Olimpinis ringas – ne vien mėgėjams | KaunoDiena.lt

OLIMPINIS RINGAS – NE VIEN MĖGĖJAMS

Iki Rio de Žaneiro vasaros olimpiados likus beveik 150 dienų, bokso bendruomenę sukrėtė neeilinės naujienos: žaidynių ringuose sportininkai kovos be šalmų, o tarp varžovų galbūt bus ir aukščiausio lygio profesionalų.

Žiūrovams – daugiau emocijų

Sprendimą leisti boksininkams 2016-ųjų olimpiadoje kovoti be šalmų patvirtino Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), atsižvelgęs į Tarptautinės bokso mėgėjų asociacijos (AIBA) pasiūlymą.

Pastarąjį kartą be šalmų odinės pirštinės meistrai boksavosi 1980-ųjų Maskvos olimpiadoje.

"To labai laukė ir boksininkai, ir šios sporto šakos gerbėjai visame pasaulyje", – po IOC sprendimo džiūgavo AIBA prezidentas Ching-Kuo Wu.

"Jau trejus metus boksuojamės be šalmų, kovos tapo gerokai įdomesnės. Be šalmo – laisviau, nes jis varžo judesius. Be to, dabar daugiau dėmesio reikia skirti gynybai, nes kiekvienas smūgis gali būti lemiamas. Žiūrovai mato daugiau emocijų, o šalmai jas paslėpdavo", – kalbėjo 2012 m. Londono olimpiados bronzos medalio laimėtojas šilutiškis Evaldas Petrauskas.

Pati AIBA šalmų atsisakė po Londono žaidynių. Dar po metų speciali medicinos komisija apibendrino tyrimų rezultatus: esą boksas be šalmų – saugesnis, traumų sumažėjo 43 proc.

Šalmai tebebus privalomi moterų ir visose jaunių bei jaunimo bokso varžybose.

Duris atvers vasarą?

Dar didesnį šurmulį sukėlė AIBA vadovo Ching-Kuo Wu pareiškimas, kad Rio de Žaneiro olimpiadoje dalyvaus ir bokso profesionalai.

"Mūsų sporto šaka vos ne vienintelė šiuolaikinių žaidynių programoje be profesionalų. Privalome tai pakeisti. Birželį atitinkamai pakoreguosime AIBA įstatus, kad profesionalai galėtų boksuotis olimpiadoje. Jie neturės jokių lengvatų – privalės išsikovoti kelialapius atrankos varžybose kaip ir mėgėjai", – pabrėžė Ching-Kuo Wu.

Bokso strategas turėjo galvoje ne pačios AIBA įkurtose profesionalų APB ir WSB lygų varžybose dalyvaujančius sportininkus, tarp kurių yra ir lietuvių (Eimantas Stanionis, E.Petrauskas), bet tokio kalibro grandus, kaip Atlantos olimpiados čempionas Vladimiras Kličko ar šių žaidynių bronzos medalio laimėtojas Floydas Mayweatheris, Atėnų olimpiados čempionas Aleksandras Povetkinas ar vicečempionas Amiras Khanas.

Jeigu birželio 1-ąją šaukiamas neeilinis AIBA kongresas pritars revoliucinei reformai, profesionalams teks sparčiai suktis – paskutinis ikiolimpinis atrankos turnyras vyks birželio 14–26 d. Azerbaidžano sostinėje Baku.

Europos boksininkai 39 kelialapius į Rio de Žaneirą išsidalys balandžio 9–17 d. Samsune (Turkija), kitų žemynų atstovai – jau šį mėnesį.

Prognozuoja chaosą

Profesionalų bokso autoritetai skeptiškai sureagavo į AIBA užmojus, tačiau yra ir išimčių.

"Būtų didelė garbė atstovauti savo šaliai olimpinėse žaidynėse. Jeigu mane pakviestų į nacionalinę rinktinę, sutikčiau", – sakė filipinietis Manny Pacquiao, buvęs pasaulio čempionas pagal WBC, IBF, WBO versijas.

"Nemanau, kad AIBA sprendimas būtų teisingas. Įsivaizduokime, kaip Vladimiras Kličko ar Lennoxas Lewisas talžytų ringe vos prakutusius jaunuolius. Nenorėčiau matyti, kaip po 30-mečio pasaulio sunkaus svorio čempiono smūgio 17-metis švedas patenka į komą", – teigė 2009-ųjų pasaulio sunkaus svorio čempionas pagal WBA versiją britas Davidas Haye.

 

"Olimpiniu čempionu tampama visam laikui, todėl neplanuoju dar kartą dalyvauti žaidynėse", – pareiškė Vladimiras Kličko.

"Profesionalai olimpiadoje? Nesąmonė. Nenorėčiau būti arbitrų vietoje, jeigu jiems tektų teisėjauti profesionalo iš pajėgiausiųjų pasaulyje dešimtuko ir tokio pat rango mėgėjo dvikovai", – svarstė L.Lewisas, per savo karjerą įveikęs ir Vladimirą Kličko, ir legendinius Mike'ą Tysoną, Evanderį Holyfieldą.

AIBA iniciatyvą sukritikavo ir Pasaulio bokso tarybos (WBC) prezidentas Mauricio Sulaimanas.

"Tai, kad stengiamasi šį projektą realizuoti iki olimpiados likus beveik keturiems mėnesiams, liudija mėgėjų bokso strategų neišmanymą – atrankos į žaidynes procesas verčiamas chaosu", – trinktelėjo M.Sulaimanas.

Prisiminė Svajonių komandą

AIBA, vienijančios 197 nacionalines federacijas, atstovai tvirtina, kad galimoms olimpinėms naujovėms jau pritarė beveik 80 proc. asociacijos narių.

Lietuvos bokso federacijos prezidento Dariaus Šalugos nuomone, jeigu profesionalai dalyvautų olimpiadoje, tai sukeltų didelį ažiotažą, bokso varžybos sulauktų daugiau dėmesio. Kita vertus, labai padidėtų konkurencija, ateityje tikriausiai keistųsi ir kvotų politika.

"Argi blogai, jeigu AIBA siekia, kad olimpinėse žaidynėse dalyvautų pajėgiausi pasaulio boksininkai? Pažiūrėkime į ledo ritulį ar krepšinį. Prisimenu 1992-ųjų Barselonos olimpiadą ir JAV Svajonių komandą su neprilygstamuoju Michaelu Jordanu – pamatėme, koks yra didysis krepšinis, NBA asai savo žaidimu papuošė žaidynes. Galiu atsakingai patvirtinti: mūsų šalies profesionalai labai susidomėjo AIBA pasiūlymu ir mes jų tikrai neignoruosime", – teigė Vokietijos bokso federacijos generalinis sekretorius Michaelis Muelleris.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

lu

Aha tai viso gero megejams tada

petras

Puiku...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS