Tituluotieji šokėjai ištikimi „Sūkuriui“ ir Lietuvai | KaunoDiena.lt

TITULUOTIEJI ŠOKĖJAI IŠTIKIMI „SŪKURIUI“ IR LIETUVAI

"Tai mūsų paskutinis titulas, iškovotas per varžybas. Daugiau jokiuose čempionatuose ar konkursuose nedalyvausime. Ar apskritai dar šoksime? Būtinai!" – patvirtino Lina Chatkevičiūtė, kartu su partneriu Donatu Vėželiu baigę daugiau nei du dešimtmečius trukusią sportinę karjerą.

Treneriai tikėjosi aukso

Daugkartiniai Lietuvos klasikinių šokių čempionai, Kauno klubo "Sūkurys" trenerių Jūratės ir Česlovo Norvaišų auklėtiniai savo sprendimą paskelbė po Rusijos sostinėje Maskvoje įvykusio Pasaulio sportinių šokių federacijos (WDSF) profesionalų lygos klasikinių šokių čempionato, iškovoję sidabro medalius.

D.Vėželis ir L.Chatkevičiūtė planetos vicečempionais tapo ketvirtą kartą. Deja, nė sykio nelaimėjo aukso medalių.

Maskvoje lietuvius, surinkusius 190,4 balo, netikėtai aplenkė Danijos atstovai Bjornas Bitschas ir Ashli Williamson, pelnę 193,65 balo.

"Tikėjomės, kad Donatas ir Lina pagaliau užkops į viršūnę, nes pasaulio čempionų titulo jau negynė Vokietijos šokėjai Benedetto Ferruggia ir Claudia Koehler, sėkmingiau už mūsiškius šokę 2015-aisiais Leipcige bei 2017-aisiais Prahoje. Šįkart tarp dalyvių taip pat nebuvo 2016-ųjų pasaulio čempionų Emanuelio Valeri ir Tanios Kehlet iš Danijos, – kalbėjo Č.Norvaiša. – Man regis, įtakos rezultatams turėjo netobula teisėjavimo sistema, kuri, siekiant didesnio objektyvumo ir olimpinio statuso, perimta iš dailiojo čiuožimo. Tačiau per varžybas ant ledo teisėjai mato ir vertina vieną porą, o ant parketo finale iškart sukasi kelios. Kai vienu metu varžosi keli lygiaverčiai konkurentai, svarbi kiekviena smulkmena, subtiliausias niuansas."

"Pamėginsime Donatą ir Liną įtikinti, kad jie neskubėtų padėti tašką, – vylėsi J.Norvaišienė. – Ši pora dabar pačiame jėgų žydėjime, galėtų dar sėkmingai dalyvauti aukščiausio lygio tarptautinėse varžybose."

Vertybės nepasikeitė

– Kalbėjomės su treneriais – ir rimtai, ir juokaudami, bet mūsų sprendimas tvirtas, neketiname jo keisti, – interviu "Kauno dienai" sakė L.Chatkevičiūtė. – Juo labiau kad jau gerokai anksčiau, maždaug prieš metus, su Donatu sutarėme: šis pasaulio čempionatas mums bus paskutinis, nesvarbu, kaip jame pasirodysime. Tiesiog jaučiame, kad atėjo pokyčių metas. Treniruosime jaunus šokėjus, dalyvausime įvairiuose renginiuose, šou programose, o oficialiose varžybose – ne.

– Lina, ar su Donatu esate patenkinti savo karjera?

– Be jokių abejonių – taip. Manau, kad taip ilgai kartu šokančių pasaulyje nedaug. Nieko tokio, kad ilgokai Lietuvoje buvome vis antri, vėliau – ir pasaulyje. Mums šokiai – ir darbas, sportas, ir kūryba, gyvenimo būdas. Kita vertus, kai patirties daugiau – keičiasi požiūris, tačiau vertybės išlieka tos pačios.

– Prieš dešimt metų, kai pirmą kartą su Donatu tapote Lietuvos klasikinių šokių čempionais, jūs sakėte: "Nekeliame sau tikslo būtinai ką nors aplenkti. Nuo bendro darbo pradžios pirmiausia stengiamės tobulėti ir į sėkmę žiūrime kaip į mūsų galimybių, meistriškumo, patirties įvertinimą. Vietos, titulai, prizai – antrajame plane". Regis, iš tiesų laikas bejėgis prieš jūsų esmines nuostatas?

– Jeigu tektų sudaryti mūsų karjeros aukso fondą, pagrindines vietas užimtų, ko gero, ne iškovoti titulai ar prizai, bet įspūdžiai, patirti per varžybas, sutiktos asmenybės, padėjusios žengti į priekį, jų atsiliepimai, patarimai, linkėjimai. Donatas tikrai neprieštaraus: mieliausiai prisimename tas akimirkas, kai sušokdavome taip, kaip norėdavome – techniškai, emocingai. Brangiausi momentai – kai jautėmės nugalėję patys save. Svarstome, kad galbūt derėtų skirti laiko ir sudėlioti mūsų metraštį – ateityje būtų malonu jį pasklaidyti.

– Ar neketinote pasukti kitu sportinių šokių profesionalų keliu – kaip buvęs jūsų varžovas ir bendražygis "Sūkurio" klube Arūnas Bižokas, su Jekaterina Demidova neseniai rekordinį dešimtą kartą iš eilės tapęs Pasaulio šokių tarybos (WDC) klasikinių šokių čempionu?

– Apie tai su Donatu svarstėme, kai nusprendėme iš sportinių šokių mėgėjų varžybų pereiti į profesionalų gretas. Kaip tik tada, maždaug prieš aštuonerius metus, WDSF įsteigė profesionalų lygą. Nutarėme: būsime ištikimi tiems, kurie padėjo mums atsiskleisti – nuostabiems treneriams Norvaišoms, "Sūkuriui", Lietuvos sportinių šokių federacijai, kuri, kaip WDSF narė, irgi įkūrė profesionalų lygą. Nesigailėjome, kad taip pasirinkome.

– Toliau dirbsite treneriais "Sūkurio" klube?

– Taip, kartu su mus išugdžiusiais Jūrate ir Česlovu Norvaišomis. Planuojame ateityje imtis ir teisėjavimo – stengsimės, kad šokiai apsivalytų nuo politikos, simpatijų ar antipatijų, kad nebūtų tokių klaidų, kai dėl arbitrų kvalifikacijos ar interesų kentėtų poros ir jų rezultatai. Manome, kad galima to išvengti. Tereikia tik noro, todėl stengsimės padaryti, kad viskas būtų skaidriau ir geriau.

– Kur keliausite artimiausiu metu?

– Kitą savaitę vyksime į Japoniją – mus pakvietė pašokti šou programoje.

Kartu ne vien ant parketo

2018-ieji D.Vėželiui ir L.Chatkevičiūtei nepašykštėjo trofėjų: WDSF profesionalų lygos klasikinių šokių pasaulio vicečempionai tapo Europos čempionais, iškovojo pasaulio taurę, laimėjo "Super Grand Prix" kategorijos turnyrus Vokietijoje.

2013-aisiais "Sūkurio" šokėjai triumfavo pasaulio klasikinių šokių "Show Dance" čempionate, o 2014-aisiais – šios kategorijos Europos čempionate.

Iki 2013-ųjų sportinių šokių mėgėjų varžybose dalyvavę sūkuriečiai tapo pasaulio jaunimo čempionais (1998 m.), prestižiniame atvirame Didžiosios Britanijos čempionate laimėjo "Kylančių žvaigždžių" konkursą (2004 m.), tapo ES šalių čempionais (2006 m.), Šiaurės Europos šalių čempionais (2007 m.), išmėgino jėgas Pasaulio žaidynėse (2009 m. Taivane ir 2013-aisiais Kolumbijoje užėmė ketvirtąsias vietas).

2014-aisiais Donatas ir Lina sukūrė šeimą.

D.Vėželis ir L.Chatkevičiūtė karjerą baigė būdami pirmojoje WDSF profesionalų lygos klasikinių šokių pasaulio reitingų lentelėje (1 417 taškų).

Šokėjai toliau dirbs kartu su juos išugdžiusiais treneriais Č. ir J.Norvaišomis

 

GALERIJA

  • Lina Chatkevičiūtė ir Donatas Vėželis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Jūsų ŠOKIS nuostabus! Jis jaudina. kaip gražiausi meno kūriniai. Myliu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS