse.

Kitą savaitę – Kauno derbis

Vakar  „TopSport A lygos“ čempionato pirmo turo rungtynes Marijampolėje žaidė „Sūduva“ ir „Šiauliai“.

Šiandien Telšiuose numatytas „Džiugo“ ir „Panevėžio“ mačas, Gargžduose – „Bangos“ ir „Kauno Žalgirio“ dvikova.

Rytoj Marijampolėje susitiks „Dainava“ ir „Žalgiris“, „Hegelmann“ ir „TransINVEST“.

Antro turo varžybos suplanuotos kovo 9–10 d. Sirgalių laukia derbis – žais „Kauno Žalgirio“ ir „Hegelmann“ vienuolikės.

GALERIJA

  • A lyga: augantys kauniečių raumenys baugina konkurentus
  • A lyga: augantys kauniečių raumenys baugina konkurentus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS