Biatlonininkas T. Kaukėnas: mėgavausi varžybomis | KaunoDiena.lt

BIATLONININKAS T. KAUKĖNAS: MĖGAVAUSI VARŽYBOMIS

  • 3

Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių biatlono varžybų vyrų 12,5 km persekiojimo lenktynėse pirmadienį lietuvis Tomas Kaukėnas užėmė 13-ąją vietą. Tai geriausias Lietuvos biatlonininkų pasirodymas olimpinių žaidynių istorijoje.

Aukso medalį iškovojo 29-erių metų prancūzas Martinas Fourcade'as. Sprinto lenktynėse tik aštuntas buvęs Prancūzijos biatlonininkas po trečiojo šaudymo ruožo išsiveržė į priekį ir nebeužleido lyderio pozicijos. M. Fourcade'as šaudykloje suklydo vieną kartą ir distanciją įveikė per 32 min. 51,7 sek.

Sidabro medalį iškovojo 20-metis švedas Sebastianas Samuelssonas (+12 sek.; 1 baudos ratas). Jis prieš pat finišą pranoko bronzą pelniusį 27-erių metų vokietį Benediktą Dollį (+15,1 sek.; 1 b. ratas).

Iš 17-osios pozicijos startavęs 27-erių metų T. Kaukėnas po kartą suklydo trečiajame ir ketvirtajame šaudymo ruožuose. Lietuvis nugalėtojui pralaimėjo 1 min. 40,1 sek. Po antrosios šaudymo serijos T. Kaukėnas buvo dešimtas. Beje, lietuvio sprinte pasiektas rezultatas taip pat buvo geriausias šalies biatlono istorijoje.

„Visas emocijas patyriau vakar, o šiandien buvau visiškai ramus ir mėgavausi varžybomis. Vakar buvo labai daug džiaugsmo, todėl, nors vieta šiandien ir aukštesnė, tokios didelės euforijos nėra“, - prisipažino biatlonininkas, rašo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) interneto svetainė.

Jis ne vieną kilometrą buvo tarp dešimties greičiausiųjų, bet du netaiklūs šūviai ir nuovargis nesileido išsilaikyti dešimtuke.

Sėkmingas pasirodymas pirmose dviejose rungtyse jau beveik užtikrino lietuviui galimybę startuoti 15 km bendro starto lenktynėse, kuriose dalyvaus 30 stipriausių planetos biatlonininkų.

- Tomai, kaip klostėsi persekiojimo lenktynės?

- Pasisekė, kad iš starto išvažiavau su kitais sportininkais, šliuožiau už jų nugaros, ilsėjausi. Nes buvo vėjuota ir vienam prieš vėją būtų sunku važiuoti. Du ratus pravažiavau su Emiliu Hegle Svendsenu, trečiame turėjau šliuožti vienas, prieš vėją, tai buvo šiek tiek sunkiau. Ketvirtame rate vėl neblogai su kažkuo pasisekė pravažiuoti, o pabaigoje jau ne visai užteko jėgų, galėjau aplenkti ir latvį Andrejų Rastorgujevą, bet nepavyko.

Mano taktika buvo prieš šaudymą važiuoti lėčiau, kad nenuvargčiau ir gerai šaudyčiau. Ir man pavyko, šaudymas buvo tikrai neblogas tokiomis oro sąlygomis.

Sau kartojau, kad viską lems šaudymas, todėl visą dėmesį jam skyriau. Šaudykloje tiesiog mėgavausi kiekvienu šūviu ir tikrai buvo labai geras jausmas stebėti, kaip užsiverčia taikiniai.

- Ar tokiu proveržiu olimpinėse žaidynėse išjudinsite biatloną Lietuvoje?

- Tryliktoji vieta nėra labai įspūdingas rezultatas, reikia būti pirmame trejete, jei norime užvesti Lietuvą ir kažką įkvėptume rinktis žiemos sportą. Tryliktoji vieta gera, bet ne visiems ji bus svarbi. Sporto žmonėms, kurie supranta esmę, tai yra didelis rezultatas, o kitiems, pavyzdžiui politikams, tai nėra kažkas įspūdinga.

Net per šešias pozicijas - iš 49-osios į 43-iąją - persekiojimo lenktynėse pakilo ir dar vienas Lietuvos olimpietis 25-erių metų Vytautas Strolia. Keturis baudos ratus turėjęs įveikti lietuvis nugalėtojui pralaimėjo 4 min. 55,6 sek.

- Kaip vakar ir prognozavote, pavyko pagerinti rezultatą. Tad tikriausiai esi patenkintas?

- Labiau džiaugiuosi ne savo, o Tomo pasirodymu. Žinoma, gerai, kad pavyko pakilti, bet gaila dėl tų netaiklių šūvių. Vis dėlto galima pasidžiaugti, nes pavyko pakilti, nors savijauta ir nebuvo pati geriausia.

- Kokią taktiką buvote pasirinkęs šioms lenktynėms?

- Tiesiog važiuoti savo tempu, o ne kabintis už kažko, nežiūrėti, nesiblaškyti. Daryti ką reikia ir kuo mažiau klysti.

- Kuri iš likusių rungčių bus svarbesnė - 20 km asmeninės lenktynės ar mišri estafetė?

- Abi svarbios. Reikia ir ten, ir ten gerai sustartuoti. Norisi padaryti viską kuo geriau ir būti kuo aukščiau.

- Iš arti matote, kaip T. Kaukėnas treniruojasi, ruošiasi varžyboms. Vakar prisipažinote, kad jus nustebino toks jo pasirodymas. Gal randate atsakymų, ką jis pastaruoju metu padarė, kad olimpiadoje pasiekė tokius rezultatus?

- Kažko išskirti negaliu, bet galima padėkoti Tomui, kad ir aš esu čia, nes labai daug iš jo išmokau ir jo dėka subrendau kaip sportininkas. Jis man labai padeda. Mūsų treniravimo metodikos yra skirtingos, bet jis man labai padeda psichologiškai.

T. Kaukėnas ir V. Strolia dar varžysis ir 20 km asmeninėse lenktynėse, o kartu su Diana Rasimovičiūte ir Natalija Kočergina Lietuvos rinktinė kovos mišrioje estafetėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Inga

Saunuolis. Labai dziaugiuosi ir sveikinu!!!

Lux

Saunuolis, svarbiausia, kad atsipalaidaves zmogus, su niekuo nesilygina, daro ka reikia or dar kokia vieta uzeme! Kaio is tokios salies su tokiu oru kur ziemu nebebuna, tai labai gerai. Bet svarbiausia, kad nepsiduoda masinei rungtyniavimo psichozei.

cempionas

rašo, lyg būtų medalį laimėjęs. Jau nebejuokinga, kai triumfuojama: "užėmė 17 ar 13 vietas".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS