Dar vienas likimo smūgis: įsibėgėjusį rankininką J. Truchanovičių sustabdė sunki trauma | KaunoDiena.lt

DAR VIENAS LIKIMO SMŪGIS: ĮSIBĖGĖJUSĮ RANKININKĄ J. TRUCHANOVIČIŲ SUSTABDĖ SUNKI TRAUMA

  • 0

Asmeninis rezultatyvumo rekordas stipriausiame Europoje nacionaliniame čempionate, išplėšta pergalė prieš favoritus ir sunki kelio trauma – taip vos per savaitę pakrypo rankininko Jono Truchanovičiaus karjera.

Vienintelis lietuvis, laimėjęs EHF Čempionų lygą, dėl traumos nežais mažiausiai pusę metų. Blogiausias scenarijus – net metai be rankinio.

„TVB Stuttgart“ klubui atstovaujantis 30-etis J. Truchanovičius dešinio kelio traumą gavo spalio 12 d. vykusiose Vokietijos čempionato rungtynėse su „HSV Hamburg“ komanda.

„Traumą gavau atlikdamas elementarų rankinio trižingsnį. Tai judesys, kurį rankininkai atlieka visą savo gyvenimą. Paskutiniame žingsnyje pajutau, kad koja per kelį sulinko į vidų ir paskui grįžo atgal. Visa tai lydėjo garsus kelio traškesys. Kritau ant žemės ir iškart supratau, kad yra blogai. Aikštelę galėjau palikti tik komandos draugų padedamas ir iš arenos buvau nugabentas tiesiai į ligoninę, – apie nelemtą epizodą rankinis.lt pasakojo J. Truchanovičius. – Pirminiai tyrimai ligoninėje nieko blogo nerodė. Kadangi per naktį kelis labai ištino ir buvo didžiulis skausmas, kitą dieną klubas man suorganizavo kelionę lėktuvu į Štutgartą ir ten buvo atliktas magnetinio rezonanso tomografija. Diagnozė buvo negailestinga – trūkę kryžminiai dešinio kelio raiščiai.“

Tai ne pirma sunki trauma J. Truchanovičiaus karjeroje. Po penkių sezonų Prancūzijos „Montpellier“ klube, su kuriuo lietuvis 2018 m. laimėjo Čempionų lygą, jo karjera buvo pakibusi ant plauko. J. Truchanovičiui Kaune buvo atlikta unikali operacija, kurios metu buvo pakeista kairės kojos ašis, atstatyta kelio kryžminis raištis bei kelio kremzlės. Po operacijos prireikė net pusantrų metų reabilitacijos, kol rankininkas grįžo į aikštelę.

„Neslėpsiu, vėl gavęs sunkią traumą buvau sugniuždytas. Pasijutau nugalėtas ir pradėjau abejoti savimi, kam aš visa tai darau. Apniko labai blogos mintys. Bet dienos pabaigoje nusiraminau ir supratau, kad likimo neapgausi. Priėmiau tai, kaip faktą. Įteigiau sau, kad dabar padarysiu taip, jog abi mano kojos būtų stipresnės ir turiu daug motyvacijos tai pasiekti, – apie užplūdusias emocijas pasakojo J. Truchanovičius. – Reikia džiaugtis bent tuo, kad tai atsitiko sveikai kojai. Ji tikriausiai pasiaukojo dėl traumuotos kairės kojos. Man buvo gaminami specialūs sportbačių padai. Dešinės kojos padus keičiau jau tris kartus, tuo tarpu kairės kojos nusidėvėjo tik vienas. Ko gero, sveikai dešinei kojai tekdavo daug didesnis krūvis.“

Rankininkui prieš savaitę buvo atlikta operacija „VfB Stuttgart“ futbolo klubo medicinos klinikose. Lietuvį operavo kelio raiščių operacijose specializuojantis profesorius Raymondas Bestas. Garsus sporto gydytojas liko patenkintas atlikta operacija ir tuo, jog pavyko išsaugoti kelio meniską. 

Keturias savaites sportininkas turės vaikščioti su ramentais, bet jau dabar pradėjo daryti mankštas, kiek tai leidžia sveikata ir kasdien lankosi pas terapeutus.

„Atsistatymas po kryžminių kelio raiščių traumos trunka apie 6 mėnesius, bet gali užtrukti ir iki metų. Viskas spręsis eigoje. Nusprendėme neforsuoti gydymo eigos. Į aikštelę reikia grįžti ne kuo greičiau, o kuo kokybiškiau, – teigė J. Truchanovičius. – Visa reabilitacija vyks Štutgarte. Čia viskuo esu aprūpintas pačiu aukščiausiu lygiu. Vokietijoje turiu ir visas socialines garantijas, todėl dėl nieko kito nereikia sukti galvos. Galiu pilnai koncentruotis į sveikatą.“

Šių metų vasario mėnesį „TVB Stuttgart“ gretas papildęs J. Truchanovičius su klubu turi kontraktą iki 2024 m. birželio 30 d.

„Apie mano ateitį kalbėti dar sunku. Kalbėjomės su klubo vadovais, aplankyti buvo atvykęs ir treneris, nuolat bendraujame su komandos draugais. Visi labai palaiko ir visi man ištiesė pagalbos ranką. Blogiausia, kai atsitikus nelaimei, tu niekam nerūpi. Bet visa „TVB Stuttgart“ organizacija man gelbėja kuo tik gali kiekviename žingsnyje, – sako J. Truchanovičius. – Visą komandą labai sukrėtė rungtynėse gauta trauma. Man vykstant į ligoninę, visi rankininkai – tiek mano komandos, tiek ir varžovų, per pertrauką rūbinėje priėjo prie manęs ir linkėjo sveikatos, kad viskas būtų gerai. Man gavus traumą, atsilikome nuo varžovų trimis įvarčiais. Bet komanda susivienijo, žaidė su kita energija ir nugalėjo favorite laikytą „Hamburg“ ekipą. Komandos draugai pergalę po rungtynių skyrė man. Buvo neįtikėtinas ir labai emocingas palaikymas. Tai mane tikrai labai motyvuoja grįžti į rankinio aikštelę.“

Šį sezoną Vokietijos čempionate J. Truchanovičius spėjo sužaisti 9 rungtynes, per jas pelnė 14 įvarčių. Net pusę jų surinko priešpaskutinėse žaistose rungtynėse. Susitikime su „Flensburg“ ekipa J. Truchanovičius pelnė 7 įvarčius, 4-is iš jų lemiamu momentu rungtynių pabaigoje. Lietuvio vedama „Stuttgart“ komanda nugalėjo vieną iš „Bundesliga“ favoritų 34:31. Be J. Truchanovičiaus iki sezono pabaigos likę „Stuttgart“ rankininkai Vokietijos čempionate užima 14 vietą tarp 18 komandų.

Dėl traumos J. Truchanovičius negalės padėti ir Lietuvos rinktinei 2025 m. pasaulio čempionato atrankos turnyre. Nuo antrojo etapo atranką pradėsiantys Lietuvos rankininkai kitų metų kovo mėn. susitiks su viena iš pirmąjį etapą įveikusių rinktinių.

J. Truchanovičius daug prisidėjo prie Lietuvos rinktinės iškovoto kelialapio į 2022 m. Europos čempionatą. Tačiau dėl ankstesnės traumos komandos lyderis negalėjo padėti rinktinei finaliniame Europos čempionato finaliniame etape.

GALERIJA

  • Dar vienas likimo smūgis: įsibėgėjusį rankininką J. Truchanovičių sustabdė sunki trauma
  • Dar vienas likimo smūgis: įsibėgėjusį rankininką J. Truchanovičių sustabdė sunki trauma
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS