„Sūkurys“: iš kartos į kartą – šokio žingsniu | KaunoDiena.lt

„SŪKURYS“: IŠ KARTOS Į KARTĄ – ŠOKIO ŽINGSNIU

„Mes juk neamžini, galvojame apie tai, kad teks kažkam perduoti „Sūkurio“ vairą ir žinome, kas jį galėtų atsakingai perimti“, – sakė legendinio sportinių šokių klubo vadovai Jūratė ir Česlovas Norvaišos.

Kaune – „Gintarinė pora“

Šiandien ir rytoj Kaune, „Žalgirio“ arenoje, suksis Lietuvos ir užsienio šalių šokėjai – vyks tradicinės tarptautinės varžybos „Gintarinė pora“.

Jau 57-ą kartą rengiamos „Gintarinės poros“ pagrindiniai akcentai – Pasaulio sportinių šokių federacijos (WDSF) standartinių ir Lotynų Amerikos šokių reitingo varžybos. Be to, jėgas išmėgins ir jauniausi dalyviai (gim. 2014–2015 m.).

Sekmadienį renginį vainikuos profesionalų standartinių šokių pasaulio čempionatas. Dalyvių gretose – šokėjai iš keturiolikos šalių, tarp jų – Malaizijos, Japonijos, Pietų Korėjos, Australijos, Kinijos.

Lietuvai atstovaus Europos profesionalų standartinių šokių čempionai Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva-Lacitienė.

Stilius ir mados

Pernai rudenį „Sūkurys“ atgimusioje Kauno sporto halėje pažymėjo savo 60-metį.

„Kai mes pradėjome šokti, tai buvo menas, ne sportas. Kai Lietuva prisijungė prie Pasaulio sportinių šokių federacijos, visa sistema pasikeitė iš esmės, tapo sportiškesnė“, – dalijosi prisiminimais Č. Norvaiša.

Lietuvos nusipelniusio trenerio nuomone, net ir sportiškesni tapę šokiai privalo išlaikyti pradmenis, stilių.

Išugdėme daug šokėjų, jie yra lyg jungiamoji grandis tarp to, ką gavome iš Jūratės ir Česlovo.

„Mūsų gyvenime susiklostė normos, kad šokyje yra stilius ir mada. Stilius išlieka visą laiką, o mada keičiasi. Šokio stilius – judėjimas, vertikalumas, posūkiai – tai turi išlikti. Stiliaus negalima pakeisti. Iškart matyti, kurie šokėjai vaikosi madų ir kurie šoka stilingai“, – svarstė Č. Norvaiša.

Nauji iššūkiai

Buvusi „Sūkurio“ šokėja, šiuo metu – Lietuvos sportinių šokių federacijos (LSŠF) profesionalų lygos direktorė, trenerė Lina Chatkevičiūtė-Vėželienė atkreipė dėmesį į naujus iššūkius.

„Seniau mokytojas galbūt būdavo suabsoliutinamas, o dabar reikia turėti gerokai daugiau žinių, mokėti prieiti prie kiekvieno auklėtinio individualiai. Mūsų, trenerių, tikslas – ne tik išmokyti šokio technikos ar padėti siekti aukštų rezultatų. Svarbiau, ko jaunuoliai ieško šokdami, kokių tikslų sau kelia. Gal nori labiau pasitikėti savimi, išsiugdyti discipliną, atrasti savo bendruomenę, draugų“, – sakė L. Chatkevičiūtė-Vėželienė, kartu su savo vyru Donatu Vėželiu, taip pat treneriu, savo sportinių trofėjų kolekcijoje turintys pasaulio ir Europos standartinių šokių čempionatų medalių, prestižinėse varžybose iškovotų titulų ir prizų.

Jėga, vedanti į priekį

Č. Norvaiša teigė, kad tiek jų, tiek kartu „Sūkuryje“ dirbančių L. ir D. Vėželių siekiai ir prioritetai sutampa, tai brandina puikių vaisių tiek klubui, tiek jo sportininkams.

Pasak L. Chatkevičiūtės-Vėželienės, dirbti su J. ir Č. Norvaišomis – vienas malonumas. Vyresnieji kolegos sukaupę labai daug gyvenimo ir šokių patirties, mielai perduoda savo žinias ir dalijasi patarimais.

„Jie visuomet energingi, kupini entuziazmo. Norime būti panašūs į juos. Tai viena mūsų su Donatu siekiamybių, – teigė Lina. – Išugdėme daug šokėjų, jie yra lyg jungiamoji grandis tarp to, ką gavome iš Jūratės ir Česlovo. Jie mus išaugino, o mes auginame kitas šokėjų kartas. Be to, „Sūkurys“ – ne vien Norvaišos ir mes su Donatu, bet ir kiti treneriai, mokiniai, prisidedantys prie klubo gerovės, atmosferos, sportinių rezultatų. Smagu, kad vieni į kitus galime atsiremti – tai ir yra „Sūkurio“ jėga, vedanti į priekį.“

J. ir Č. Norvaišos džiaugėsi, kad dėl „Sūkurio“ ateities ir tradicijų tęstinumo abejonių nekyla.

„Lina ir Donatas tikrai susitvarkys“, – teigė J. Norvaišienė, o Č. Norvaiša pridūrė: „Sūkurys“ gyvuos. Iš kartos į kartą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Violeta

Svarbiausiai, perduoti , ateinančioms kartoms. Sveikatos, šio meno pradininkams

d

GERBIAMI MYLIMI GARSINANTYS LIETUVA ŽMONĖS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS