Lietuvos rankinio rinktinės jėga – taikliarankiai metikai | KaunoDiena.lt

LIETUVOS RANKINIO RINKTINĖS JĖGA – TAIKLIARANKIAI METIKAI

  • 0

Jau šiandien (birželio 8 dieną) Lietuvos vyrų rankinio rinktinė namuose priima grėsmingai nusiteikusią Islandijos nacionalinę ekipą. Dviejų rungtynių serijoje paaiškės, kuri iš šių dviejų šalių keliauja į 2019 metų pasaulio čempionato finalinį etapą Vokietijoje ir Danijoje.

Žvelgdami į Lietuvos rinktinės sudėtį islandai turi darbo išsirankioti svarbiausius mūsų rinktinės ginklus. Be abejones, pastaruoju metu dažniausiai linksniuojama kairiajame pusiau krašte žaidžiančio Jono Truchanovičiaus pavardė, kuris ką tik su „Montpellier“ klubu (Prancūzija) tapo Čempionų lygos nugalėtoju. Tai buvo pirmasis toks Lietuvos rankininko pasiekimas per visą šalies istoriją.

Būtent kairiojo pusiau krašto pozicijoje Lietuvos rinktinė atrodo bene stipriausiai. Prie fantastišką sezoną turėjusio J.Truchanovičiaus dar pridėkime nuo kito sezono aukščiausioje Prancūzijos lygoje „Chambery“ klube žaisiantį Gerdą Babarską bei gražiausio Ispanijos aukščiausios lygos įvarčio autorių Rolandą Bernatonį. Vyriausias rinktinės treneris Artūras Juškėnas turės nemenkai pasukti galvą, kaip aikštėje išnaudoti visus tris toliašaudės artilerijos ginklus.

Kitame pusiau krašte – dešinėje pusėje, matome kairiarankį Mindaugą Dumčių. Eilę metų „Dragūne“ žaidęs rankininkas šiuo metu rungtyniauja Vokietijoje „Aue“ klube, o pirmajame pasaulio čempionato atrankos etape Klaipėdoje buvo vienas kertinių komandos žaidėjų. Šioje pozicijoje įsitvirtinti bando ir „prieš ranką“ žaidžiantis Žanas Gabrielius Virbauskas. Šis „Dragūno“ žaidėjas Lietuvos rankinio lygoje buvo išrinktas geriausiu dešiniojo pusiau krašto rankininku, būdamas dešiniarankis.

Įžaidėjo pozicijoje didesnių problemų taip pat nėra. Čia pirmas pasirinkimas yra Čempionų lygoje rungtyniaujantis Aidenas Malašinskas, kuris šį sezoną dar buvo išrinktas ir geriausiu Ukrainos lygos rankininku. Jo artimiausia pamaina – Benas Petreikis. Kartu su Mindaugu Dumčiumi „Aue“ klube žaidžiantis įžaidėjas reikalui esant aikštėje vaduoja rinktinės senbuvį uteniškį Aideną Malašinską.

Gintaras Cibulskis linijos pozicijoje vis dar yra koziris, kurį Artūras Juškėnas gali ištraukti. Nestandartinio sudėjimo rankininkas puldamas 1 prieš 1 yra sunkiai sustabdoma jėga bet kokiam varžovui. Šioje pozicijoje taip pat rungtyniauti gali ir Karolis Stropus, kuriam Islandijos rankinis puikiai pažįstamas. Jis dvejus metus rungtyniauja būtent būsimų varžovų šalyje.

Du gynybos ramščiai Lietuvos rinktinėje yra Vaidotas Grosas bei Mindaugas Tarcijonas. V.Grosas su „Istres“ klubu šį sezoną iškopė į aukščiausią Prancūzijos lygą, o pats Lietuvos rankininkas buvo išrinktas geriausiu antrosios lygos gynėju. Jam pagalbą teiks Mindaugas Tarcijonas, kuris šį sezoną su Opolės „Gwardia“ klubu Lenkijoje liko ketvirtas.

Krašto pozicijose Lietuvos rinktinės treneris remsis Lietuvoje rungtyniaujančiais žaidėjais. Kairėje pusėje rezultatyviausias Lietuvos rankinio lygos žaidėjas Mindaugas Urbonas bei Prancūzijoje antroje lygoje šiuo metu rungtyniaujantis buvęs „Šviesos“ žaidėjas Skirmantas Plėta.

Dešiniajame krašte atvykę rungtynes stebėti vilniečiai išvys savo miestelėną – Valdą Drabavičių, kuris jau yra neatsiejamas nuo VHC „Šviesos“ ekipos. Nors „Šviesa“ šiemet Lietuvoje liko antra, tačiau būtent Valdas buvo išrinktas naudingiausiu lygos žaidėju. Jam talkins Laurynas Palevičius, kuris į rinktinės sudėtį griausmingai įsiveržė rungtynėse su Prancūzija. Tuomet mažai kam žinomas varėniškis pridarė daug problemų tituluotiems varžovams, o po tokio pasirodymo jį į Klaipėdos „Dragūną“ pasikvietė Artūras Juškėnas.

Vartininko pozicijoje laukiama daug intrigos. Giedrius Morkūnas prieš Islandiją. Pagrindinis Lietuvos rinktinės vartininkas eilę metų praleido būtent Islandijos lygoje, kur tapo šalies čempionu bei buvo išrinktas ir naudingiausiu lygos žaidėju. Per šias dvi rungtynes paaiškės ar Giedrius geriau perprato islandus ar islandai Giedrių. Jo artimiausia pamaina – kitą sezoną aukščiausioje Šveicarijos lygoje žaisiantis Aistis Pažemeckas bei jaunas ir perspektyvus „Granito-Kario“ vartininkas Lukas Gurskis.

Rinktinės vyriausiasis treneris Artūras Juškėnas, kuris jau yra neatsiejamas ir nuo Klaipėdos „Dragūno“ pergalių Lietuvos rankinio lygoje. Bene įsimintiniausia pergalė A.Juškėnui vadovaujant rinktinei įvyko būtent „Siemens“ arenoje, kai praėjusioje Europos čempionato atrankoje ant menčių buvo paguldyti norvegai. Jo asistentas – vartininkų treneris ir buvęs ilgametis rinktinės vartininkas Almantas Savonis.

Rungtynės Vilniaus „Siemens“ arenoje startuos 19:00 val., o atsakomasis rinktinių mačas Reikjavike birželio 13 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS