Diskvalifikuotų sportininkų sąraše – vis daugiau pavardžių | KaunoDiena.lt

DISKVALIFIKUOTŲ SPORTININKŲ SĄRAŠE – VIS DAUGIAU PAVARDŽIŲ

  • 1

Lietuvos antidopingo agentūros (LAA) diskvalifikuotų sportininkų sąrašą vis papildo naujos pavardės. Tarp šiemet jau nubaustų atletų – net keli, atsisakę pateikti mėginius tyrimams.

Nepaisė taisyklių

LAA paskelbė, kad šiomis dienomis trejiems metams diskvalifikavo kultūrizmo ir kūno rengybos atstovą Roką Linkevičių – jis atsisakė pateikti dopingo kontrolės mėginį.

Sportininkui skirta sankcija galios iki 2025-ųjų spalio 10-osios.

Toks atvejis šiemet – ne pirmasis: anksčiau taisyklių nepaisė kultūristai Valentas Bauža, Edgaras Baltonis, Ovidijus Višniauskas, irkluotoja Gintarė Pališauskaitė.

E. Baltoniui teko griežtesnė bauda – jis diskvalifikuotas iki 2026-ųjų gegužės 3-iosios.

Anot LAA, vengimas arba atsisakymas pateikti dopingo kontrolės mėginį, jo nepateikimas be pateisinamos priežasties yra Antidopingo taisyklių pažeidimas, už kurį diskvalifikuojama.

Grėsmingi papildai

Atletai nuolat įspėjami būti itin atsargūs rinkdamiesi maisto papildus, ypač perkant internetu iš nežinomų tiekėjų.

2022-ųjų rugsėjį šešiems mėnesiams buvo diskvalifikuotas kiokušin karatė kovotojas Antanas Klibavičius – jo mėginyje rasta draudžiamos medžiagos oktodrino ir jo metabolito heptaminolio, priskiriamų stimuliatoriams ir draudžiamų varžybų metu.

Atlikus sportininko vartoto maisto papildo tyrimus Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) akredituotoje laboratorijoje, nustatyta, kad į A. Klibavičiaus organizmą draudžiamoji medžiagą pateko vartojant maisto papildus, kurių sudėtyje ši medžiaga nurodyta nebuvo. Papildai buvo užteršti.

Pagal Pasaulinį antidopingo kodeksą, kiekvieno sportininko asmeninė pareiga yra užtikrinti, kad jokia draudžiamoji medžiaga nepatektų į jo organizmą. Taip pat jiems taikoma griežtos atsakomybės taisyklė: atletai atsakingi už bet kokias draudžiamąsias medžiagas ar jų metabolitus ir liekanas, randamus jų mėginiuose.

Už vengimą arba atsisakymą pateikti dopingo kontrolės mėginį baudžiama.

Rekordinis mėginys

Šiemet LAA penkeriems metams diskvalifikavo kultūristą Redą Pociūną, ketveriems – sunkiaatletį Roką Šverčiauską, krepšininkę Andrą Gabalytę.

R. Pociūno mėginyje rastos net aštuonios draudžiamos medžiagos – klomifenas, modafinilas, drostanolonas, boldenonas, klenbuterolis, metenolonas, boldionas, furosemidas.

R. Šverčiausko organizme aptikta ostarino, lingadrolio, ibutamoreno, arimistano.

A. Gabalytę įklampino meldoniumas – vaistas, skirtas širdies ir kraujotakos ligoms gydyti. Į sportininkams draudžiamų preparatų sąrašą jis įtrauktas nuo 2016-ųjų sausio 1-osios.

Meldoniumas pakišo koją ir mišrių kovos menų (MMA) atletui Vitoldui Jagėlai – rugsėjį Prancūzijos antidopingo agentūra skyrė jam ketverių metų diskvalifikaciją. Sportininko mėginyje, paimtame 2021-ųjų liepos 9-ąją Prancūzijos MMA organizacijos „Hexagon MMA“ varžybų metu, rasta ši draudžiamoji medžiaga.

Bronza – į sidabrą

Gera 2022-ųjų žinia: nubaudus dopingu susitepusius Rusijos irkluotojus, mūsų šalies baidarininkai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas bronzos medalius iškeitė į sidabro.

Liepos mėnesį Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija (ICF) oficialiai informavo mūsų šalies Baidarių ir kanojų irklavimo federaciją, kad 2014 m. Europos čempionate sidabrą laimėję rusai Aleksandras Djačenka ir Jurijus Postrigajus diskvalifikuoti, tad mūsiškiai, tąkart užėmę trečią vietą, kyla į aukštesnę prizininkų poziciją.

A. Djačenkos ir J. Postrigajaus bylos nagrinėjimas buvo užsitęsęs, nes rusai, nesutikę su WADA išvadomis, kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražą (CAS).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gghh

Mildronatas tai nepavojingas ir ne antidobingas preparatas, plečiantis kraujagysles.Koks pavojus ir koks gali būti draudžiamas sportininkams.Išgėrus jį sportoninkas gali buti ramus, kad netruks kraujagyslė ir neįvyks insultas.Mildronatas galu būti naudojamas su pananginu.Aš pati tokius kokteilius naudoju ,kad širdis būtų sveika. Kavą gereme visi ,su šlapimu pasišalina kalis,vitaminas C,todėl gali būti blogiau su širdimi. Išgėrus Mildronato nejačiu dobingo .Tik jaučiuosi geriau ir energingiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS