Jaunojo olimpiečio užrašuose – varžybų scenarijai | KaunoDiena.lt

JAUNOJO OLIMPIEČIO UŽRAŠUOSE – VARŽYBŲ SCENARIJAI

Jaunimo vasaros olimpinėse žaidynėse Argentinoje dalyvausiantis penkiakovininkas Aivaras Kazlas su dauguma savo varžovų jau išmėgino jėgas pasaulio ir Europos čempionatuose, tačiau aklimatizacijos kitame kontinente išbandymai jam teks pirmą kartą.

Startas – spalio 12-ąją

Septyniolikmetis kaunietis į Buenos Aires išvyks kartu su dar keturiolika Lietuvos jaunųjų olimpiečių.

Tarp jų bus ir Elžbieta Adomaitytė – Aivaras su vilniete šiemet birželį Europos jaunių šiuolaikinės penkiakovės čempionato mišrių estafečių varžybose iškovojo bronzos medalius.

"Man sėkmingesnės plaukimo ir fechtavimosi rungtys, Elžbietai – kitos. Abu stengėmės atlikti tai, ką geriausiai sugebame, papildėme vienas kitą", – sakė A.Kazlas.

Tačiau žaidynėse nei Aivaras, nei Elžbieta jau negalės patys pasirinkti bendražygių – juos lems burtai.

"Nieko tokio, svarbiausia priprasti prie naujovių – kitos laiko juostos ir metų laiko (dabar Argentinoje pavasaris – aut. past.) bei tinkamai pasirengti startui, o tam laiko iki spalio 12-osios turėtų pakakti", – svarstė A.Kazlas.

Jėgas patikrino Lenkijoje

Praeitą savaitę Aivaras dalyvavo Europos jaunimo (iki 24 metų) šiuolaikinės penkiakovės čempionate Lenkijoje ir, surinkęs 1 070 taškų, užėmė 24-ąją vietą.

Trenerio Pauliaus Aleksandravičiaus auklėtinis fechtavimosi varžybose užėmė 7-ąją vietą, plaukimo – 13-ąją, bėgimo ir šaudymo – 22-ąją, o jojimo varžybose nedalyvavo.

Prieš varžybas užsirašau svarbiausius dalykus – ką ir kaip ketinu daryti, ir tai aptariu su treneriu. Telieka startuoti.

"Jojimas Aivaro laukia tik kitąmet. Jeigu dabar jis būtų jojęs, tikriausiai pretenduotų į galutinės įskaitos dešimtuką, o tai būtų geras rezultatas, – kalbėjo P.Aleksandravičius. – Tačiau mums pirmiausia rūpėjo ne surinktų taškų skaičius ar užimta vieta. Reikėjo pasitikrinti, kaip sekasi kiekviena rungtis, nes ilgoka pertrauka be varžybų – ne į naudą. Smagu, kad Lenkijoje įvykdėme visas užduotis, kurias norėjome, panašios laukia ir Argentinoje."

"Parašyčiau sau aštuonis ar gal net devynis balus iš dešimties", – taip savo sportinę formą įvertino A.Kazlas.

Turi specifinį kozirį

Tarp kauniečio varžovų Buenos Airėse bus ir pasaulio jaunių šiuolaikinės penkiakovės čempionas egiptietis Ahmedas Elgendy, ir šios amžiaus grupės Europos čempionas italas Giorgio Malanas.

"Egipto vaikinai itin stiprūs – jie pasaulio čempionate užėmė visas prizines vietas. Tradiciškai pajėgūs vengrai", – apie būsimus konkurentus kalbėjo A.Kazlas.

Kokie kauniečio koziriai? Aivaras – kairiarankis, o tokie varžovai itin neparankūs per fechtavimosi varžybas. Šios rungties įgūdžius pradėjęs kaupti, kaip pats sako, nuo nulio, dabar A.Kazlas fechtuojasi ne prasčiau, nei plaukia.

"Prieš varžybas užsirašau svarbiausius dalykus – ką ir kaip ketinu daryti. Tuomet tai aptariu su treneriu, įsidėmiu jo pastabas. Telieka startuoti", – atskleidė Kauno plaukimo mokyklai ir klubui "Hiperionas" atstovaujantis Juozo Grušo meno gimnazijos dvyliktokas.

Stengsis nenuvilti

A.Kazlas treniruojasi Jono ir Petro Vileišių mokyklos sporto salėje ir stadione, "Vilijos" baseine ir Marvelės žirgyne.

"Prie Aivaro sėkmės – iškovoto kelialapio į Jaunimo olimpiadą – daug prisidėjo geranoriški šių įstaigų kolektyvai ir jų vadovai, taip pat Nacionalinis ekstremalaus sporto klubas, užtikrinęs, kad atrankos į žaidynes laikotarpiu Aivarui netrūktų vitaminų, maisto papildų, sportinio inventoriaus, kurio negali skirti iš biudžeto finansuojamos įstaigos", – sakė treneris P.Aleksandravičius.

Jaunasis penkiakovininkas pridūrė, kad stengsis nenuvilti ir savo gimnazijos.

"Šį rudenį per pamokas mane mokytojai matė rečiau, nei norėtų, tačiau žinau – jie supranta, kodėl taip yra, palaiko mane. Stengsiuosi žaidynėse pateisinti ir jų lūkesčius, – kalbėjo A.Kazlas. – Medalis? Kodėl gi ne, viskas įmanoma, nors patekti į stipriausiųjų aštuntuką irgi būtų labai geras rezultatas."

Bendražygiai: kokią taktiką pasirinkti per šiuolaikinės penkiakovės varžybas Buenos Airėse, A.Kazlas (dešinėje) aptars su savo treneriu P.Aleksandravičiumi.

Faktai ir skaičiai

* 3-iosios jaunimo vasaros olimpinės žaidynės vyks spalio 6–18 dienomis Buenos Airėse (Argentina), jose dalyvaus beveik 4 000 sportininkų (nuo 15 iki 18 metų) iš daugiau nei 200 valstybių. Bus surengtos 32 sporto šakų varžybos, išdalytas 241 medalių komplektas.

* Pirmoji Jaunimo vasaros olimpiada buvo surengta 2010-aisiais Singapūre, antroji – 2014-aisiais Nandzinge (Kinija). Žiemos žaidynės įvyko 2012-aisiais Insbruke (Austrija) ir 2016-aisiais Lilehameryje (Norvegija).

* Singapūre aukso medalius iškovojo boksininkai Evaldas Petrauskas ir Ričardas Kuncaitis bei irkluotojas Rolandas Maščinskas, bronzos – dziudo kovotoja Laura Naginskaitė ir šiuolaikinės penkiakovės atstovas Lukas Kontrimavičius.

* Nandzinge du aukso medalius laimėjo plaukikė Rūta Meilutytė, pirmąją vietą užėmė ir Lietuvos vaikinų krepšinio 3 prieš 3 komanda (Martynas Sajus, Justas Vazalis, Kristupas Žemaitis, Jonas Lekšas), sidabrą į Lietuvą parvežė plaukikas Povilas Strazdas ir kanojininkas Vadimas Korobovas, bronzą – tenisininkė Akvilė Paražinskaitė ir penkiakovininkas Dovydas Vaivada.

* Buenos Airėse startuos penkiolika Lietuvos jaunųjų olimpiečių: plaukikai Kotryna Teterevkova, Agnė Šeleikaitė, Alanas Tautkus ir Arijus Pavlidis, lengvaatlečiai Dominykas Čepys, Dovidas Petkevičius ir Matas Makaravičius, irkluotojos Kamilė Kralikaitė ir Vytautė Urbonaitė, šiuolaikinės penkiakovės atstovai Elžbieta Adomaitytė ir Aivaras Kazlas, stalo tenisininkas Medardas Stankevičius, sportinio šaudymo atstovė Greta Rankelytė, gimnastė Eglė Stalinkevičiūtė ir sunkiaatletis Žilvinas Žilinskas.

* Lietuvos rinktinės trenerių štabą sudarys Laura Švilpaitė (gimnastika), Vladislovas Sokolinskis (irklavimas), Valerijus Murašovas (lengvoji atletika), Giedrius Martinionis, Michailas Romanovskis ir Audrius Gavėnas (visi – plaukimas), Artūras Kalininas ir Paulius Aleksandravičius (šiuolaikinė penkiakovė), Viktoras Stankevičius (stalo tenisas), Vida Zvicevičienė (šaudymas), Vincas Šlevinskis (sunkioji atletika).

* 3-iosiose jaunimo olimpines žaidynėse teisėjaus Gintaras Šniukšta (boksas), Valentina Bagrijeva (meninė gimnastika), Jolanta Liškauskienė (žolės riedulys) ir Viktoras Kalininas (sportinė akrobatika).

* Lietuvos rinktinės vėliavnešys ir kapitonas – lengvaatletis D.Čepys.

* Latvijai atstovaus devyniolika jaunųjų olimpiečių, jie dalyvaus devynių sporto šakų varžybose – krepšinio "Trys prieš tris", BMX dviračių, sportinių šokių ("breakdance"), teniso, plaukimo, sunkiosios atletikos, šaudymo, gimnastikos ir lengvosios atletikos.

GALERIJA

  • Jaunojo olimpiečio užrašuose – varžybų scenarijai
  • Jaunojo olimpiečio užrašuose – varžybų scenarijai
  • Jaunojo olimpiečio užrašuose – varžybų scenarijai
Laimio Steponavičiaus, uipmworld.org nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

J

Taip ir nesulaukiu info,ar bus per kažkur tranciliuojama?Gal yra kokie tinklapiai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS