Išskirtinis T. Parkerio dėmesys J. Jocytei: kodėl lietuvei tokia privilegija? | KaunoDiena.lt

IŠSKIRTINIS T. PARKERIO DĖMESYS J. JOCYTEI: KODĖL LIETUVEI TOKIA PRIVILEGIJA?

Justės Jocytės dominavimas Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) Tony Parkerio komandos dėmesį atkreipė dar daugiau nei prieš metus, kai tuomet vieno tikslo vedini specialistai pamažu dėliojo ambicingą planą jaunimo centro įkūrimui.

Artėjant ASVEL akademijos atidarymui, prancūzai vis akyliau pradėjo sekti tuomet 13-metės žygį jaunučių krepšinyje, o įspūdingas asmeninis ir istorinis Lietuvos rinktinės pasirodymas Europos čempionate išsklaidė bet kokias abejones šio supertalento galimybėmis.

Tuomet Parkeris su saviškiais užsibrėžė tikslą, nurungiant kitus norinčius, perkelti lietuvės tobulėjimą į Lioną ir apie ją pasiųsti žinią visam pasauliui.

Parodžiusi išskirtinį asmeninį dėmesį, Prancūzijos legenda įgyvendino asmeninę ambiciją, o dabar deda visas pastangas, jog jas pasiektų ir Lietuvos moterų krepšinio viltis.

Pradžia

ASVEL krepšinio akademija praėjusią vasarą startavo globodama iš viso 60 berniukų ir mergaičių. Pastarųjų rate Justė – vienintelė užsienietė, tarp berniukų yra vienas Saudo Arabijos atstovas, tačiau puikiai kalbantis prancūziškai. Justei ši kalba tapo nauju iššūkiu prie visų likusių.

„Kalbos barjeras – didelis, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Jocytė. – Nors ir su kai kuriais gali susišnekėti angliškai, bet kai kurie yra kaip nacionalistai, kalba tik prancūziškai ir dar stebisi, kad tu nemoki jų kalbos.“

Jiems Jocytė nelieka skolinga ir paprašo kantrybės, tuo pat metu vis ambicingiau gvildendama naują kalbą.

Visiškai kitoje aplinkoje atsidūrusią Jocytę nuolatos supo ir supa tiek Parkerio šeimos, tiek jo suburtos komandos dėmesys, taip siekiant kuo sėkmingesnės merginos adaptacijos svetimoje šalyje.

Lapkričio pabaigoje į Prancūziją atvykusią lietuvę pasitiko Parkerio brolis T.J., ji išskirtinai buvo pristatyta akademijoje ir ASVEL moterų klube, kuriam atstovauja merginos idealas prancūzų žvaigždė Marine Johannes.

„Priėmė ganėtinai maloniai, o jau koks buvo jų tas pirmas požiūris, reikėtų klausti jų. Nors nemanau, kad visos buvo patenkintos ir galbūt galvojo, kad per gerai 14-metei būti su aukščiausio lygio žaidėjomis“, – kalbėjo Jocytė.

Paramos Justei netrūko ir už aikštelės ribų. Startavus naujam gyvenimo etapui Prancūzijoje, Jocytė sulaukė Parkerio patarėjo, buvusio krepšinio agento Francoiso Lamy kvietimo prisijungti prie ryškų lietuvišką akcentą turinčios šeimos.

Prancūzas yra vedęs lietuvę, tad jiedu porai savaitgalių savo namuose apgyvendino iš Lietuvos pajūrio atvykusią jaunąją krepšininkę, kuri taip greičiau įsisuko į gyvenimą nuo savosios šeimos nutolus per 2,3 tūkst. kilometrų.

„Facebook“ nuotr.

Parkerio atsidavimas

Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) legenda nuo pat pirmojo susitikimo su Jocyte ėmė dalintis bendromis nuotraukomis, kurios staigiai apskriejo internetą bei kėlė ažiotažą visoje Europoje. Vieną pirmųjų akimirkų Parkeris asmeninėje instagramo paskyroje įsikėlė dar abiem pusėms oficialiai neįtvirtinus bendradarbiavimo.

Sudėjus parašus ant trejų metų kontrakto su galimybe jį pratęsti dar ilgesniam laikui, Prancūzijos superžvaigždės įsitraukimas įgavo pagreitį ir tai netapo tik puikia savireklamos kampanija socialinėje erdvėje.

Parkeris aktyviai palaiko ryšį su Jocytės tėvais Alvydu ir Aurelija, įtemptoje dienotvarkėje vis atranda laiko vizitams akademijoje, skiria asmeninį dėmesį ir pačiai mergaitei.

Jai pasitaiko ne tik galimybė pasivaržyti aikštėje su NBA čempionu, bet tenka ir jo patarimai bei individualios sesijos analizuojant žaidimą.

„Visada žinojau, koks krepšininkas yra Parkeris, ir kad ne bet koks. Niekada nemaniau, kad kažkada turėsiu galimybę taip bendrauti, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė Jocytė. – Tai – žmogus turintis didžiulį autoritetą ir, aišku, kuris nori padėti jauniems talentams siekti aukščiausio rezultato. Dažnai gilinasi į mano praeitį ir asmenybę, kartais ir apie krepšinį pakalbame, nes tikrai jau negalėčiau praleisti progos paklausti patarimų.“

Jocytė su jaunimo komanda dalyvauja trečiame pagal pajėgumą čempionate, pluša su pagrindine ASVEL moterų ekipa ir vis laukia savojo šanso Eurolygos namų rungtynėse.

Jaunajai krepšininkei taip pat buvo suteikti trys asmeniniai treneriai – vienas fizinio parengimo ir du įgūdžių lavinimo. Vienas jų – Parkerio bičiulis Josephas Gomisas, kartu Prancūzijos rinktinei atstovavęs 2007 metų Europos čempionate bei pasiruošime 2006 metų planetos pirmenybėms.

Panašių asmeninių sąlygų, kokios yra suteiktos lietuvei, neturi niekas kitas.

„Geriau apie kažką net negalėčiau pagalvoti. Tau yra duota viskas, ko reikia tobulėjimui, telieka pačiam dirbti ir parodyti, kiek to nori, – tvirtino Justė. – Džiaugiuosi sukurtomis sąlygomis, kurios kiekvienam būtų pavydėtinos.“

Kodėl Justė?

Parkeris pagarbos vertą įsitraukimą pagreitį įgaunančioje Jocytės karjeroje demonstruoja ne be priežasties. Visų pirma, prancūzas remiasi tuo, ką jam pačiam asmeniškai teko patirti fantastiškos karjeros metu.

Prieš jai užsimezgant, Afrikos amerikiečio Tony Parkerio vyresniojo ir olandės Pamelos Firestone sūnus labiau linko link futbolo, bet vasaras leisdamas tėvo gimtojoje Čikagoje neliko abejingas Michaelo Jordano užkurtai manijai ir pasuko į krepšinį.

Sulaukęs penkiolikos Parkeris pirmuosius karjeros žingsnius pradėjo žengti Paryžiaus nacionaliniame sporto institute (INSEP). Lygiai taip pat, kaip ir Justė – jis atsidūrė naujoje aplinkoje ir pradėjo gyvenimą toli nuo tėvų, tik jau šiek tiek vyresnis.

Po dvejų metų besiformavęs įžaidėjas prisijungė prie pirmosios profesionalios komandos, Paryžiaus „Racing Basket“, kur užsisuko šlovingasis gyvenimo etapas, pažymėtas keturiais NBA čempionų titulais, penkiais visų prabų medaliais ginant Prancūzijos garbę bei eile prestižinių asmeninių apdovanojimų.

„Žinodamas tokio vienišo gyvenimo sunkumus, Tony nenori, jog jie užgriūtų Justę, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pabrėžė Xavieras Lucasas, ASVEL krepšinio akademijos viceprezidentas. – Parkerio siekis – užtikrinti darnų jos privatų gyvenimą Lione ir, kad jai nesijaustų didelio šeimos trūkumo.“

Visų antra, neišmatuojamos Jocytės ateities galimybės ir jos demonstruojamas žaidimas jaunučių krepšinyje verčia griebtis už galvų. 

„Šiandien Justė turbūt yra daugiausiai žadanti 14-metė visame pasaulyje“, – nukerta Lucasas.

Sunkiu darbu savo kelią grindžianti Jocytė, būdama vos 14 metų, tapo ilgai lauktu šviesos blyksniu ne tik Lietuvos moterų krepšinyje, tačiau jau ir pavyzdžiu daugeliui Europoje, jos sėkmės istorija pristatoma ir JAV auditorijai. 

Sausio pabaigoje NBA rengiant turą Paryžiuje, kur vyko Milvokio „Bucks“ ir Šarlotės „Hornets“ rungtynės, buvo organizuojama eilė renginių, iš kurių dalis tradiciškai yra skiriama krepšinio svajonės besigainiojantiems jaunuoliams.

Vienas tokių – „Jr. NBA“, orientuotas būtent į Justės amžiaus auditoriją – talentingiausius 13-14 metų vaikus.

Tiesa, Jocytė šįkart jame dalyvavo jau ne kaip stebėtoja – lietuvė stovėjo prieš susirinkusius ir dalijosi savo patirtimi. Aplink ją sukosi būrys legendų, tokių kaip Samas Perkinsas ir triskart NBA čempionas Bruce’as Bowenas. 

„Labai smagu prisiminti visą „Jr. NBA“ patirtį ir kiek keistoka dalinti patarimus savo metų vaikams, – sakė 2018 metų „Jr. NBA“ projekte dalyvavusi Jocytė. – Bet tikrai smagu, nes vėlgi yra suteikta galimybė pasikalbėti su NBA legendomis ir išklausyti jų patarimų. Jie greitai susidarė įspūdį apie mane ir išsakė, ką galvojo. Nežinau, ar tikrai esu verta tiek dėmesio, nes kartais jau ir pačiai nesmagu, kai tiek daug rašo, nors nesijauti tiek to vertas.“

„Justė yra labai rimtai susikoncentravusi ties tuo, ką daro, – apie ASVEL akademijos auklėtinės požiūrį į darbą atsiliepė organizacijos viceprezidentas. – Kasdien ateina valandą prieš treniruotę padirbėti individualiai. Tai tik parodo jos atsidavimą ir tikėjimą savimi. Demonstruoti tai būnant vos 14 metų – kažkas tokio. Negaliu nuspėti, ką ji pasieks krepšinyje, bet pagal tai, ką matau, jos laukia labai ypatinga ateitis. Ką ji demonstruoja tokių metų, yra puikus to indikatorius.“

Elitinio pripažinimo sulaukusiai lietuvei jau dabar yra piešiama moterų NBA žaidėjos ateitis, tačiau pati mergina tokias mintis veja tolyn. Kuo ji ypatingai žiba aikštelėje, taip žvelgia ir į realybę – šaltu protu.

„Nekreipiu dėmesio, kas ką sako apie WNBA, – sakė ji. – Dar daug kas gali pasikeisti ir nenoriu būti ta žaidėja, kurią prisimins kaip perspektyvią, kol buvo jauna.“

Akademijos palydovai

Rudenį į moterų krepšinį žengusi Jocytė ėmė laužyti rekordus – visur ji įrašą paliko būdama jauniausia visų laikų žaidėja.

Iš pradžių ji su Klaipėdos „Neptūno“ komanda debiutavo Lietuvos moterų lygoje (13 metų, 10 mėnesių ir 22 dienų amžiaus), paskui apsivilko Lietuvos rinktinės aprangą atrankoje į 2021 m. Europos čempionatą (13 metų, 11 mėnesių ir 26 dienų amžiaus), o persikėlus į Prancūziją ėmė pildyti tarptautinę krepšinio istoriją, tik jau oficialiai būdama ASVEL akademijos mokinė.

Prancūzijos aukščiausioje lygoje ji ant parketo žengė būdama 14 metų ir 19 dienų amžiaus, o Eurolygoje – 14 metų ir 29 dienų amžiaus. Tokie rezultatai apskriejo Europos krepšinio bendruomenę su ASVEL akademijos akcentu.

Parkerio valdomai organizacijai tai virto puikia reklama, tačiau jo komanda puikiai supranta ir viso to kainą – ant pečių krito milžiniška atsakomybė, mat Jocytės artimiausių kelerių metų rezultatai taps vienu ryškiausių ASVEL akademijos darbo pavyzdžių.

„Justė turi didžiulį potencialą, kuris ją vėliau gali atvesti į pasaulines aukštumas. Tačiau dabar svarbiausia, kad ji nesustotų progresuoti mūsų akademijoje“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo Lucasas. 

Jocytė – neabejotinai ryškiausia ASVEL akademijos atstovė mergaičių rate, tuo metu tarp berniukų blyksi prancūzo Matthew Strazelo žvaigždutė.

17-metis vietinis talentas karjeros pamatus lieja šioje organizacijoje bei taip pat, kaip ir Justė, jau skinasi kelią aukščiausiame lygyje. Įžaidėjas treniruojasi tiek su jaunimo ekipa, tiek su ASVEL vyrų komanda, žaidžiančia Eurolygoje.

Per 13 susitikimų jo žaidimo laiko vidurkis siekia 13 minučių, taškų – 3,7, o rezultatyvių perdavimų – 1,5.

Šie abu talentai regimi kaip ASVEL akademijos palydovai, savo sėkmės istorijomis padėsiantys organizacijai plėstis artimiausiais metais. Per juos tikimasi globojamų talentų skaičių išauginti iki 200.

„Pagrindinė žinutė – parodyti, kad akademija gali prisidėti prie Justės karjeros pamatų, turi resursų padėti tokio lygio talentams, padėti jiems tobulėti ir augti ne tik aikštelėje, bet ir kasdieniniame gyvenime. Žinoma, naudojant Justės ir Matthew pavyzdžius siunčiama žinutė gali pasiekti didesnę auditoriją“, – vizija dalijosi Lucasas.

Remiantis Parkerio ryšiais visame pasaulyje, akademijos skautai mezga ryšius Kinijoje, Indijoje, Pietų Afrikoje, Saudo Arabijoje ir visoje Europoje.

Jocytės persikėlimu nutiestas tiltas į Lietuvą ASVEL organizacijai ateityje gali padėti pasikviesti ir daugiau mūsų šalies tautiečių, tačiau kol kas jų Parkerio radare nėra.

„Tai – Tony verslas ir jis telkiasi ties ateities perspektyvomis. Parkeris kartu su savo atstovais aktyviai dirba ieškodami talentų ir svarsto jų kandidatūras“, – šyptelėjo ASVEL akademijos viceprezidentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kristina

Sėkmės, mylime tave

SUSIJUSIOS NAUJIENOS