Naujasis futbolo vadovas: mūsų laukia A lygos augimo sezonas | KaunoDiena.lt

NAUJASIS FUTBOLO VADOVAS: MŪSŲ LAUKIA A LYGOS AUGIMO SEZONAS

Lietuvos futbolo klubai šiandien pradeda savo kelionę. Devynis mėnesius truksiančiose A lygos čempionato kovose ekipos startuos gerokai atsinaujinę. Smarkiai pakoregavusi savo komandą pasirodys ir pati A lyga.

Jau pirmajame ture Kauno klubų laukia itin sudėtingi egzaminai. „Stumbro“ futbolininkai šiandien 13 val. Marijampolėje mėgins kibti į atlapus šalies čempionei „Sūduvai“, o „Kauno Žalgiris“ rytoj 18 val. sostinėje galynėsis su vicečempionu Vilniaus „Žalgiriu“.

Rungtynių namuose sezoną kauniečiai pradės antrajame ture. Kovo 3 d. „Kauno Žalgiris“ Nacionalinės futbolo akademijos stadione priims bronzos medalių laimėtojus „Trakus“, o kovo 4-ąją „Stumbras“ toje pat aikštėje kausis su Vilniaus žalgiriečiais.

Jau nuo pirmųjų turų A lygos kovas įdėmiai seks ir kandidatas į jos prezidentus Rytis Davidovičius. 37-erių metų vilnietis, daug metų gyvenęs Kaune - finansų valdymo ir investicijų ekspertas. Jis užpernai tapo tarptautinės įmonių grupės „Lewben Group“ biuro Azijoje vadovu, pernai buvo paskirtas ir visos grupės verslo plėtros vadovu.

Be to, R.Davidovičius ne vienerius metų eina ir Lietuvos regbio federacijos (LRF) prezidento pareigas.

Pernai pavasarį iš A lygos prezidento posto pasitraukus garsiam futbolininkui Deividui Šemberui, drauge su juo pasitraukė ir lygos direktorius Karolis Kalvaitis. Kol ieškota pamainos D.Šemberui, direktorės postas patikėtas Medai Piečytei, kurią netrukus pakeitė Kęstutis Karpavičius. Prezidento pareigas laikinai buvo sutikęs perimti Marijampolės „Sūduvos“ klubo savininkas Vidmantas Murauskas. Laikinumas tęsėsi iki pat šių metų, kai R.Davidovičius atsiliepė į futbolo klubų pasiūlymą ir sutiko pagelbėti A lygai.

- Kokiomis nuotaikomis pasitinkate naują futbolo sezoną?

- Šis sezonas man ypatingas. Futbolu domiuosi nuo pat vaikystės, nuolat rungtyniauju įvairiose mėgėjų varžybose, tačiau šiemet atsirado ir atsakomybė. Tad įsitraukimo į lietuvišką futbolą bus kur kas daugiau. Kol kas dar negaliu vadintis A lygos vadovu. Oficialiai esu kandidatas į lygos vadovus, bet su klubais esame aptarę bendradarbiavimo gaires. Artimiausiu metu pasirašysime sutartį.

- A lyga neveltui ilgą laiką nerado vadovo. Matyt, vadovavimas Lietuvos futbolo lygai nėra patraukliausias ir perspektyviausias darbas?

- Gavęs pasiūlymą aš įvertinau lygos vystymo galimybes ir jas matau. Mano požiūris toks – jei jau darome, tai reikia daryti kokybiškai. Norint greitai gauti kokybišką rezultatą, reikia turėti labai daug resursų. Mes to tikrai neturėsime. Juolab, kad ir orientuojamės ne į trumpalaikį sujudimą, o į ilgalaikę perspektyvą. Norime augti ne staigiais šuoliais, o žingsnis po žingsnio.

- Kokius pirmuosius darbus esate suplanavęs?

- Pirmiausia stiprinsime lygos komercijos ir komunikacijos sritis - jau radome darbuotojus, kurie pakeis išėjusius. Akcentuosime ir darbą su sirgaliais, o kad įgyvendintume visus esminius sumanymus, reikės daugiau laiko.

- Pastaraisiais metais itin paaugusios Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pavyzdys rodo, jog lygos sėkmė ne mažiau nei nuo vadovo, priklauso ir nuo pačių klubų vadybos bei pajėgumo. Ar futbolo pirmenybės šia prasme labai atsilieka?

- Būtent praėjusį sezoną mūsų pajėgiausi klubai sėkmingai pasirodė Europos taurių varžybose. Jie pajuto ir moralinę, ir finansinę, ir kitokią grąžą iš investicijų. Tai tapo dideliu postūmiu prieš šį sezoną. Klubų vadovai, miestų savivaldybės pamatė, kad daugėja futbolo sirgalių, kad jų miesto ar rajono gyventojai didžiuojasi palaikydami savo krašto ekipą.

- Akivaizdu, kad daugumos A lygos klubų biudžetai išaugo. Gal jau atėjo ir metas padidinti lygos dalyvių skaičių?

- Bet kuri lyga nori turėti kuo daugiau komandų, tačiau reikia galvoti ir apie čempionato kokybę. Aš laikausi požiūrio, kad žemesnių lygų klubai turi visapusiškai įvertinti, ar jie tikrai pasirengę žaisti aukščiausioje lygoje, ar jų investicijos atneš laukiamos naudos. Svarbu neužsimoti per plačiai, o viduryje sezono spręsti atsiradusias finansines bėdas. Dabartiniai A lygos klubai – ne vienadieniai projektai. Jie augo pamažu, tad turi pakankamai patirties kaip planuotis ateitį. Tad šiai dienai Lietuvoje yra aštuoni klubai, pajėgūs deramai kautis aukščiausiame divizione. Norėtume didesnio klubų skaičiaus, bet šiandien turime aštuonis. Žinoma, galvosime apie plėtrą.

- Pernai nutrūko Vilniaus „Žalgirio“ dominavimas A lygoje. Ar šiemet tikitės dar didesnės intrigos kovoje dėl aukso medalių?

- Intrigų bus ne viena. Vienas dalykas – lenktynės dėl čempionų vardo. Kitas klaustukas – kas įsiterps į prizininkų trejetą, o kas įšoks į pajėgiausiųjų ketvertą ir Europos taurių varžybų traukinį. Žiūrint bendrų Lietuvos futbolo interesų, labai įdomu ir tai, kiek žaidėjų A lyga paruoš mūsų šalies nacionalinei rinktinei. Tikiuosi, šiemet atsiskleis ne vienas jaunas mūsų futbolininkas. Šia prasme žadame glaudžiai dirbti su Lietuvos futbolo federacija.

- A lygoje net du Kauno atstovai. Ko jūs, kaip buvęs kaunietis, palinkėtumėte mūsų miesto klubams?

- Pirmiausia, kad jie vystytųsi kaip organizacijos, struktūros. Norėtųsi, kad jie augintų gausesnę pamainą pagrindinei ekipai, kad plėstųsi jų sirgalių ratas. Sportine prasme - kad įkąstų vadinamiems favoritams. Tarkime, „Stumbrui“ nepavyko pasipriešinti „Sūduvai“ pirmajame sezono mače – Supertaurės rungtynėse. Tačiau Kauno komanda rengdamasi sezonui Turkijoje garbingai sužaidė su Sankt Peterburgo „Zenit“ ir kitais žinomais klubais. Tad potencialo yra. „Kauno Žalgiris“ po dviejų iš eilės nesėkmingų sezonų taip pat atliko nemenką darbą žaidėjų rinkoje. Komandą papildė buvę ir esami Lietuvos rinktinės nariai – Linas Pilibaitis, Simonas Paulius bei kiti pajėgūs futbolininkai. Sustiprėjo ir trenerių grandis. Manau, kad šiemet kiekvienas varžovas turės gerokai pavargti, kad iš Kauno žalgiriečių atimtų bent tašką.

- Norint surinkti gausesnį sirgalių būrį mažų mažiausia reikia turėti stadioną, į kur juos būtų galima pakviesti. Kaunas šia prasme bus nuskriaustas net labiau nei pernai...

- Iš tiesu, šiemet kauniečiai turės pasispausti. Prasidėjus S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijai jiems teks važinėti į Marijampolę, į laikinąją namų areną. Tačiau pagalvokite, kokią puikią infrastruktūrą Kaunas turės kitąmet, kai pagrindinis stadionas bus visiškai renovuotas. Manau, kad į miestą grįš ir rinktinių futbolas. Dėl to verta šiek tiek pakentėti.

- Jau antrą kadenciją sėkmingai vadovaujate ir Lietuvos regbio federacijai. Ar spėsite suderinti darbą versle ir visuomenines pareigas futbole bei regbyje?

- Regbio federacijoje jau yra sklandžiai veikianti struktūra, valdyba, o aš esu tik šios organizacijos dalis. Tad ten darbai nesustoja. Šie metai regbiui bus labai svarbūs. Lietuvoje rengsime net du Europos septyniukių čempionatus. Į jaunių (iki 18 metų) čempionatą mūsų šalyje suvažiuos visas to amžiaus elitas – anglai, prancūzai ir t.t. Tuo tarpu mūsų vyrai namuose kausis dėl sugrįžimo į aukščiausią divizioną. Tad iššūkių netrūks nei regbio, nei futbolo srityse. Bet esu įpratęs daug dirbti ir visur suspėti (šypsosi. - Aut. past.).

GALERIJA

  • Rytis Davidovičius
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

serž

Kur taip skuba federacija taip anksti pradėdama čempionatą. Dar už lango žiema/reikia ledo ritulį žaisti ,o .ne šaltyje lauke vaikyti futbolo kamuolį/. Taip tik daugėja traumų, žalojami jauni talentai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS