FIBA įvertintas arbitras sustoti neketina | KaunoDiena.lt

FIBA ĮVERTINTAS ARBITRAS SUSTOTI NEKETINA

Nuo pirmųjų švilpukų dar sėdint mokyklos suole – iki vieno perspektyviausių Lietuvos krepšinio teisėjų. Tokį kelią nuėjo arbitras iš Kauno Artūras Šukys, prieš savaitę sulaukęs paskyrimo dirbti moterų Eurolygos finalo ketverto turnyre.

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) paskelbė septynis teisėjus, kurie balandžio 14–16 d. vyks į moterų Eurolygos "Final 4" turnyrą. Vienas laimingųjų – A.Šukys. Kelią iki Jekaterinburge vyksiančių elitinių varžybų 33 metų arbitras pradėjo gimtajame Panevėžyje, kur, mokydamasis 11-oje klasėje, pirmą sykį paėmė į rankas švilpuką.

Po dvylika metų trukusių pratybų, jau persikėlęs į Kauną, jis sulaukė tarptautinio įvertinimo – gavo FIBA kategoriją. Sėkmingi pasirodymai pirmuosiuose turnyruose A.Šukiui lėmė dar didesnį kolegų pasitikėjimą – 2015-aisiais lietuvis dirbo Europos moterų čempionate, o šiemet išmėgins jėgas ir Eurolygos finalo ketverte.

– Ar jūsų nenustebino toks FIBA pripažinimas? –  paklausėme A.Šukio.

– Nepasakyčiau, kad nustebino, kažko panašaus ir tikėjausi. Man šis sezonas yra geriausias per karjerą. Gavau nemažai paskyrimų FIBA Čempionų lygoje – vien čia teisėjavau apie 20 rungtynių per reguliarųjį sezoną. Galvojau, gal man paskirs Čempionų lygos ketvirtfinalius. Kadangi nepaskyrė, liko vyrų taurių finalai arba moterų turnyrų lemiami etapai. Smagu, kad gavau teisę padirbėti moterų Eurolygoje.

– Šį sezoną tikriausiai jau startavote elitiniame moterų turnyre?

– Tik vienose rungtynėse. Užtat rimtose. Žaidė dvi Eurolygos favoritės: Kursko komanda ir Stambulo "Fenerbahce" merginos. Aišku, teisėjauju ir LMKL pirmenybėse. Taigi moterų žaidimo manierą ir gudrybes, galima sakyti, esu perkandęs (šypsosi –  aut. past.).

– O jos labai skiriasi nuo vyrų krepšinio?

– Priklauso nuo lygio. Tarkime, Europos čempionatuose ar Eurolygoje moterys žaidžia tokiu aukštu lygiu, kad jis greičiu, atletiškumu, kitomis savybėmis panašėja į vyrų. Tokiose varžybose malonu dirbti ir teisėjams. Kuo lygis žemesnis, tuo ir skirtumas didesnis. Tačiau yra kolegų iš užsienio, kuriems labai sudėtinga persiorientuoti ir gero lygio moterų varžybose. Jie tiek įpratę vadovauti vyrams, kad, gavę paskyrimą į moterų čempionatus, jaučiasi tarsi patekę į kosmosą.

– Kulminacijos link artėja ir LKL čempionatas, kurio atkrintamosios varžybos tampa nemenku išbandymu ir teisėjams.

– LKL pusfinaliuose ir finaluose dirbu ne pirmi metai. Manau, kad jei nieko blogo nepridarysiu, dirbsiu ir šiemet (juokiasi). Teisėjo darbas toks, kad niekada negali apsidrausti nuo klaidų. Žinoma, stengiuosi, kad jų nebūtų.

– Ar šis sezonas sėkmingas ir kitiems Lietuvos arbitrams?

– Mes su vilniečiu Tomu Jasevičiumi teisėjavome turbūt daugiausia mačų FIBA turnyruose. Kaunietis Jurgis Laurinavičius pasirinko ne FIBA, o Eurolygos varžybas, tad dirba ten. Taip pat tarptautinėje arenoje dirba vilniečiai Vilius Mačiulaitis, Gintaras Vitkauskas. Gali būti, kad kolegos dar gaus paskyrimų į kitus turnyrus, kai paaiškės, kurių šalių klubai pateks į jų finalų ketvertus.

– Ar jums nėra keista, kad geriausi Europos šalių teisėjai priversti rinktis tarp FIBA turnyrų ir vyrų Eurolygos bei ULEB Europos taurės?

– Renkasi tie, kuriuos kviečia ir viena, ir kita organizacija. Ne visi esame tokie paklausūs. Dabar, kai situacija Europos krepšinyje įtempta, teisėjai taip pat sprendžia dilemą, niekas nenori sulaukti FIBA sankcijų. Renkamės labai atsakingai, nes paskubėjęs gali skaudžiai nudegti. Kitą sezoną situacija gali pasikeisti. Gal kitąmet Kaunas turės du Eurolygos teisėjus? Juk neseniai Kaune lankėsi ir Eurolygos teisėjų vadovas Richardas Stokesas.

– Šią vasarą vyks Europos vyrų ir moterų čempionatai. Ar jau žinoma, kiek lietuvių sulauks kvietimų į svarbiausius rinktinių turnyrus?

– Šios informacijos dar laukiame. Man teko darbuotis praėjusiame moterų čempionate 2015-aisiais Vengrijoje ir Rumunijoje. Tad dabar labiau norėtųsi išmėginti jėgas vyrų pirmenybėse. Tai būtų didžiausias karjeros įvertinimas. Aukščiau – tik pasaulio pirmenybės ir olimpiada.

– Lietuvos krepšinio teisėjai prieš gerą dešimtmetį dirigavo ir olimpinių žaidynių finalui, ir kitoms svarbiausioms rungtynėms. Ar neslegia Romualdo Brazausko ir kitų pirmtakų taip aukštai iškelta kartelė?

– Iš tiesų Lietuvoje turime į ką lygiuotis. Bandome pakeisti mūsų mohikanus. Nėra lengva – iki tokių turnyrų kopiama laiptelis po laiptelio. Tačiau nieko nėra neįmanomo.

– Teisėjavimas jums – darbas ar labiau pomėgis?

– Turiu pagrindinę veiklą: draudimo bendrovėje, kuruoju brokerių darbą. Džiaugiuosi, kad kol kas pavyksta viską suderinti.

– LKL teisėjas už rungtynes gauna maždaug 150 eurų. Tarptautinėse varžybose – kelis kartus daugiau. Ar jums tai rimta paspirtis?

– Jei gauni daug paskyrimų, tarkime, po tarptautinį mačą per savaitę, tada turi neblogą finansinį pagrindą. Jei rungtynių mažai, tuomet tikrai neišsiversi be kito nuolatinio darbo.

– Krepšininko karjera, jei išvengia rimtų traumų, gali tęstis iki 35-erių metų ar panašiai. O ar ilgai trunka teisėjo karjera?

– Pas mus nustatytas konkretus amžiaus cenzas – 50 metų. Tačiau arbitro veikla taip pat permaininga. Nuo visko neapsidrausi. Gali iškilti sveikatos problemų, gali šiurkščiai suklysti ir nebesulaukti vertingų paskyrimų. Tokiais momentais tenka permąstyti savo prioritetus, pasirinkti, ar verta toliau žengti šiuo keliu. Aš dėl savo pasirinkimo esu tikras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS