A. Brazys – atvirai apie krepšinio rinktinės nesėkmę ir perspektyvas | KaunoDiena.lt

A. BRAZYS – ATVIRAI APIE KREPŠINIO RINKTINĖS NESĖKMĘ IR PERSPEKTYVAS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės nariai iš olimpinio Rio išvažiavo žemai nuleidę galvas. Jų beviltiškai pralaimėtas ketvirtfinalio mačas palaidojo viltis būti ten, kur įprasta lietuvių vietą žaidynėse – mažų mažiausia pusfinalyje.

Kol žūtbūtinėje kovoje išgyvenusios ekipos rengiasi lemiamiems etapams, Lietuvos krepšinio specialistai analizuoja mūsiškių klaidas. Buvęs „Žalgirio“ krepšininkas ir treneris Algirdas Brazys pasidalino mintimis apie Jono Kazlausko ekipos nesėkmę bei rinktinės perspektyvas.

- Ar mūsiškių pralaimėjimas australams – atskira istorija, ar prieš tai buvusių nesėkmių su ispanais ir kroatais tąsa? - portalas kauno.diena.lt paklausė A.Brazio.

- Manau, kad lietuvių pralaimėjimas Australijai nebuvo atsitiktinis. Per grupės rungtynes su ispanais rinktinė smuko į duobę, iš kurios taip ir neišsikapstė iki pat pabaigos.

- Vadinasi, problemos tarsi ir būtų psichologinės. Tačiau daugelis kalba, kad rinktinė elementariai per anksti pasiekė sportinės formos piką. Ar ilgesnis nei pagrindinių varžovų pasirengimo ciklas nebuvo strateginė klaida?

- Reikia pripažinti, kad rinktinė turnyrą pradėjo labai gerai, o vėliau sekė akivaizdus nuosmukis. Psichologija, be abejo, yra labai svarbus dalykas. Tačiau treneriai, netgi per tas strategiškai mažai lėmusias grupės rungtynes su kroatais rėmėsi tik komandos branduoliu, mažai panaudojo atsarginius. Tad nenuostabu, kad po tokio rungtynių maratono, su australais mūsiškiai jau buvo gerokai nuvargę, nebuvo ugnelės, šviežumo.

- Kurie žaidėjai akivaizdžiai nepasinaudojo savo rezervais?

- Galime kalbėti apie daug kuriuos, tačiau pagrindinis žmogus vis tiek yra vidurio puolėjas. Apie juos sukasi visas komandos žaidimas. Ką Australijos komandai reiškia Andrew Bogutas, Ispanijai – Pau Gasolis, Argentinai – Liusas Scola? Jie gali neįmesti taškų, bet jie reguliuoja visą gynybą, „uždaro“ visą baudos aikštelę. O ką Lietuvos rinktinei lėmė Jonas Valančiūnas? Jei atvirai, pas mus toje pozicijoje buvo skylė. Prisiminkime, koks J.Valančiūnas buvo pernai Europos čempionate (pateko į simbolinį pirmenybių penketą. - aut. past.), ir koks yra dabar. Žinoma, jis čia žaidė ne tik prieš Europos „centrus“, bet ir pajėgius vidurio puolėjus iš kitų žemynų, NBA lygio oponentus. Po fakto galime daug samprotauti, kad galbūt treneriams reikėjo labiau pasitikėti Antanu Kavaliausku ar Robertu Javtoku. Tačiau buvo daroma viskas ir tikimasi, kad Jonas pasieks geriausią sportinę formą, o jis nuvylė ir trenerius, ir komandą, ir sirgalius.

- Rinktinės istorija olimpiada nesibaigia. Kokias išvadas rinktinės treneriai ir federacijos vadovai turėtų pasidaryti?

-  Žinote, kai yra pergalės, tai treneriai – patys geriausi, kai pralaimėjimai – blogiausi. Sakyčiau, nereikėtų skubėti. Pernai rezultatai buvo geri, laimėtas Europos pirmenybių sidabras, tačiau aš priekaištų komandai turėjau netgi daugiau. Vyrai žaidė tikrai prastai, bet juos lydėjo didžiulė sėkmė. Vien Jonas Mačiulis kiek rungtynių išgelbėjo. Šiemet žaidimas neretai buvo visai neblogas, komanda atsinaujino, tapo perspektyvesnė. Subrendo Mindaugas Kuzminskas, patobulėjo Domantas Sabonis, atsirado Marius Grigonis. Komandinis žaidimas tapo dinamiškesnis, šiuolaikiškesnis. Tai – ir trenerių nuopelnas. Dar kartą pakartosiu: nepaisant visko, žengėme didelį žingsnį į priekį. Manau, kad mūsų rinktinės perspektyvos labai neblogos. Reikia ne tiek ir daug: J.Valančiūno sugrįžimo, rimto pagalbininko pagrindiniam įžaidėjui Mantui Kalniečiui, gal dar kelių permainų. Ir rezultatai grįš. Pati komanda yra perspektyvi.

- Olimpiados pusfinalyje susidurs JAV ir Ispanijos bei Serbijos ir Australijos rinktinės. Ar pusfinalio nugalėtojai jums atrodo aiškūs?

- Anaiptol. Dar prieš žaidynių pradžią, kai ispanai dar buvo prastesnės formos sakiau, kad jei kas ir gali mesti rimtą iššūkį amerikiečiams, tai būtent ispanai. Kelios rinktinės jau bandė kautis su JAV komanda, bet ispanai turi realių galimybių išlaikyti intrigą iki pabaigos. Akivaizdu, kad amerikiečiai jau turės įjungti maksimalią pavarą. Kito pusfinalio baigtį prognozuoti sunku, bet jei Australija išlaikys tokią formą, kokią demonstravo iki šiol, ji žengs į finalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nigga

Luzeriu komanda kokia dar duobe kokia psichologija dar klounai? Pasiziurekit i Bolta, ateina su sypsena ausines uzsidejes prabega, auksa pasiima ir soka juokiasi o cia stuobriai milijonus uzdirba o jiem matai duobes dar kokios kyla. Vyt visus nacher su slapiu skuduru ir nauja normalia komanda surinkt kur be "psichologiju" zais.

GINAS

Kiek tasku imete Valanciunas per visas olimpiados varzybas

ALGIS

Matesi, kad Valanciunas absoliuciai nesistengia,gal buvo ivykes kazkoks konfliktas tarp jo ir trenerio. ateityje reiketu labiau pasitiketi cia zaidzianciais, o ne nba zaidejais.KAM JIE VERTI ,JEIGU NIEKO NEPADARO PRIES EILINIUS KREPSININKUS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS