B. Bardauskas – į Dakarą dėl kitų | KaunoDiena.lt

B. BARDAUSKAS – Į DAKARĄ DĖL KITŲ

Kitų metų pradžioje prasidėsiančiame jubiliejiniame Dakaro ralio maratone vėl išvysime tris beveik identiškomis "Toyota" važiuojančius lietuvių lenktynininkus – Antaną Juknevičių, Benediktą Vanagą ir Vaidotą Žalą. Greta šios trijulės prie starto linijos stos ir 98 numerį turintis motociklininkas Balys Bardauskas.

Ne pirmas kartas

Tai jau ne pirmas motociklininko Dakaras. Pirmą kartą lietuvis jame važiavo 2009-aisiais, tačiau jis B.Bardauskui pasibaigė anksčiau laiko – vyras griuvo ir susilaužė abi rankas. Dėl to tęsti lenktynių nebegalėjo. Bandymų patekti į Dakarą buvo ir anksčiau, tačiau 2008-aisiais dar Afrikoje turėjęs vykti Dakaras buvo atšauktas dėl terorizmo grėsmės. "Dakaro liga mane užkrėtė Aurelijus Petraitis. Su juo susitikau viename renginyje ir jis mane įtikino, kad reikia pabandyti. Taigi taip ir padariau", – pasakoja motociklininkas, kuris, kaip ir Dakaras, švenčia 40 metų jubiliejų.

Pagrindiniu tikslu artėjančiose lenktynėse motociklininkas įvardija sėkmingą finišą. "Nesu baigęs nė vieno Dakaro, kad galėčiau kalbėti apie kažkokius konkrečius tikslus, važiuoju tam, kad surinkčiau kuo daugiau informacijos apie patį Dakarą ir ja galėčiau pasidalyti su kitais lietuviais, kurie planuoja į jį vykti", – pasakoja B.Bardauskas. Beje, motociklininkas stebisi, kad iš mūsų šalies, kurioje yra nemažai stiprių motociklininkų, besiryžtančių vykti į Dakarą neatsiranda. "Mano svajonė būtų surinkti trijų motociklininkų komandą, kad galėtume važiuoti konkurencingai šiose daugiausia ištvermės reikalaujančiose lenktynėse", – kalbėjo B.Bardauskas.

Laukia smėlynų

Į beveik 10 tūkst. km trasą, nusidrieksiančią per tris Pietų Amerikos valstybes, lietuvis leidžiasi su naujintėliu "KTM 450 Rally Replica" motociklu, kurio kaina siekia apie 30 tūkst. eurų. Kaip tvirtina pats Dakaro dalyvis, panašiais plieniniais žirgais Dakare varžosi ir patys greičiausi motociklininkai, tiesa, jų svoris daug mažesnis. Visiškai sukomplektuotas motociklas su pilnu degalų baku sveria apie 200 kg, o nuvažiuota juo ir panašus skaičius kilometrų, 450 kub. cm variklis pasiekia 70 AG. "Anksčiau turėjau labai panašų motociklą tik keletu metų senesnį, tad galiu drąsiai pasakyti, kad žinau, prie kokio motociklo vairo reikės sėsti", – tvirtina vyras.

40-ojo Dakaro ralio maratono organizatoriai žada, kad pusę maratono sudarys greičio ruožai dykumose. Tai gera žinia lietuviui. "Važiuodamas smėliu jaučiuosi labai gerai – kuo daugiau smėlio, tuo geriau, man daug sunkiau, kai tenka važiuoti akmenuota trasa", – apie mėgstamiausią varžybų dangą pasakojo sportininkas. Tačiau jis, kaip neretai ir A.Juknevičius, skeptiškai žiūri į organizatorių pažadus. "Gamta gali pateikti išdaigų. Tereikia prisminti, kaip praėjusiais metais keitėsi lenktynių trasa. Vieni greičio ruožai buvo sutrumpinti, kiti atšaukti, tad kokia laukia lenktyninės trasos kelio danga, sužinosime tik ten nuvykę ir tik tuomet, kai prasidės lenktynės, bet reikia viltis, kad organizatorių pažadai išsipildys", – kalbėjo B.Bardauskas.

Važiuodamas smėliu jaučiuosi labai gerai – kuo daugiau smėlio, tuo geriau, man daug sunkiau, kai tenka važiuoti akmenuota trasa.

Skiria savo šeimai

Lietuvio motociklas iš visų kitų išsiskirs ir kitokia, nei įprasta, išvaizda – jo nepuošia rėmėjų logotipai, jis visas išdailintas įvairių senų animacinių filmų scenomis – čia ir "Na, palauk", ir "Katino Leopoldo", ir "Karlsono" ir kt. Prie priekinio žibinto puikuojasi ir užrašas anglų kalba "For my son Perkūnas" (liet.  "Mano sūnui Perkūnui"). Kaip teigia pats B.Bardauskas, startą Dakare jis skiria savo šeimai, o labiausiai – šiemet pasaulį išvydusiam sūnui Perkūnui.

Oficialiose motociklo išlydtuvėse į Pietų Ameriką greta lenktyninio motociklo puikavusi ir mopedas "Ryga". Jis čia atgabentas ne šiaip sau. Būtent nuo jo ir prasidėjo herojaus meilė motociklams. O ir "Rygos" atsiradimas B.Bardausko šeimoje ypatingas. "Prisimenu, kaip su tėčiu nuėjome į "Žalgirio" varžybas, jose buvo galima laimėti mopedą. Jį laimėjo vyrų kompanija, o aš jo taip užsimaniau, kad pradėjau tėčio prašyti, kad man jį nupirktų. Laimėtojai po varžybų taip ir nusprendė padaryti. Tad mes laukėme, kol visi išsiskirstys ir tėtis galės man nupirkti tą mopedą", – prisiminimais dalijsi į Dakarą beisiruošiantis lietuvis.

Šią savaitę didžioji dalis Europos lenktynininkų sportinės technikos, pakrautos į laivą Prancūzijoje, išplauks į uostą Pietų Amerikoje, tad bent jau kol kas visi organizaciniai rūpesčiai baigti. Kaip teigė B.Bardauskas, per artimiausią mėnesį reikės gerai išsimiegoti, gerai valgyti ir nepamiršti sportuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS