Mūšio ringe – Lietuvos bokso federacija | KaunoDiena.lt

MŪŠIO RINGE – LIETUVOS BOKSO FEDERACIJA

  • 0

Lietuvos bokso federacijoje (LBF) – neeilinis kuriozas: paaiškėjo, kad beveik dvejus metus šios sporto organizacijos reikalus tvarkantys vadovai buvo išrinkti neteisėtai.

Dokumentų dar neatgavo

Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad nėra pagrindo tenkinti LBF apeliacinį skundą dėl 2017 m. vasario 24-ąją Vilniaus miesto apylinkės teismo priimto sprendimo civilinėje byloje.

Pirmosios instancijos teismas, išnagrinėjęs trijų šalies bokso klubų ieškinį, nusprendė, kad LBF prezidento Dariaus Šalugos iniciatyva 2016 m. balandžio 30-ąją sušaukta neeilinė rinkimų konferencija buvo neteisėta ir visus jos sprendimus paskelbė negaliojančiais.

Tąkart Kėdainiuose D.Šaluga buvo išrinktas dar vienai LBF prezidento kadencijai, generaliniu sekretoriumi – Donatas Mačianskas, taip pat buvo išrinkti nauji viceprezidentai, naujas Revizijos komisijos pirmininkas, trenerių ir teisėjų kolegijų pirmininkai.

Tad Vilniaus apygardos teismui nusprendus pripažinti LBF konferenciją negaliojančia, į LBF vadovybę grįžta visi iki rinkimų buvę LBF vykdomojo komiteto nariai, tarp jų – generalinis sekretorius Antanas Arėška, pirmasis viceprezidentas Paulius Zabielskas, antrasis viceprezidentas mėgėjų boksui Stanislavas Mižigurskis, trečiasis viceprezidentas profesionaliam boksui Vladimiras Bajevas.

Teismo sprendimu į LBF narių gretas grąžinami iš federacijos neteisėtai pašalinti daugiau kaip dešimt LBF narių. Teismas konstatavo, kad jie buvo ir yra lygiateisiai LBF nariai.

"Teisingumas pagaliau atkurtas, – pareiškė A.Arėška. – Tačiau mums kol kas neperduoti jokie pastarųjų dvejų metų LBF veiklos dokumentai."

Rengs naujus rinkimus

Po skandalingos 2016-ųjų konferencijos A.Arėška teigė, kad juoda katė tarp jo ir LBF vykdomojo komiteto bei D.Šalugos perbėgo tuomet, kai LBF prezidentas esą neviešai buvo apkaltintas finansinės drausmės nesilaikymu.

"Jis spaudė buhalterę su biudžetiniais pinigais daryti tai, ko neleidžia įstatymai", – konkretizavo P.Zabielskas.

Tąkart D.Šaluga įtarimus atmetė.

"Pagal įstatus rengti konferencijos dokumentus ir sukviesti delegatus privalo ir generalinis sekretorius, tačiau buvau visiškai eliminuotas iš šios veiklos. Galiausiai dalis bokso žmonių, prieštaravusių, kad boksas būtų sugriautas, buvo patraukti į šalį, kad D.Šaluga galėtų ramiai tvarkytis federacijoje kaip namie. Tačiau esame ne banditų, o teisinė šalis, tad per teismus stabdysime visišką nesiskaitymą su įstatymais", – 2016-aisiais pabrėžė A.Arėška.

Mūsų federacijos prezidentai su savo komandomis neišsilaiko nė dviejų ar trijų olimpinio ciklo metų, nes yra žmonių grupelė, kuriai niekada niekas netinka.

Užvakar jis informavo, kad greičiausiai rytoj bus surengtas LBF vykdomojo komiteto posėdis ir pasiūlyta neeilinės rinkimų konferencijos data.

Darbai – iškalbingi

Beveik dvejus metus LBF generaliniu sekretoriumi dirbęs D.Mačianskas teigė, kad po naujų rinkimų viskas turėtų sugrįžti į buvusias vėžes.

"Neabejojame savo sėkme per naujus rinkimus, nes mūsų darbai, atlikti per dvejus metus, – iškalbingi. Veikla – labai sklandi, sportininkai motyvuojami, skatiname trenerius, viskas vyksta aukštu lygiu", – sakė D.Mačianskas.

Pasak jo, teismas tokį sprendimą priėmė dėl menko pažeidimo: 2016-aisiais neeilinę rinkimų konferenciją sušaukė ne generalinis sekretorius, kaip turėtų būti pagal įstatus, o LBF prezidentas. Pasak D.Mačiansko, opozicijos priekaištai ir bandymai kovoti teismuose tėra kai kurių nusivylusių žmonių asmeninės ambicijos.

"Aš tai vadinu piktų žmonių bandymais bet kokiomis priemonėmis susigrąžinti valdžią. 2016-aisiais rengdami rinkimus atsižvelgėme į mūsų narių valią. D.Šaluga prezidentu buvo išrinktas vienbalsiai – už tai balsavo 41 narys, visi palaikė mano ir visų vykdomojo komiteto narių kandidatūras. Federacija pati pasirinko, ką nori matyti valdžioje", – kalbėjo D.Mačianskas.

Veikia įtakinga grupelė?

Teismo sprendimas Lietuvos bokso bendruomenėje įžiebė diskusijas.

"Mūsų federacijos prezidentai su savo komandomis neišsilaiko nė dviejų ar trijų olimpinio ciklo metų. Jokio stabilumo, nes yra tam tikra žmonių grupelė, kuriai niekada niekas netinka. Būtent ši grupelė buvo pasiūliusi ir ankstesnius prezidentus bei generalinius sekretorius, bet juos, kažkuo neįtikusius, galiausiai išspyrė, Lietuvos boksui iš idėjos dirbusiems žmonėms net ačiū nepasakė. Ši grupelė nuolat kursto intrigas, nors patys sėdėjo federacijos valdybose po 20 ar net 30 metų ir turėjo puikiausius įrankius kažką keisti, tobulinti.

D.Šalugos vadovaujama LBF komanda – šauniausia, su kuria man teko dirbti. Matome, kad vyksta kartų kaita. Ko daugiau reikia? Manau, vienybės ir šalto proto", – atvirame laiške rašė Marijampolės bokso federacijos prezidentas Gintautas Statkevičius.

"Negaliu tylėti. Bokso bendruomenėje aktyviai dalyvauju daugiau nei trisdešimt metų – kaip treneris, teisėjas, klubo vadovas, miesto federacijos vadovas, LBF viceprezidentas. Organizavau ne vieną Lietuvos bokso čempionatą, tarptautinį bokso turnyrą ir niekada neieškojau iš to sau naudos. Atvirkščiai: atimdamas savo brangų laiką iš šeimos, verslo, aukodamas asmenines lėšas, stengiausi, kad varžybos būtų sklandžios, sportininkams būtų sudarytos geros sąlygos, o treneriai gautų atlygį ir būtų pagerbti už pasiektus rezultatus.

Todėl man nesuprantami grupelės asmenų siekiai. Ko norima? Grąžinti LBF į XX a.?! Lietuvos boksą paversti santykių, ambicijų aiškinimosi objektu ar siekti asmeninės naudos?

Per tuos trisdešimt metų LBF prezidentu buvo ir vidaus reikalų ministras, ir aukščiausios lygio gangsteris. Ir visada dėl įtakos LBF vyko kova tarp Vilniaus ir Kauno, netgi buvo suorganizuoti naktiniai perversmai.

Prieš kelerius metus ta pati veikėjų grupelė pristatė ir dabartinį LBF prezidentą D.Šalugą. Matyt, stipriai apsiriko, nes jis greitai atsirinko grūdus nuo pelų ir tiems veikėjams neleido manipuliuoti federacijos sąskaita, būti tampomas kaip marionetė. LBF sprendimai priimami skaidriai, aiškiai, nėra proteguojamas atskiras klubas ar kuris nors federacijos narys", – viešame laiške pasidalijo mintimis Kėdainių bokso federacijos prezidentas Vilmantas Bobinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS