Į Norvegijos aukščiausią lygą besitaikantis J. Jasinevičius laukia savojo šanso | KaunoDiena.lt

Į NORVEGIJOS AUKŠČIAUSIĄ LYGĄ BESITAIKANTIS J. JASINEVIČIUS LAUKIA SAVOJO ŠANSO

  • 1

Pastaruoju metu daugiausiai klausimų prieš artėjantį „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyrą kelia Lietuvos ledo ritulio rinktinės gynėjų grandis ir kuo pakeisti pasitraukusius veteranus. Visgi, tarp šios pozicijos žaidėjų turime ir vis dar jauną, tačiau jau nemažai patirties rinktinėje sukaupusį ir tvirtus žingsnius į priekį karjeroje žengiantį Jaunių Jasinevičių, kurio rolė nacionalinėje ekipoje, artimiausiu metu turėtų dar labiau išaugti.

Šį sezoną Norvegijoje, „Comet“ ekipoje, rungtyniaujantis J. Jasinevičius į Skandinaviją pasuko ganėtinai anksti. Jau būdamas 16-kos metų jis žaidė Švedijos jaunimo pirmenybėse, o šioje šalyje gynėjas karjeros laiptais sėkmingai kopė penkerius metus. Pradėjęs nuo žaidimo antroje pagal pajėgumą šalies jaunimo iki 18-kos metų lygoje, vėliau jis sėkmingai perėjo ir į vyrų ledo ritulį bei jau kitą sezoną debiutavo ketvirtoje Švedijos lygoje, „AIK Harnosand“ ekipoje.

Po metų žaisdamas „Grums IK“ klube jis gavo dar daugiau progų šiame lygyje, o 2015-2016 metų sezone „AIK Harnosand“ suteikė galimybę savo auklėtiniui pasirodyti ir trečiajame Švedijos divizione, kuriame J. Jasinevičius rungtyniavo ir kitame sezone, tačiau jau atstovaudamas „SK Lejon“ ekipai. Visgi, po penkių metų šioje šalyje, ieškodamas karjeros tęsinio gynėjas nusprendė pasidomėti savo galimybėmis kaimyninėje Norvegijoje, o tam pasitelkė šioje šalyje jau įsitvirtinusį Paulių Gintautą.

„Į Haldeno „Comet“ atvykti man padėjo Paulius. Prieš sezoną jo klausiau ar jų ekipai nereikia gynėjų, o jis to paklausė komandos vadovų. Po dviejų dienų jie mane iškvietė į klubo peržiūrą, po kurios sėkmingai likau čia“, - persikėlimo į kitą šalį istoriją hockey.lt atskleidė J. Jasinevičius.

Kaip pripažįsta žaidėjas, didelių sunkumų keičiant šalį jis neturėjo – kaimyninės šalys labai panašios, o ir šių šalių propaguojamas ledo ritulys skiriasi nedaug.

„Persikėlus nebuvo labai sunku, nes Norvegija ir Švedija turi labai daug panašumų, tad realiai net nesijaučia, kad esu kitoje šalyje. Skirtumų daug nėra ir rungtyniaujant: galbūt Švedijoje kiek daugiau ledo ritulyje moko sistemos, o čia jos mažiau, bet yra daugiau žaidimo kūnu“, - kalbėjo žaidėjas.

Jau pirmajame savo sezone Norvegijos antroje lygoje (1. Divisjon) 22-ejų metų ledo ritulininkas buvo rezultatyvus ir surinko 22 rezultatyvumo balus (6 įvarčiai ir 16 rezultatyvių perdavimų), o metus jis užbaigė Kaune triumfuodamas pasaulio ledo ritulio čempionato IB divizione. Turnyro finišas buvo įsimintinas tiek jam, tiek ir rinktinei: finalinėse ir svarbiausiose čempionato rungtynėse jis pelnė savo pirmąjį oficialų įvartį nacionalinėje rinktinėje, kuris tapo ir pergalingu auksinėse rungtynėse su Estija.

Sėkmingas sezonas ir puikus žaidimas nacionalinėje ekipoje J. Jasinevičiui suteikė naujų karjeros galimybių, tačiau „Comet“ klubas padarė viską, kad gynėjas liktų jų komandoje.

„Po sezono buvo visokių minčių – galvojau ir apie pasilikimą, ir apie galimybę keltis į kitą šalį. Visgi, „Comet“ sutiko su mano norimomis sąlygomis, tad po to minčių apie išvykimą nebeliko ir iškart pasirašiau sutartį, nes man patiko ir atmosfera komandoje, tiek ir pats miestas, kuris labai paprastas“, - Haldenui ir jo ledo ritulio ekipai pagyrų negailėjo lietuvis.

J. Jasinevičius nebuvo vienintelis lietuvis, kuris po sėkmingo praėjusio sezono nusprendė likti šiame klube. Pirmasis apie tokį sprendimą pranešė vienu iš ekipos simbolių tampantis P. Gintautas, o galiausiai savo draugų pavyzdžiu pasekė ir trečiasis tautietis ekipoje – Ugnius Čižas. Kartu su savo komandos draugais lietuvių desantas yra pasiruošęs šturmuoti kelią į aukščiausiąją Norvegijos lygą (Get-ligaen), o sezono pradžia buvo tiek klubui, tiek ir jo lyderiams buvo sėkminga. Lietuvos rinktinės nariai patenka tarp rezultatyviausių visos lygos žaidėjų, o „Comet“ po 12 turų pirmauja lygoje.

Kaip pripažįsta mūsų šalies atstovas – kartais jo ekipai dar pritrūksta susikaupimo rungtyniaujant prieš silpnesnius varžovus, tačiau svarbiausia taisyti klaidas ir toliau skinti pergales.

„Sezono startas tikrai neblogas, bet vis dar nesusikaupiame prieš silpnesnes komandas ir padarome kvailų klaidų. Bandome jas taisyti ir tikiuosi, jog sezonui įpusėjus jų jau nebebus.

Asmeniškai savo pasirodymą vertinti sunku – stengiuosi padėti komandai laimėti ir tiek. Džiaugiuosi tada, kai su komanda laimime rungtynes.“

Dabartinė užimama pozicija leistų „Comet“ komandai po reguliaraus sezono kovoti dėl vietos aukščiausioje Norvegijos lygoje, bet J. Jasinevičiui kito sezono, norint pasirodyti aukščiausioje šalies lygoje, laukti gali ir nereikėti. Su lietuvių ekipa bendradarbiavimo sutartį pasirašiusi „Sparta Sarpsborg“ komanda gali bet kuriuo sezono metu iškviesti bet kurį „Comet“ atstovą į savo komandą bei suteikti jiems šansą aukščiausioje Norvegijos lygoje.

Kad J. Jasinevičius yra vienas iš pagrindinių į jų radarą patekusių „Comet“ atstovų, „Sparta“ vadovybė parodė dar prieš sezoną, kai pasikvietė lietuvį vienoms draugiškoms rungtynėms. Sezono metu Lietuvos rinktinės nario paslaugų jiems dar nereikėjo, tačiau gynėjas pripažįsta, jog žaidimas „Get-ligaen“ pirmenybėse yra jo užsibrėžtas tikslas, kuriam šansų jis viliasi sulaukti jau šiemet.

„Tikrai taip – tiek komandos, tiek mano tikslas yra patekti į aukščiausiąją lygą, tačiau tai yra tik tikslas ir iki jo dar daug kelio. Manau, kad yra nemažas šansas sužaisti už „Sparta“ ekipą, tačiau tai nėra garantuota šimtu procentų. Viskas priklauso nuo to, ar šios komandos trenerius tenkins mano žaidimas.“

„Comet“ ekipoje J. Jasinevičius šį sezoną jau surengė ne vieną įspūdingą pasirodymą. Reguliariajame sezone jis per 12 mačų surinko 10 rezultatyvumo balų (1 įvartis ir 9 rezultatyvūs perdavimai) ir tarp savo pozicijos žaidėjų visoje lygoje pagal rezultatyvumą žengia penktas, o ikisezoninėse rungtynėse pamatėme itin įspūdingą gynėjo pasirodymą. Į „Tonsberg“ vartus lietuvis pasiuntė net keturis įvarčius ir užfiksavo gynėjams itin retai pasiekimą „pokerį“.

Nepaisant puikių rezultatų, toks rezultatyvus rinktinės nario žaidimas per daug stebinti neturėtų. Mūsų šalies atstovui ekipoje numatyta atakuojančio gynėjo rolė, tad praktikos atakuojant jis gauna tiek treniruotėse, tiek mačų metu.

„Mano rolė „Comet“ ekipoje yra labiau puolančio gynėjo. Žaidžiu daugumoje 5 prieš 4 ir 5 prieš 3, tad dažnai tenka tiek pačiam mesti į vartus, tiek ir atiduoti rezultatyvų perdavimą komandos draugui.“

Jau netrukus J. Jasinevičių turėtume išvysti ir Vilniuje, „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre. Į rinktinę šis žaidėjas atvyksta kaip vienas iš nacionalinės rinktinės senbuvių, o gynybos grandyje daugiau patirties nacionalinėje ekipoje už jį daugiau turės tik keli žaidėjai. Trijų gynėjų pasitraukimas iš rinktinės gynyboje naujų galimybių suteiks jaunimui, o J. Jasinevičius šiems žaidėjams tikrai turės ką patarti. Būtent gynėjų trūkumas 2015 metais į rinktinę kelią atvarė ir tuo metu vos 18-kos metų iš Rokiškio kilusiam žaidėjui, kuris pateisino trenerių pasitikėjimą bei kasmet į rinktinę sugrįždavo patobulėjęs ir joje įgaunantis vis daugiau atsakomybės.

Šiuo metu į klubo reikalus susikoncentravęs žaidėjas po truputį pradeda galvoti ir apie Vilniuje laukiantį turnyrą, kuriame jis su atsinaujinusia Lietuvos rinktinei bei trenerio poste debiutuojančiu Danieliu Lacroix stos į dvikovas su Japonijos, Baltarusijos ir kitos grupės rinktine, lemiamose turnyro rungtynėse.

„Apie rinktinę dar labai negalvoju, bet bus įdomu sutikti naująjį rinktinės trenerį bei keletą naujų žaidėjų. Be jokios abejonės – kai grįžti į savo šalį ir žaidi rinktinėje visada yra geros emocijos, o ypač kai rungtyniauji Lietuvoje.“

„Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyras įvyks jau lapkričio 8-11 dienomis, o J. Jasinevičius prieš jį pažada, jog į „Pramogų“ areną susirinkę gerbėjai tikrai nenusivils ir pamatys aukščiausio lygio ledo ritulį.

„Pažadu, kad tiek senbuviai, tiek rinktinėje debiutuojantys žaidėjai rungtynėse parodys aukšto lygio ledo ritulį! Tuo pačiu norėčiau visus pakviesti lapkričio 8-11 dienomis atvykti į „Pramogų“ areną bei palaikyti Lietuvos rinktinę!“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cia

tipo pasiekimas norvegijos lyga... vot jei i khl ar nhl tada kazkas tokio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS