Pasaulio rekordas neatlaikė šturmo | KaunoDiena.lt

PASAULIO REKORDAS NEATLAIKĖ ŠTURMO

Žmogaus galimybės – beveik beribės. Tai įrodė Jaunalietuvių sporto organizacijos (JSO) atstovas Evaldas Vosylius, laukiantis oficialaus patvirtinimo apie savo pasiektą įspūdingą Guinnesso rekordą.

Viršijo beveik dvigubai

262 atsispaudimai nuo lygiagretės – beveik dvigubai daugiau nei ankstesnis pasaulio rekordas. Tokį rezultatą E.Vosylius pasiekė Kretingoje vykusiame 22-ajame Lietuvos jėgos dvikovės čempionate.

Ankstesnis rekordas priklausė suomiui Jari Lampi. Ištisą dešimtmetį gyvavęs pasiekimas buvo gerokai kuklesnis – 147 kartai.

"E.Vosyliaus nuveiktas darbas – įspūdingas. Juk rekordas apibrėžia žmogaus galimybių ribas, o vėliau gerinamas po truputį. Evaldas tas ribas iškart praplėtė beveik dvigubai", – komentavo atletą konsultuojantis treneris iš Kauno Vytautas Mikuckis.

Jo žodžiais, startuodamas čempionate stipruolis nesunkiai peržengė ankstesnę ribą – pusantro šimto atsispaudimų, tačiau lengvumo įspūdis buvo tik paviršutinis. Iš tiesų naująjį rekordą vaikinas pasiekė lengvai tik iš pirmo žvilgsnio.

V.Mikuckio teigimu, atletas atkakliai rengėsi siekti rekordo. Tam prireikė tūkstančių jėgos treniruočių ir ne vienų metų. Jau prieš keletą metų lietuvis pasiekė šalies rekordą. Tąsyk jis padarė 246 atsispaudimus. Tačiau norint užfiksuoti oficialų pasaulio rekordą reikėjo įvykdyti nemažai papildomų sąlygų. Todėl jo pasirodymą šalies jėgos dvikovės pirmenybėse fiksavo trys tarptautinės kategorijos teisėjai, renginys buvo filmuojamas. Vėliau filmuota medžiaga buvo išsiųsta į Guinnesso rekordų knygos biurą Londone.

Laukia sertifikato

V.Mikuckis pabrėžė, jog E.Vosyliui pranašumo prieš kitus stipruolius suteikia ne tik atkaklus darbas svarmenų salėse ar prie lygiagrečių, bet ir iš prigimties turimos reikiamos savybės. Juk pagerinti rekordą per pastarąjį dešimtmetį bandė ir europiečiai, ir japonai, ir kinai. Į suomio pasiekimą kėsinosi ir profesionalūs gimnastai, ir kultūristai, ir galiūnai. Neseniai per garsaus mūsų šalies galiūno Žydrūno Savicko turnyrą rekordą šturmavęs atletas vos perkopė pusšimčio ribą.

Apie vos 70 kg sveriančio vaikino jėgą liudija ir tai, jog jis nuo lygiagrečių atsispaudžia su papildomu 95 kilogramų svoriu.

Trenerio teigimu, E.Vosyliaus rezultatų išskirtinumą įrodo ir tai, jog jis rekordus fiksuoja nevartodamas jėgos šakose itin paplitusių stimuliuojančių ar uždraustų cheminių medžiagų. Visa tai rekordininkui atstoja griežta dieta ir tinkamai parinkta mityba.

Kad rekordas būtų patvirtintas oficialiai, lietuviams liko tik formalumai, kuriuos įvykdžius atletas gaus oficialų Guinnesso organizacijos sertifikatą ir bus įtrauktas į šios populiarios knygos puslapius.

Kaune – svarbus startas

E.Vosylius, nepaisant gero pasirengimo, kultūrizmo varžybose nedalyvauja. Jis svarsto galimybę pasirodyti Kaune gegužės viduryje vyksiančiame Europos jėgos fitneso ir jėgos dvikovės čempionate.

Jame turėtų startuoti ir daugiau JSO sportininkų, nuskynusių Lietuvos jėgos dvikovės čempionato laurus. Moterų grupėje nugalėtojos taure džiaugėsi Laura Rakauskaitė, išstūmusi 60 kg svorio štangą bei pritūpusi su šimtu kg. Jos tėvas Petras Rakauskas veteranų grupėjė išspaudė 150 kg svorio štangą, o pritūpė su šimtu keturiasdešimt kg.

Pasak V.Mikuckio, nugalėtojų rezultatai galėjo būti ir geresni, bet jų užteko pergalei, tad jie nusprendė patausoti jėgas ir sveikatą kitiems startams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tomas

Aš pažystu šita sportininka!Jūs nusileiskit ant žemės ir nerašinekit nesąmonių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS