Tikslas – ištraukti Lietuvos futbolą iš prarajos | KaunoDiena.lt

TIKSLAS – IŠTRAUKTI LIETUVOS FUTBOLĄ IŠ PRARAJOS

Lietuvos futbolo federacija (LFF) praėjusią savaitę oficialiai pristatė naujuosius Lietuvos vyrų ir jaunimo futbolo rinktinių vyriausiuosius trenerius. Nacionalinę šalies rinktinę iš gilios prarajos ištraukti pasiryžo Valdas Urbonas, o su jaunaisiais Lietuvos futbolininkais darbuosis Donatas Vencevičius, Valdas Trakys, Audrius Statkevičius ir Darius Žindulis.

Nesėkmių ruožas

Per pastaruosius keletą metų nesėkmių virusas kamavo įvairaus amžiaus Lietuvos rinktines. Nacionalinė oficialiose UEFA varžybose per paskutinius trejus metus sužaidė 16 rungtynių, iškovojo vieną pergalę, tris kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė 12 nesėkmių. Praėjusiais metais lietuviai debiutavo Tautų lygos C divizione. Per šešerias rungtynes su Rumunija, Serbija ir Juodkalnija nepelnę nė taško, vos 3 įvarčius įmušę ir 15 praleidę lietuviai užėmė paskutinę vietą ir iškrito į D divizioną. Dano Carito Falcho vadovaujama jaunimo (iki 21 metų) rinktinė atrankos į 2019 m. Europos jaunimo čempionatą varžybose iškovojo 2 pergales, pasiekė 2 lygiąsias ir patyrė 6 nesėkmes. Surinkusi 8 taškus Lietuvos jaunimo rinktinė savo grupėje užėmė priešpaskutinę – penktą vietą.

Dar liūdnesnius signalus siunčia Lietuvos 19-mečių bei 17-mečių rinktinės. Pernai Sauliaus Česnulio treniruoti 17-mečiai rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje vykusiose Europos čempionato atrankos varžybose 1:2 nusileido bendraamžiams iš Serbijos, 0:3 pralaimėjo vengrams ir 0:4 – rumunams. Tuo metu Antano Vingilio vadovaujami 19-mečiai nesugebėjo rimčiau pasipriešinti belgams (0:5) ir prancūzams (0:7), o paskutinėse atrankos etapo rungtynėse 1:2 turėjo pripažinti Maltos pranašumą.

Rinktinių piramidė

Pristatydamas naujuosius Lietuvos rinktinių strategus LFF prezidentas Tomas Danilevičius teigė, kad pastarieji rinktinių rezultatai nuvylė futbolo bendruomenę: "Puikiai suprantame, kad pasiekėme žemiausią tašką, dabar galime tik atsispirti ir kilti į viršų. Tikiu, kad šis trenerių kolektyvas gali suformuoti tvirtą visų rinktinių piramidę, o kartu – sukurti ir įgyvendinti bendrą rinktinių žaidimo koncepciją. Tik tada turėsime kitokius rezultatus."

Suprantu kur papuoliau ir tikrai nesu praradęs realybės jausmo. Esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę už rezultatus.

Tiesa, naujieji rinktinių treneriai apie būsimus rezultatus kalbėjo nenoriai. Paklaustas apie rinktinei keliamus tikslus atrankos į 2020 m. Europos futbolo čempionatą varžybose, V.Urbonas atsakė, kad apie konkretų taškų kraitį kalbėti nėra prasmės.

"Mano pirminis tikslas – žaidėjų ruošimas geram žaidimui, kadangi tik gerai žaidžiant galima pasiekti rezultatą ir taškus. Manau, kad mes turime savyje ieškoti rezervų, parengti mūsų žaidėjams tinkamiausią žaidimo modelį ir tokiu būdu ieškoti rezultato bei taškų", – teigė V.Urbonas.

Rezultatų neakcentavo ir jaunimo rinktinių treneriai. Pasak U-19 rinktinės vyriausiojo trenerio V.Trakio – pagrindinis tikslas – visų rinktinių treneriams rasti bendrą kalbą ir ruošti futbolininkus nacionalinei rinktinei.

"Jei bent vienas mano vadovaujamos rinktinės žaidėjas papildys nacionalinę rinktinę, tai bus didelis pasiekimas. Aišku, stengsiuosi sugrąžinti vaikinams pasitikėjimą savimi, duoti impulsą, įtikinti, kad jie gali žaisti ir kovoti su pajėgesniais varžovais. O šiuo metu mums visi varžovai yra pajėgūs ir grėsmingi", – samprotavo V.Trakys.

Rinktinių trenerių laukia ir papildomi darbai. LFF vadovai patikėjo V.Urbonui sukurti visoms šalies rinktinėms bendrą žaidimo koncepciją.

"Tai nebus tik mano subjektyvi vizija, noriu suburti bendram darbui visus rinktinių trenerius. Manau, kad per artimiausius du mėnesius paruošiu koncepcijos projektą. Tai mums leistų bent jau žinoti, kuria kryptimi einame, palengvintų ne tik nacionalinės rinktinės, bet ir visos rinktinių trenerių piramidės darbą, taip pat suteiktų gaires vaikų ir jaunių futbolo treneriams", – pastebėjo V.Urbonas.

Realistinis požiūris

Pirmieji išbandymai šalies jaunimo rinktinių trenerių laukia tik vasarą ir rudenį, o V.Urbonas jau kovo 22 d. su Lietuvos nacionaline rinktine startuos atrankos į 2020 m. Europos futbolo čempionatą varžybose. Kalbėdamas apie pasirengimą pirmai akistatai su Liuksemburgu, naujasis rinktinės strategas užsiminė, kad sieks įdiegti paprastą ir į rezultatą orientuotą žaidimą: "Nors rinktinės rezultatai nebuvo geri, bet Lietuvos rinktinė tikrai nebuvo ir nėra beviltiška. Buvo ir gerų rungtynių, gerų momentų, neretai rinktinei pritrūkdavo tik sėkmės, kad būtų pelnytas taškas ar iškovota pergalė. Be abejo, tos nesėkmės turėjo įtakos ir žaidėjų psichologinei būsenai. Manau, kad mums iš pradžių reikia susikurti paprasto, efektyvaus futbolo modelį, kad galėtume geriausiai išnaudoti turimų žaidėjų savybes, gebėjimus."

Atrankos į artimiausią Europos čempionatą varžybose Lietuvos vyrų rinktinė šiais metais susitiks su Liuksemburgo, Ukrainos, Serbijos ir Portugalijos rinktinėmis. Ar pragmatiškas požiūris padės Lietuvos rinktinei atsilaikyti?

"Suprantu kur papuoliau ir tikrai nesu praradęs realybės jausmo. Esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę už rezultatus. Manau, kad dirbdamas futbolo treneriu sukaupiau pakankamai patirties ir pasistengsiu, kad rinktinės žaidimas pateisintų bei patenkintų kuo didesnės auditorijos lūkesčius", – pareiškė V.Urbonas.

KOMENTARAS

Algimantas Liubinskas

Buvęs Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris

Manau, kad federacijos vadovai pasirinko tinkamus žmones. V.Urbonas yra pakankamai patyręs, užsigrūdinęs, su geriausiomis Lietuvos futbolo komandomis ne vieną pergalę iškovojęs specialistas. Gal šiek tiek trūksta tarptautinių varžybų patirties, bet su Lietuvos rinktine jis greitai turės galimybę užpildyti ir šią spragą. Man teko jį treniruoti, kaip apie žaidėją galiu pasakyti tik pačius geriausius žodžius. Jis nebuvo išskirtinis futbolo talentas, bet visada dirbo negailėdamas jėgų, pasižymėjo kruopštumu, drausme, buvo ramus, bet užsispyręs ir protingas žaidėjas. Tos pačios savybės pastebimos ir trenerio darbe. D.Vencevičius ir V.Trakys yra dar jauni, tačiau taip pat nemenką trenerio darbo patirtį sukaupę specialistai. Klubuose, kuriuose jie dirbo, atsiskleidė ne vienas jaunas futbolininkas, tad jie tikrai gali ir moka darbuotis su jaunimu.

Visų Lietuvos rinktinių trenerių laukia labai rimti iššūkiai. Galiu suprasti tuos specialistus, kurie nusprendė nerizikuoti ir pasirinko darbą klubuose. Iš tiesų, nacionalinės rinktinės vyriausiojo trenerio kėdė yra labai karšta ir nepatogi. Todėl reikia atitinkamai vertinti žmones, kurie pasiryžo imtis šio darbo. Manau, kad būtų teisinga suteikti jiems tam tikrą laiko rezervą, nekritikuoti, nekelti spaudimo, nes visų rinktinių reikalai yra labai prasti, o nauji žmonės per kelis mėnesius nieko iš esmės nepakeis. Gali būti tam tikras pakilimas, galima vienerias rungtynes sužaisti geriau dėl papildomo adrenalino, euforijos pliūpsnio, tačiau problemos glūdi ne rinktinių treneriuose, o visoje mūsų futbolo sistemoje. Būtina pradėti nuo vaikų ir jaunių, o tam reikės ne vienerių metų.

Kita vertus, aš taip pat nemanau, kad bent jau mūsų vyrų rinktinė yra tokia beviltiška komanda, kad dabar pralaimės visur ir visiems. Gal ir neturime aukščiausio lygio futbolininkų, bet ir iš tų žaidėjų kurie sudaro rinktinės branduolį, galima sulipdyti komandą ir siekti rezultatų. Todėl pritariu V.Urbono minčiai, kad mums reikia grįžti prie pragmatiško, realistinio futbolo. Nereikia svajoti apie tai, kad mes galime regzti pozicines atakas, taikyti intensyvų spaudimą, daug ir plačiai atakuoti. Būkime realistai – tai nėra ir niekada nebuvo mums tinkamas žaidimo stilius. Treniruodamas Lietuvos rinktinę geriausius rezultatus pasiekiau žaisdamas pragmatišką futbolą, kai didžiausias dėmesys buvo skiriamas gynybai, o gerokai pajėgesnius varžovus bausdavome žaibiškomis kontratakomis. Gal kažkam tai nepatinka, bet žaisti kitaip mes paprasčiausiai nesugebame.

GALERIJA

  • Viltys: naujieji Lietuvos rinktinių treneriai sieks sukurti ir įdiegti bendrą žaidimo koncepciją
Irmanto Gelūno / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS