30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai | KaunoDiena.lt

30-MEČIO PROGA PAGERBTI REKORDINIO SEULO HEROJAI

  • 0

Prieš tris dešimtmečius jų iškovoti medaliai įkvėpė ne vieną būsimą sportininkų kartą ir tapo puikiais pavyzdžiais atsikuriančiam savarankiškam Lietuvos sporto judėjimui.

Antradienį Vilniuje Seulo Olimpinių žaidynių prizininkai vėl žengė ant pakylos, atsiemė atminimo medalius bei perdavė estafetę jaunajai kartai – įteikė apdovanojimus Lietuvos mokyklų žaidynių nugalėtojams.

1988 metų rugsėjo 17-ąją Pietų Korėjoje startavusios vasaros olimpinės žaidynės lietuviams buvo itin sėkmingos – net 14 tautiečių namo parsivežė medalius. Tai rekordinis medalių skaičius mūsiškiams.

10 auksinių čempionų titulų iškovota atstovaujant Sovietų Sąjungos komandoms – keturi mūsiškiai laimėjo krepšinio turnyrą, du - dviračių treko komandines persekiojimo lenktynes (ir vienas asmenines), du – futbolo varžybas, o vienas rankinio. Du sidabro medalius lietuviai iškovojo lengvosios atletikos rungtyse, vieną – plaukimo, o bronzos medalius dvi sportininkės laimėjo krepšinyje ir dviračių plento lenktynėse.

Prabėgus 30 metų nuo žaidynių į Valdovų rūmuose vykusį pagerbimą atvykusiems olimpiečiams atminimo dovanas įteikė Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Šie olimpiečiai daugeliui yra tie įkvėpėjai, kurių pergales prisimindami tikime, kad galime mes ir gali Lietuva. Sportas Lietuvos istorijoje atliko labai ypatingą vaidmenį. Ši veikla sutelkia tiek daug žmonių ir sukuria daug gerų emocijų. Kiekvienas žengdamas sporto keliu stiprina savo valią ir atsakomybę. Moksleiviai, vystykite tai, kame esate stiprūs, garsinkite savo mokyklą, mokytojus ir tuo pačiu Lietuvą“, - į gausiai susirinkusią jaunąją auditoriją kreipėsi J. Petrauskienė.

Sporto legendos ant scenos ne tik atsiemė prizus, bet ir spaudė rankas 2017-2018 metų Lietuvos mokyklų žaidynių nugalėtojams.

„Olimpinių žaidynių čempionai pirmiausia patys buvo vaikai ir moksleiviai. Todėl simboliška, kad sveikiname ir moksleivius, kurie žengia pirmus žingsnius sporto keliu ir tuo pačiu džiaugiamės tais, kurie prieš 30 metų parodė, kad Lietuva yra stipri sporto šalis. Tikiuosi, kad tokia liksime. Visa tai – Jūsų, sportuojančio jaunimo, rankose“, - kalbėjo D. Gudzinevičiūtė.

Prizus moksleiviams teikė disko metikas Romas Ubartas, dviratininkas Gintautas Umaras, iš JAV atvykusi lengvatletė Laimutė Baikauskaitė, kurios 1500 metrų bėgimo Lietuvos rekordas galioja iki šiol, bei Seule žirginio sporto varžybose dalyvavęs Raimundas Udrakis.

„Džiugu, kai tavo atliktas darbas būna įvertintas. Visi esame patyrę darbo skonį. Sportą gražu stebėti televizijos ekrane, tačiau ne visi supranta, jog iki starto elitinėse varžybose laukia bent dešimties metų darbas. Visi siekiame gražios ateities, o sportas ta sritis, kuri padeda pasiekti sėkmę. Mokykla - tai tik gyvenimo pradžia. Jaunime – jūs esate ateitis, kurkite ir būkite drąsūs bei atkaklūs. Kantrybė yra didžiulė vertybė“, - sakė G. Umaras.

30 mokyklų komandų, kurios geriausiai pasirodė bendroje žaidynių įskaitoje, bei kūno kultūros mokytojams atiteko piniginiai prizai iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto skirto 15 tūkstančių eurų vertės prizinio fondo.

Skelbiant naują žaidynių sezono pradžią simbolinėje ceremonijoje R. Ubartas olimpiečių vardu perdavė estafetę moksleiviui, o jis kartu su mokytoju bei teisėju prisiekė garbingai varžytis.

Naujas mokyklų žaidynių startas numatytas spalio mėnėsį. Pastaruoju metu vykdoma pradinė registracija - mokyklos iki rugsėjo 20 d. renkasi sporto šakas.

Kasmet Lietuvos mokyklų žaidynėse dalyvauja apie 200 tūkstančių moksleivių. Žaidynes organizuoja Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, savivaldybės ir mokyklos.

1988 m. Seulo olimpinių žaidynių prizininkai

Auksas:

Valdemaras Chomičius (krepšinis)

Arvydas Janonis (futbolas)

Artūras Kasputis (dviračių sportas, trekas - 4 km. komandinės persekiojimo lenktynės)

Rimas Kurtinaitis (krepšinis)

Šarūnas Marčiulionis (krepšinis)

Arminas Narbekovas (futbolas)

Valdemaras Novickis (rankinis)

Arvydas Sabonis (krepšinis)

Gintautas Umaras (dviračių sportas, trekas: 4 km. asmeninės persekiojimo lenktynės ir 4 km. komandinės persekiojimo lenktynės)

Sidabras:

Laimutė Baikauskaitė (lengvoji atletika – 1500 metrų bėgimas)

Raimundas Mažuolis (plaukimas)

Romas Ubartas (lengvoji atletika -  disko metimas)

Bronza:

Vitalija Tuomaitė (krepšinis)

Laima Zilporytė (dviračių sportas - plentas)

GALERIJA

  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
  • 30-mečio proga pagerbti rekordinio Seulo herojai
Sauliaus Čirbos (LTOK) nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS