Dziudo talentai pasirengę iššūkiams | KaunoDiena.lt

DZIUDO TALENTAI PASIRENGĘ IŠŠŪKIAMS

  • 0

Birželio 30 – liepos 2 d. Kaune, viename iš keturių svarbiausių Europos dziudo sąjungos (EJU) renginių – Europos jaunių (iki 18 metų) čempionate – varžysis beveik tūkstantis atletų iš 50-ies šalių.

Rinktinė baigė pratybas

Lietuvai atstovaus aštuonios merginos ir dešimt vaikinų.

"Mūsų šalies rinktinė – stipriausios sudėties. Nuėjome ilgą pasirengimo kelią ir užtikrintai galiu pasakyti, kad čempionatui esame pasiruošę. Tikiuosi, kad per paskutinę treniruočių stovyklą išvengsime traumų ir startuosime visa jėga", – sakė vienas Lietuvos jaunių rinktinės vadovų Vasilijus Rybinas.

Treneriai V.Rybinas ir Rasa Steponaityte visus metus ruošė jaunuosius atletus pagrindiniam metų startui. Aukščiausius rezultatus Lietuvoje pasiekę sportininkai buvo testuojami įvairiuose tarptautiniuose turnyruose, stovyklose, jiems teko kovoti ir savo amžiaus grupėje, ir su vyresniais dziudo meistrais.

Šią savaitę jaunuoliai baigė paskutinį pasiruošimo etapą: visą savaitę plušo tarptautinėje stovykloje Elektrėnuose su bendraamžiais iš Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos.

"Akcentavome parterio padėties elementus ir dvikovas. Per dieną – trys treniruotės. Ryte – lengvesnė, kad pabudintume ir paruoštume organizmą darbui, po to – darbas ant tatamio. Ši savaitė buvo skirta lavinti ištvermei, o prieš čempionatą sportininkai jau turės daugiau poilsio", – pasakojo R.Steponaitytė.

Širdies pulsas – iškalbingas

Sportininkų poilsis skiriasi nuo visiems įprasto. Tai – tiesiog kitokio pobūdžio treniruotės. Pavyzdžiui, savaitgalį jaunuoliai bėgiojo krosus, mankštinosi su gumos treniruokliais.

"Norint gero rezultato svarbiausia – režimas. Sportininkui labai svarbus ne vien nuolatinis fizinis krūvis, bet ir miegas, gera mityba. Esu griežtas, kaip sakoma, blogasis policininkas, – šypsojosi V.Rybinas, kuriam jaunieji dziudo talentai kas rytą siunčia savo širdies pulso duomenis. – Pagal pulsą galiu pasakyti, kada sportininkas nuėjo miegoti ar ką valgė."

Paklaustas, ar jaunuoliai negudrauja pateikdami duomenis, treneris pabrėžė, kad Europos čempionatui ruošiasi patys geriausieji – itin motyvuoti sportininkai, lyderiai, siekiantys aukščiausių rezultatų.

"Apgauti galima tik save", – sakė treneris.

Treneriai reiklūs visiems

Vis dėlto rinktinės vadovai pripažino, kad dirbant su jaunimu būna visko. Reikia daug ir kantriai aiškinti, kad siekiant išvengti traumų treniruočių stovykloje negalima atsipalaiduoti, reikia kovoti lyg per varžybas, kad sportininkams žalinga neatsakingai mėgautis saule, maudynėmis.

"Po treniruotės visi sukaitę, salėje trūksta gaivaus oro, o šalia – Elektrėnų marios. Ne vienas dega noru įšokti į vandenį, atsigaivinti. Leidau vienai merginai pačiai nuspręsti. Išsimaudė, o kitą dieną sukarščiavo", – teigė R.Steponaitytė.

Kiekvienas rinktinės narys labai individualus, darbo metodai skiriasi. Vienus rezultatui motyvuoja griežtesnis žodis, kitus reikia pagirti. Sudėtingiausia dirbti su merginomis.

"Sportininkės patikėtos Rasai, ji jas geriau supranta, – dėstė V.Rybinas. – Tačiau reiklūs esame visiems. Jau geriau būti blogam ant kovos tatamio ir geram – kai visi išbandymai baigiasi. Didžiuojuosi savo auklėtiniais, jie labai motyvuoti ir išties daug dirba. Net tuomet, kai traumuoti ir negali kovoti, vis tiek ateina į pratybas, stebi komandos draugų darbą, imasi treniruoklių ir dega noru greičiau grįžti į įprastą ritmą."

Atliks ir namų darbus

Be alinančių treniruočių, treneriai stengiasi paruošti jaunuosius atletus psichologiškai – organizuoja įvairias teorines paskaitas. Net buvo pasikvietę dziudo teisėją, kuris paaiškino ir pakomentavo savo darbo specifiką.

"Jaunuoliams buvo labai sveika išgirsti, kaip kovotojus vertina arbitrai. Jau įsitikinome, kad sportininkai, atsižvelgę į teisėjavimo niuansus, padarė tam tikras išvadas ir pakoregavo savo kovos taktiką", – reziumavo V.Rybinas.

Tarptautinė treniruočių stovykla Elektrėnuose vainikavo pasiruošimo Europos čempionatui etapą, tačiau sportininkams dar teks atlikti ir namų darbus, kad būtų stabilus greitis, staigumas, o kovos technikos elementai – patikimi ir efektyvūs.

Lietuvos rinktinė

Merginos. Karolina Žuklijūtė (svorio kategorija iki 44 kg, Alytus, treneris Zenonas Vencevičius), Ligita Navarauskaitė (iki 52 kg, Kauno rajonas, tren. Rasa Steponaitytė), Gabija Railaitė (iki 52 kg, Panevėžys, tren. Ieva Klimašauskienė), Gabija Valantinaitė (iki 57 kg, Kaunas, tren. Žana Antonovienė), Rugilė Nenartavičiūtė (iki 57 kg, Alytus, tren. Dainius ir Egesta Cimbolai), Aida Vasiliauskaitė (iki 63 kg, Panevėžys, tren. Ričardas Balta ir Kęstutis Trumpis), Aleksandra Kostajanskaja (iki 63 kg, Vilnius, tren. Svetlana Vėtrova), Justina Kmieliauskaitė (+70 kg, Elektrėnai, tren. Ramūnas Žemaitaitis).

Vaikinai. Lukas Norkevičius (iki 50 kg, Panevėžys, tren. R.Balta ir K.Trumpis), Mangirdas Matiukas (iki 55 kg, Panevėžys, tren. R.Balta ir K.Trumpis), Lukas Volfsonas (iki 60 kg, tren. Danguolė Novikovienė ir Vigmantas Sinkevičius), Dariušas Rogoža (iki 66 kg, Vilnius, tren. S.Vėtrova), Ernestas Sagalecas (iki 66 kg, Šilutė, tren. Rimvydas Lukošius), Edvardas Sagalecas (iki 73 kg, Šilutė, tren. R.Lukošius), Deividas Matusevičius (iki 81 kg, Vilnius, tren. Stasys Bazys), Matvejus Kalesnikas (iki 90 kg, Vilnius, tren. Eduardas Techovas), Deivis Čiaučionas (iki 90 kg, Elektrėnai, tren. Kęstutis Vitkauskas ir Ramunė Čiaučionienė), Nedas Minevičius (+90 kg, Panevėžys, tren.R.Balta ir K.Trumpis).

GALERIJA

  • Dziudo talentai pasirengę iššūkiams
  • Dziudo talentai pasirengę iššūkiams
  • Dziudo talentai pasirengę iššūkiams
Rolando Vaizgėlos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS