Graikijoje įžiebta 2018-ųjų žiemos olimpiados ugnis | KaunoDiena.lt

GRAIKIJOJE ĮŽIEBTA 2018-ŲJŲ ŽIEMOS OLIMPIADOS UGNIS

Atėnuose, deivės Heros šventovės griuvėsiuose, įžiebta 2018 m. žiemos olimpiados ugnis. Žaidynėse turėtų dalyvauti ir dešimt Lietuvos sportininkų.

Ceremoniją trikdė lietus

Laikantis tradicijų, deglas turėjo būti įžiebtas nuo saulės spindulių, tačiau dėl lietingo oro ceremonijos organizatoriams teko pasinaudoti atsarginiu ugnies šaltiniu.

"Čia gimusios olimpinės vertybės itin svarbios šiuolaikiniam trapiam pasauliui", – sakė Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas.

Pirmasis deglą paėmė Graikijos slidininkas ir biatlonininkas Apostolas Angelis. Esfatetę iš jo perėmė olimpiados šeimininkės – Pietų Korėjos – atstovas futbolininkas Park Ji-sungas.

Numatyta, kad olimpinė ugnis po Graikiją keliaus iki spalio 31-osios, po to ji bus perduota žaidynių organizatoriams.

XXIII žiemos olimpiada vyks 2018-ųjų vasario 9–25 d. Pietų Korėjos mieste Pjongčange.

Rusai nepageidaujami

Organizacinio komiteto vadovas Lee-Hee Beomas pareiškė, kad visi olimpiados objektai jau užbaigti ir ruošiami žaidynėms.

"Sportininkams bus sudarytos geriausios sąlygos", – užtikrino Lee Hee-beomas. Tikimasi, kad į Pjongčangą atvyks atletai iš daugiau nei 90-ies pasaulio šalių.

Ar tarp dalyvių bus ir Rusijos olimpiečiai?

Neseniai Lietuvoje viešėjęs IOC prezidentas T.Bachas sakė: "Matome tam tikras tendencijas, kai pasisakoma už izoliaciją. Tai nesutampa su mūsų vertybėmis, nes mes stengiamės vienyti. Didžiuojamės, kad olimpinės žaidynės – bene vienintelis renginys, vis dar galintis suburti pasaulį taikiose varžybose. Vengiame bet kokių boikotų, nes mūsų misija ir vizija – statyti tiltus, kviesti dialogui ir supratimui. Deja, tai padaryti šiuo metu sunkiau nei prieš keletą metų."

Peticiją, kad Rusijai, nesilaikančiai antidopingo kodekso, būtų uždrausta dalyvauti Pjongčango olimpiadoje, jau pasirašė daugiau kaip keturiasdešimt šalių.

Latvių ir estų bus daugiau

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) planuoja, kad kitąmet Pietų Korėjoje startuos dešimt mūsų šalies atletų.

LTOK programoje "Pjongčangas 2018", be kita ko, rašoma: "Parengti Lietuvos sportininkus taip, kad vienas užimtų ne žemesnę nei dešimtą vietą, vienas – ne žemesnę nei dvidešimtą vietą, du – ne žemesnę nei trisdešimtą vietą, du sportininkai savo rungties varžybose aplenktų ne mažiau nei pusę dalyvių."

Šiuo metu tebevyksta atranka į žiemos olimpiadą.

Prieš ketverius metus Sočyje (Rusija) sėkmingiausiai pasirodė greitojo čiuožimo trumpuoju taku meistrė Agnė Sereikaitė, 1 500 m rungties varžybose užėmusi 16 vietą. Ledo šokėjai Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas buvo septyniolikti, biatlonininkas Tomas Kaukėnas – 23-ias (20 km individualios lenktynės).

Latvijos olimpinę rinktinę turėtų sudaryti maždaug 40–43 atletai, jie dalyvaus dešimties sporto šakų varžybose.

Estijos olimpiečių delegacija tikriausiai bus kukliausia per pastarąsias kelias žiemos žaidynes – mažiau nei dvidešimt sportininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS