Lenktynės dėl aštuonetuko: kas įšoks į nuvažiuojantį Eurolygos atkrintamųjų traukinį? | KaunoDiena.lt

LENKTYNĖS DĖL AŠTUONETUKO: KAS ĮŠOKS Į NUVAŽIUOJANTĮ EUROLYGOS ATKRINTAMŲJŲ TRAUKINĮ?

Iki Eurolygos reguliariojo sezono pabaigos klubams liko sužaisti po ketverias rungtynes. Vietas ketvirtfinalyje yra užsitikrinusios vos trys komandos, o šansų žengti į kitą etapą nebeturi keturios ekipos.

Prie vietas tarp geriausių aštuonių klubų užsitikrinusių Stambulo „Fenerbahče“, Madrido „Real“ ir Maskvos CSKA galime pridėti 17 pergalių turinčią Stambulo „Anadolu Efes“ ekipą. „Barcelonai“, turinčiai 15 pergalių, vietą kitame etape užtikrintų pergalė artėjančiame ture prieš šiuo metu tik dėl garbės kovojančią Las Palmo „Gran Canaria“.

Tuo metu dėl likusių trijų kelialapių, garantuojančių vietą atkrintamosiose varžybose, kovoja 7 klubai, o tai krepšinio gerbėjams leidžia tikėtis labai įdomių paskutinių reguliariojo sezono savaičių stipriausioje Senojo žemyno krepšinio lygoje.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia klubų, kovojančių dėl patekimo į TOP 8, turnyrinę padėtį, tvarkaraštį, sportinę formą, žaidėjus, nuo kurių itin priklausys komandos pasirodymas, bei komandoms pateikia subjektyvią prognozę.

Vitorijos „Baskonia“ (14-12, 6 vieta)

Tvarkaraštis: Atėnų „Panathinaikos“ (išvykoje); Madrido „Real“ (namuose); Stambulo „Anadolu Efes“ (N), Maskvos CSKA (I).

Pergalių/pralaimėjimų santykis su konkurentais: 7-4

Sportinė forma: Vitorijos ekipa nuo pergalingų rungtynių su Kauno „Žalgiriu“ pradėjo demonstruoti įspūdingą formą ir savaitgalį Ispanijos čempionato mače savo laimėjimų seriją pratęsė iki šešių, dvikovas laimėdami vidutiniškai 16,2 taško persvara.

Tiesa, ekipa neišvengė traumų virtinės. Jau kurį laiką „Baskonia“ klubui negali padėti jos lyderis Tornikė Šengelija bei atakų organizatorius Jaysonas Grangeris, o prie susižeidusių žaidėjų prisijungė argentinietis Patricio Garino ir snaiperis Mattas Janningas, kuris iš rikiuotės iškrito šešioms savaitėms.

Snaiperio trauma gali stipriai paveikti ekipos sportinę formą, nes Janningas komandoje praleisdavo daugiausiai laiko ant parketo (vid. po 26 min.), o variantų, kam užkamšyti jo spragą perimetre, nėra daug.

Žaidėjas: Luca Vildoza

Per pastarąsias šešerias rungtynes argentiniečio žaidimo laikas išaugo vidutiniškai iki 28 minučių, o pelnomų taškų – iki 11,8. Iš rikiuotės iškritus Janningui, ant gynėjo pečių kris dar didesnė atsakomybė, todėl nuo to, kaip seksis rungtyniauti 23-ejų metų talentui, labai daug priklausys ir šių metų finalo ketverto šeimininkų sėkmė.

Prognozė likusiems turams: 1 pergalė, 8 vieta

Likęs „Baskonia“ tvarkaraštis lengvų rungtynių nežada, o artėjantis mačas Atėnuose bus itin svarbus, nes likusios trejos rungtynes laukia prieš TOP 4 Eurolygos klubus.

Pastaruoju metu pergalingą žaidimą demonstruojanti „Baskonia“ net ir be iškritusio Matto Janningo yra pajėgi laimėti bent sykį per keturias dvikovas, o jų geras tarpusavio rungtynių santykis su tiesioginiais oponentais dėl vietos aštuonetuke leidžia tikėtis palankaus galutinio scenarijaus.

Milano „AX Armani Exchange“ (14-12, 7 vieta)

Tvarkaraštis: Madrido „Real“ (I), Atėnų „Panathinaikos“ (N), Stambulo „Fenerbahče“ (N), Stambulo „Anadolu Efes“ (I)

Pergalių/pralaimėjimų santykis su konkurentais: 6-5

Sportinė forma: Nepaisant dėl traumos prarasto Artūro Gudaičio ir į NBA išvykusio Dairio Bertanio, Milano ekipai iki savaitgalio Italijos čempionato mačo su Venecijos „Umana Reyer“, kuriame patirta nesėkmė minimaliu skirtumu, pavyko demonstruoti pergalingą žaidimą.

Madų sostinės ekipai Eurolygoje per pastarąsias septynias dvikovas pavyko laimėti šešis kartus, o tai sustiprino jų pozicijas prieš laukiantį itin sunkų rungtynių maratoną stipriausioje Senojo žemyno lygoje.

Skaudžiausia „AX Armani Exchange“ buvo Gudaičio netektis. Pagrindiniu Italijos klubo vidurio puolėju tapęs Kalebas Tarczewski savo meistriškumu neprilygsta būsimų varžovų aukštaūgiams, o sezono viduryje atvykęs Alenas Omičius atlieka epizodinį vaidmenį, todėl ir taip didelė perimetro žaidėjų įtaka Milano komandos rezultatams dar labiau išaugo.

D. Lukštos nuotr.

Žaidėjas: Mike’as Jamesas

Tai yra neabejotinai žaidėjas numeris vienas Eurolygoje, kurio pasirodymas daro didžiausią įtaką komandos rezultatams. Puikiausias to įrodymas – vasario mėnesis. Tuomet Milano ekipa Eurolygoje laimėjo visas ketverias rungtynes, o Jamesas demonstravo fantastišką formą ir buvo išrinktas mėnesio žaidėju. Palyginimui, pralaimėtose rungtynėse kovo mėnesį Maskvoje „AX Armani Exchange“ neturėjo jokių vilčių, o amerikietis sužaidė prasčiausią savo mačą (surinktų taškų ir naudingumo balų atžvilgiu) 2019-aisiais.

Prognozė: 0 pergalių, 12 vieta

Žiūrint į tvarkaraštį, dizainerių likimą lems mačas artėjantį penktadienį su „Panathinaikos“ klubu, nes kitose dvikovose Simone Pianigiani auklėtiniai tikrai nebus laikomi rungtynių favoritais.

Iš tikrųjų, dar sezono viduryje Milano klubo galimybėmis žengti į ketvirtfinalį buvo galima suabejoti dėl vienos priežasties – per didelės Jameso įtakos ekipos žaidimui. Taip, amerikietis žaidžia fantastišką sezoną, bet toks nuspėjamas žaidimas stipresniems varžovams yra nesunkiai perkandamas, o išretėjus sudėčiai, „AX Armani Exchange“ lemiamoje sezono stadijoje išsitraukti kitų ginklų nelabai turi.

Pirėjo „Olympiakos“ (13-13, 8 vieta)

Tvarkaraštis: Miuncheno „Bayern“ (N), Las Palmo „Gran Canaria“ (I), Kauno „Žalgiris“ (N), Stambulo „Daruššafaka“ (N)

Pergalių/pralaimėjimų santykis su konkurentais: 5-5

Sportinė forma: Pastaruoju metu Pirėjo ekipa išgyvena žaidybinę krizę, o situaciją dar labiau apsunkina tai, jog iš rikiuotės iškrito Vassilis Spanoulis bei Janis Strelnieks.

Eurolygoje Davido Blatto kariauna per pastarąsias septynerias rungtynes pergale džiaugėsi vos sykį –prieš Eurolygos autsaiderį Podgoricos „Budučnost“ klubą.

Besitęsiantis karas Graikijoje su „Panathinaikos“ lėmė tai, jog „Olympiakos“ savaitgalį neturėjo rungtynių bei žaidėjai galėjo pailsėti prieš prasidedančią dvigubą Eurolygos savaitę, o tai gali pasitarnauti raudoniesiems itin atsakinguose mačuose.

Scanpix nuotr.

Žaidėjas: Nigelis Williamsas-Gossas

Amerikietis šį sezoną „Olympiakos“ gretose ant parketo praleidžia daugiausiai laiko (vid. 26 min.), o iš rikiuotės iškritus Spanouliui, šis vidurkis turėtų dar labiau išaugti. Puikiai sezoną pradėjęs, tačiau vėliau į duobę patekęs gynėjas, paskutinėse dvejose rungtynėse Eurolygoje pradėjo demonstruoti atsigavimo ženklus (vid. 11,5 tšk., 5,5 rez. perd.). Gero žaidimo organizavimo ir lyderio savybių iš Williamso-Gosso „Olympiakos“ labai reikės, norint įšokti į atkrintamųjų traukinį.

Prognozė: 3 pergalės, 6 vieta

Nepaisant neįtikinančio žaidimo ir problemų žaidėjų sudėtyje, „Olympiakos“ turėtų patekti tarp aštuonių stipriausių lygos komandų, nes likęs tvarkaraštis graikams, švelniai tariant, yra palankus.

Net ir nežaidžiant galingai, pralaimėjimas „Gran Canaria“ ar „Daruššafaka“ klubams Pirėjo ekipai prilygtų tragedijai, o namuose solidžiau rungtyniaujantys Blatto auklėtiniai taip pat bus mačo favoritais dvikovoje tiek su „Bayern“, tiek su „Žalgiriu“.

Atėnų „Panathinaikos“ (13-13, 9 vieta)

Tvarkaraštis: Vitorijos „Baskonia“ (N), Milano „AX Armani Exchange“ (I), Madrido „Real“ (N), Podgoricos „Budučnost“ (N)

Pergalių/pralaimėjimų santykis su konkurentais: 3-7

Sportinė forma: Ricko Pitino auklėtiniai pastaruoju metu žaidžią nuostabų krepšinį, o paskutinį pralaimėjimą Atėnų ekipa patyrė vasario 8-ąją (!) Stambule prieš vietos „Fenerbahče“. Nuo to laiko Graikijos krepšinio flagmanas laimėjo aštuonerias rungtynes paeiliui, iš kurių ketverios buvo pasiektos Eurolygoje.

Įdomu tai, kad „Pao“ stipriausioje Senojo žemyno krepšinio lygoje laimėjo tris mačus iš eilės išvykose, iš kurių viena pergalė buvo pasiekta Maskvoje prieš patį CSKA. Iki šios serijos Atėnų ekipa Eurolygoje išvykose buvo laimėjusi vos sykį per 10 kartų.

Rimtesnių netekčių sudėtyje Graikijos čempionams pavyko išvengti, o savaitgalį neįvykęs mačas su „Olympiakos“ taip pat palengvina situaciją ruošiantis dvigubai Eurolygos savaitei.

D. Lukštos nuotr.

Žaidėjas: Nickas Calathes

Gynėjas buvo pagrindinis „Panathinaikos“ krepšininkas, kurio geras žaidimas lėmė keturias paeiliui  pergales. Per šią sėkmingą atkarpą graikas vidutiniškai per 27 minutes rinko po 12,8 taško ir atliko po 10 rezultatyvių perdavimų. Nuostabus Calatheso atakų organizavimas leido Graikijos klubui pelnyti vidutiniškai po 90,5 taško. Būtent tokio įžaidėjo pasirodymo „Pao“ reikės, norint įšokti į nuvažiuojantį atkrintamųjų traukinį.

Prognozė: 3 pergalės, 7 vieta

„Panathinaikos“ yra savo padėties šeimininkas. Graikai trejas rungtynes žais OAKA arenoje, o išvykoje susitiks su išretėjusia Milano ekipa, kurią jie taip pat yra pajėgūs palaužti.

Atrodo, jog puikią sportinę formą lemiamoje sezono stadijoje įgavusi Atėnų ekipa išgelbės savo sezoną Eurolygoje ir pratęs kovas ketvirtfinalyje.

Tel Avivo „Maccabi“ (12-14, 10 vieta)

Tvarkaraštis: Kauno „Žalgiris“ (N), Maskvos srities „Chimki“ (I), Las Palmo „Gran Canaria“ (N), Stambulo „Fenerbahče“ (I)

Pergalių/pralaimėjimų santykis su konkurentais: 5-6

Sportinė forma: Pastaraisiais mėnesiais žydai demonstravo solidų žaidimą ir buvo rimtas varžovas visiems klubams, tačiau pralaimėjimas praėjusią savaitę savo aikštėje „Anadolu Efes“ ekipai buvo labai skaudus.

Izraelio ekipai šį sezoną nepavyksta išvengti žaidimo bangavimo. Puikus pavyzdys buvo sausio mėnuo, kai po keturių iš eilės pergalių (viena jų Maskvoje prieš CSKA), buvo patirtas beviltiškas pralaimėjimas Vitorijoje 24 taškų skirtumu, todėl „Maccabi“ sportinė forma yra sunkiai prognozuojama.

Scanpix nuotr.

Žaidėjas: Scottie Wilbekinas

Nuo gynėjo žaidimo Tel Avivo ekipa yra labai priklausoma, tačiau pastaruoju metu amerikietis išgyvena žaidybinę krizę: per tris mačus vidutiniškai rinko po 9 taškus ir 7 naudingumo balus. Lemiamoje sezono stadijoje Ioannio Sfairopoulo kariaunai reikės sėkmingesnio lyderio žaidimo.

Prognozė: 2 pergalės, 10 vieta

„Maccabi“ ekipai buvo labai sunki sezono pradžia, kuomet per pirmuosius devynis turus buvo pasiekta vos viena pergalė. Ir net po tokios prastos atkarpos Sfairopoulo auklėtiniai turėjo realių galimybių prasimušti į TOP 8, tačiau praėjusios savaitės pralaimėjimas „Anadolu Efes“ ekipai stipriai kirto per žydų ambicijas.

Nors Tel Avivo ekipos tvarkaraštis nėra pats sudėtingiausias, tačiau žaidimo bangavimas ir kritusi lyderio sportinė forma neleidžia optimistiškai žiūrėti į „Maccabi“ galimybes išgelbėti šį sezoną.

Miuncheno „Bayern“ (12-14, 11 vieta)

Tvarkaraštis: Pirėjo „Olympiacos“ (I), „Barcelona“ (N), Stambulo „Daruššafaka“ (I), Las Palmo „Gran Canaria“ (N)

Pergalių/pralaimėjimų santykis su konkurentais: 5-6

Sportinė forma: Miuncheno ekipa pastaruoju metu įkrito į duobę, kai Eurolygoje patyrė keturis pralaimėjimus per penkerias rungtynes, o Vokietijos čempionate buvo patirtas triuškinamas pralaimėjimas „Vechta“ ekipai.

Į rikiuotę po ilgos pertraukos sugrįžo Devinas Bookeris, tačiau problemų su sveikata turi Stefanas Jovičius, kuris jau praleido mačą Kaune ir nėra aišku, ar gales padėti ekipai itin svarbiame mūšyje Pirėjuje.

Jovičiaus netektis lemiamose mūšiuose „Bayern“ būtų labai skaudi, nes tai yra geriausiai žaidimą organizuojantis krepšininkas ekipoje, o lygiavertės pamainos serbui Dejanas Radonjičius savo dispozicijoje neturi.

Scanpix nuotr.

Žaidėjas: Derrickas Williamsas

Įspūdingą ritmą sezono viduryje pagavęs amerikietis yra vienas iš nedaugelio aukštaūgių Eurolygoje, kuriam nėra būtinas geras gynėjo žaidimas ir jis pats geba susikurti sau progas. 2-asis NBA naujokų biržos šaukimas yra individualiai labai stiprus krepšininkas, o jo galingas ir stabilus žaidimas bus gyvybiškai svarbus, pastaruoju metu buksuojančiam Vokietijos klubui.

Prognozė: 2 pergalės, 11 vieta

Miuncheno ekipa labai ne laiku įkrito į duobę, o svarbiausias jų mačas laukia jau šią savaitę Pirėjuje.

Trys laimėti mačai per likusias ketverias rungtynes suteiktų vokiečiams viltį žengti į atkrintamąsias, tačiau jų galimybes apsunkina ne tik kritęs žaidimo lygis, bet ir Stefano Jovičiaus sveikatos problemos.

Kauno „Žalgiris“ (11-15, 12 vieta)

Tvarkaraštis: Tel Avivo „Maccabi“ (I), Stambulo „Daruššafaka“ (N), Pirėjo „Olympiakos“ (I), Madrido „Real“ (I)

Pergalių/pralaimėjimų santykis su konkurentais: 6-4

Sportinė forma: Žalgiriečiai šiuo sezono momentu išgyvena pakilimą ir per pastarąsias keturias kovas Eurolygoje iškovojo tris pergales, o vietiniame fronte triuškinamu laimėjimu pasiekė revanšą prieš Vilniaus „Rytą“ už pralaimėjimą taurės finale.

Prie pagerėjusios kauniečių formos stipriai prisidėjo po traumos sugrįžęs Leo Westermannas, o tai puikiausiai atspindi išaugęs ekipos rezultatyvumas: per aštuonerias rungtynes be prancūzo „Žalgiris“ Eurolygoje vidutiniškai rinko po 69 taškus, o jam grįžus – po 82,4.

Taip pat verta paminėti Thomasą Walkupą, kuris puikiai prisitaikė prie naujai jam skirtos užduoties – žaidimo organizavimo.

Tiesa, priekinėje linijoje žalgiriečiai jau kurį laiką verčiasi be Pauliaus Jankūno ir Antano Kavaliausko, kurių patirtis būtų labai svarbi lemiamoje sezono stadijoje. Kavaliauskas su komanda jau išvyko į Tel Avivą.

D. Lukštos nuotr.

Žaidėjas: Leo Westermannas

Prancūzas yra neabejotinai geriausias „Žalgirio“ kūrėjas šį sezoną. Tuo galėjome įsitikinti, kai įžaidėjas sveiko po menisko operacijos, o Lietuvos čempionams sunkiai sekėsi organizuoti žaidimą. Išaugęs Westermanno pataikymo procentas iš toli tapo dar vienu įžaidėjo ginklu, kuris suteikia daugiau variantų kuriant ekipos puolimą.

Prognozė: 3 pergalės, 9 vieta

Šarūno Jasikevičiaus kariaunai kertinis mačas laukia trečiadienį Tel Avive, kurį laimėjus komanda išgyventų tikrą pakilimą. Vilčių suteikia tai, kad po dvikovos Izraelyje, iki paskutiniojo reguliariojo sezono mačo Madride, lauktų sąlyginai parankūs varžovai.

„Daruššafaka“ yra absoliutūs Eurolygos autsaideriai, kuriuos kauniečiai pirmajame rate įveikė išvykoje. „Olympiakos“ yra išretinti traumų, o praėjusiais metais „Žalgiriui“ Pirėjuje pavyko iškovoti dvi pergales per trijus mačus.

Vis dėlto sezono metu buvo išbarstyta labai daug taškų, todėl pasiekti 15-os pergalių ribą, kuri leistų pagalvoti apie vietą atkrintamosiose, atrodo itin optimistinis scenarijus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS