2018-ųjų sporto metraštis: ryškūs ne vien krepšinio įrašai | KaunoDiena.lt

2018-ŲJŲ SPORTO METRAŠTIS: RYŠKŪS NE VIEN KREPŠINIO ĮRAŠAI

Boksininko ir futbolininko simpatijos – krepšiniui, dziudo vadovo – futbolui, krepšininkės – ledo rituliui ir lengvajai atletikai. Taip ne savo atstovaujamos, bet būtent kitų sporto šakų įsimintiniausius 2018-ųjų įvykius Lietuvoje ir pasaulyje įvardijo žinomi sportininkai bei specialistai.

Sirgo už "Žalgirį"

"Man, kaip ir visiems kauniečiams bei, tikiuosi, daugumai Lietuvos sporto aistruolių labiausiai įstrigo Kauno "Žalgirio" krepšininkų pergalės Eurolygoje ir šiemet pavasarį Belgrade iškovota trečioji vieta", – sakė "Kauno dienai" sėkmingai profesionalų bokso ringe kovojantis Egidijus Kavaliauskas.

Per 2018-uosius 30-metis kaunietis laimėjo visas tris dvikovas ir kiekvienąkart apgynė Šiaurės Amerikos bokso federacijos (NABF) pusvidutinio svorio kategorijos čempiono titulą, o lapkričio 16-ąją, įveikęs Nikaragvos atstovą Roberto Arriazą, iškovojo ir Pasaulio bokso organizacijos (WBO) tarpkontinentinį čempiono diržą.

Per savo karjerą JAV lietuvis jau laimėjo 21 dvikovą, iš jų septyniolika – nokautais.

E.Kavaliauskas išrinktas populiariausiu 2018-ųjų Lietuvos sportininku. Boksininkas surinko 7 200 balsų ir aplenkė krepšininką Domantą Sabonį (5 030).

"Rinkimų rezultatai mane tikrai maloniai nustebino ir paglostė širdį, nes jau ne vienus metus gyvenu ir sportuoju ne Lietuvoje. Džiaugiuosi, kad manęs nepamiršo, – kalbėjo kovotojas. – Po kiekvienos pergalės pasipila sveikinimai tiek iš Lietuvos, tiek iš JAV gyvenančių tautiečių. Man tai labai daug reiškia. Kai palieki tėvynę, svečioje šalyje su kiekviena diena vis labiau supranti, kokia stipri meilė savo šaliai. Ant mano sportinės aprangos visada būna Lietuvos trispalvė, trokštu visam pasauliui parodyti, iš kur aš ir kas esu."

Anot Egidijaus, bokso populiarumas JAV ir Lietuvoje – nesugretinamas.

"Amerikiečiai tiesiog pamišę dėl bokso, jis jiems – kaip lietuviams krepšinis. Populiarus ir beisbolas, amerikietiškasis futbolas, ledo ritulys, tačiau bokso kovos dėl titulų sutraukia milžinišką auditoriją prie televizorių ekranų ir į arenas. Bilietai į didžiuosius mūšius išperkami jau prieš du mėnesius."

Patirties – iš futbolo

Lietuvos dziudo federacijos (LDF) prezidentas Vigmantas Sinkevičius jau senokai žavisi futbolo organizatorių darbu.

"Žaidimą stebiu epizodiškai, mane pirmiausia domina futbolo strategijos, vadybos, skatinimo sistemos, reklamos dalykai. Šiuo požiūriu ryškiausias 2018-ųjų sporto įvykis – 21-ojo pasaulio futbolo čempionato finalo turnyras. Iškart po jo viešėjau Maskvoje, Jekaterinburge, pamačiau, kaip buvo pasirengta varžyboms, bendravau su įspūdingą darbą atlikusiais specialistais. Jų sukaupta patirtis pravers ir mums", – teigė V.Sinkevičius.

LDF šiemet sulaukė neeilinio tarptautinio dėmesio – Kaune įvyko 70-asis Europos dziudo sąjungos (EJU) kongresas.

Beveik pusšimčio nacionalinių federacijų vadovai ir atstovai pasidalijo dziudo problemomis, įsibėgėjančios atrankos į 2020-ųjų Tokijo olimpines žaidynes aktualijomis, augančios konkurencijos su kitomis sporto šakomis dėl olimpinio statuso iššūkiais.

Tarp svečių buvo Tarptautinės dziudo federacijos (IJF) prezidentas Mariusas Vizeras, EJU vadovas Sergejus Soloveičikas.

Per rungtynes – į areną

"Mes su Jūrate – "Žalgirio" sirgaliai. Praeitas sezonas Kauno krepšininkams buvo ypač sėkmingas, viliamės, kad juos ir toliau globos fortūna", – sakė Lietuvos nusipelnęs treneris, sportinių šokių klubo "Sūkurys" vienas vadovų Česlovas Norvaiša.

J. ir Č.Norvaišas per žalgiriečių rungtynes galima pamatyti tarp žiūrovų "Žalgirio" arenoje.

"Kaip sakoma, gyvas vaizdas – įspūdingiausias", – tvirtino Č.Norvaiša.

"Sūkuriui" 2018-ieji – jubiliejiniai: sukako 55-eri, kai buvo įkurtas šis klubas. Pirmasis vadovas ir treneris – Tomas Petreikis, o nuo 1974-ųjų "Sūkuriui" vadovauja J. ir Č.Norvaišos.

"Sūkurio" iniciatyva 1965-aisiais pradėtas rengti tarptautinis sportinių šokių konkursas "Gintarinė pora".

"Per daugiau nei pusšimtį metų "Sūkurio" šokėjai 149 kartus iškovojo Lietuvos čempionų titulus, o pasaulio sportinių šokių mėgėjų čempionatuose triumfavo Andrius Ivašauskas ir Karolina Skorupskaitė, Donatas Vėželis ir Lina Chatkevičiūtė bei Arūnas Bižokas ir Edita Daniūtė, planetos vicečempionais tapo Olegas Martiniukas ir Aistė Stragytė. "Sūkurio" šokėjai pasižymėjo ir svarbiausiose pasaulio bei Europos profesionalų varžybose", – pasakojo Č.Norvaiša.

Prisiminė Latviją

Pasaulio ledo ritulio čempionato 1-ojo diviziono B grupės turnyras Kaune ir Europos lengvosios atletikos pirmenybės Berlyne. Tarp šių dviejų įvykių svarbiausią šiemet rinktųsi Kauno "Aistės-LSMU" komandos krepšininkė Kristė Druskytė.

"Balsuočiau už ledo ritulį, nes tai buvo naujiena. Turbūt pirmą kartą man sirgalių antplūdis ir dėmesys mūsų šalies rinktinei priminė laikus, kai žaidžiau Latvijoje. Ten pirmą sykį pamačiau, koks populiarus ir įdomus gali būti ledo ritulys. Net krepšinio atstovai ten buvo antrame plane", – šypsojosi gynėja.

Ne ką mažesnį įspūdį K.Druskytei paliko ir Andriaus Gudžiaus žygdarbis Berlyne.

"Tas paskutinis auksinis Andriaus metimas... Efektingai išplėšta auksinė pergalė! O kur dar ieties metikės Livetos Jasiūnaitės bronza? Šiemetinis Europos čempionatas mūsų lengvaatlečiams buvo labai sėkmingas", – sakė pašnekovė.

Pagyrė A.Gudžių

Kovos menų treneris ir teisėjas Saulius Šeškevičius pirmiausia pabrėžė įspūdingus metus boksininkui E.Kavaliauskui.

"Negaliu šnekėti apie sporto šakas, kurioms atstovauju, tačiau Egidijus vertas atskiro žodžio. Šiemet jis laimėjo ne vieną svarbią kovą už Atlanto ir apgynė savo svorio kategorijos čempiono titulą. Tai daug pasako apie jo progresą. Ne veltui Lietuvos sporto aistruoliai jį išrinko populiariausiu 2018-ųjų Lietuvos sportininku", – argumentavo S.Šeškevičius.

Iš kitų sporto šakų atstovų pasiekimų jam labiausiai įsiminė "Žalgirio" žygis į Eurolygos finalo ketvertą bei A.Gudžiaus iškovotas Europos čempiono titulas.

"Apie žalgiriečių pasirodymą nėra ko daug kalbėti – tai, be jokių abejonių, ypatingas įvykis, o A.Gudžius atliko didelį darbą. Žinau, kiek daug prakaito reikia išlieti, kad lengvojoje atletikoje pasiektum tiek, kiek Andrius. Jis išskirtinės valios ir charakterio žmogus", – neabejoja kovos menų treneris.

Pagyręs gerais darbais pasižymėjusius sporto atstovus, S.Šeškevičius neiškentė nepaminėjęs dar vienos sporto šakos.

Futbolui neabejingam pašnekovui 2018-ieji įsimins ir kaip šalies futbolo rinktinės tragiškų nesėkmių metai.

"Esu gainiojęs kamuolį, apie šį sportą suprantu ne iš nuogirdų, tad man skaudūs futbolininkų rezultatai. Tačiau tai plati tema, jų problemos atsirado ne tik šiemet, o yra įsisenėjusios ir sisteminės", – įsitikinęs S.Šeškevičius.

Olimpiados aidai

"Mano favoritas – "Žalgiris". Be jokių išlygų. Ir dėl rezultatų, ir todėl, kad pats stebėjau Eurolygos finalo ketverto varžybas Belgrade. Buvo nuostabi atmosfera, karštos diskusijos su draugais ir po rungtynių. 2018-aisiais tai įsiminiau labiausiai", – kalbėjo "Kaunas Hockey" klubo vadovas Petras Nausėda.

Ledo ritulio specialistas ir žaidėjas nepamiršo 2018-ųjų pradžios, kai Pjongčange griaudėjo žiemos olimpinės žaidynės. Labiausiai jį sužavėjo olimpinis ledo ritulio turnyras.

"Olimpiados vyksta toli gražu ne kasmet, tad įdėmiai sekiau daugumos rungčių startus. Tikrai yra ką prisiminti, o įspūdžiai – patys geriausi", – sakė jis.

Komandų sėkmė

Lietuvos salės futbolo čempionas Kauno "Vytis" pirmą sykį pasiekė Europos klubų Čempionų lygos aštuntfinalį. Ekipos kapitonas Justinas Zagurskas, neskaitant savo ekipos pasiekimų, pirmiausia įvardijo "Žalgirio" bronzą Eurolygoje.

"Aš kolektyvinio sporto atstovas, todėl labiau domiuosi komandinėmis sporto šakomis. Tarp jų labiausiai pasižymėjo "Žalgiris". Kauno krepšininkų 3-ioji vieta tarp stipriausių Europos klubų – reikšmingas įvykis", – įsitikinęs J.Zagurskas.

Ne ką mažiau futbolininką domino ir ledo ritulio čempionatas Kaune.

"Tikrai nesitikėjau, kad ledo ritulys Lietuvoje turi tiek gerbėjų. Atmosfera "Žalgirio" arenoje buvo tiesiog nuostabi", – prisiminė "Vyčio" kapitonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS