Lietuvos komandoms švilps ir italai | KaunoDiena.lt

LIETUVOS KOMANDOMS ŠVILPS IR ITALAI

Prieš lemiamus Karaliaus Mindaugo taurės turnyro mūšius aistrų žarijas dar labiau įkaitino Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sprendimas pakviesti į varžybas teisėją iš užsienio.

Laukia solidūs prizai

Vasario 16–17 d. sostinės "Siemens" arenoje vyksiančių varžybų pusfinalio rungtynes žais Kauno "Žalgiris" ir Panevėžio "Lietkabelis" bei Vilniaus "Rytas" ir Klaipėdos "Neptūnas".

Lengviausiai ketvirtfinalio barjerą įveikė žalgiriečiai (104:61 ir 100:75 eliminavo "Šiaulius"), sunkiausiai – klaipėdiečiai (po lygiųjų 85:85 vėliau sugebėjo 89:80 palaužti Prienų "Skycop" ekipą).

Finalo ketverto dalyviai išsidalys solidų prizą – 90 tūkst. eurų (iš jų 40 tūkst. teks nugalėtojams). Masalas žiūrovams – galimybė laimėti 100 tūkst. eurų arba naują "Mercedes Benz" automobilį taikliu metimu iš aikštės vidurio.

Be to, sporto aistruoliai pamatys stipriausių šalies moterų krepšinio komandų – Kauno "Aisčių-LSMU" ir Vilniaus "Kibirkšties" – dvikovą dėl Karalienės taurės bei "Žalgirio" ir "Ryto" jaunimo ekipų rungtynes dėl "LKL ateities taurės". Bus surengti tritaškių metimų ir kamuolio dėjimo į krepšį konkursai.

Treneriui liūdna

Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą organizuojanti LKL iki šiol kažkodėl mažiau reklamavo neeilinę naujovę – savo sprendimą pakviesti į lemiamas varžybas teisėją iš užsienio.

Vakar LKL oficialiai patvirtino: Vilniuje kartu su lietuviais Gvidu Gedvilu, Tomu Jasevičiumi, Jurgiu Laurinavičiumi, Viliumi Mačiulaičiu, Artūru Šukiu ir Gyčiu Viliumi švilps ir italas Luigi Lamonica – 53-ejų metų arbitras, per savo karjerą dirbęs net aštuoniuose Eurolygos finalo ketverto turnyruose.

Manau, sprendimas dėl arbitrų užsieniečių – labai blogas. Kitas žingsnis bus užsienietis Lietuvos krepšinio rinktinėje.

Anksčiau Lietuvos ir užsienio žiniasklaidoje buvo pranešimų, kad L.Lamonica bus ne vienintelis legionierius – esą taip pat kviečiami ir latvis Olegas Latyševas bei ukrainietis Borisas Ryžikas.

"Įdomus sprendimas. Pirmiausia, L.Lamonica ir O.Latyševas – iš Europos teisėjų elito. Be to, L.Lamonica – arbitras, kaip sakoma, su šarmu, jį ir žiūrovams stebėti įdomu, – svarstė "Žalgirio" strategas Šarūnas Jasikevičius, dar nežinodamas oficialaus LKL pranešimo, kad atvyks tik Italijos arbitras. – Vis dėlto Lietuvos krepšiniui parodyta didelė nepagarba. Ypač šiais laikais, kai mūsų šalies arbitrai gyvena aukso amžių – dirba Čempionų lygoje, du jauni mūsų arbitrai ir vienas vyresnis kiekvieną savaitę važiuoja į labai svarbias Eurolygos rungtynes. Yra dar du perspektyvūs jauni teisėjai, kurie, mano manymu, prasimuš, kur jie norės. Manau, sprendimas dėl arbitrų užsieniečių – labai blogas. Kitas žingsnis bus užsienietis Lietuvos krepšinio rinktinėje. Šiuo atžvilgiu man liūdna."

Krepšinio gerbėjai iškėlė versiją: galbūt LKL sprendimą padiktavo Utenos "Juventus" vyriausiojo trenerio Žydrūno Urbono teiginys, kad Lietuvos krepšinio teisėjai bijo "Žalgirio"?

"Visa Europa mato, kad Karaliaus Mindaugo taurės turnyras – prestižinis Senajame žemyne. Pasikvietę L.Lamonicą tikimės, kad šalia jo dar greičiau tobulės ir geriausi Lietuvos arbitrai. Pastaruoju metu LKL klubų treneriai ir vadovai nuolat reiškia nepasitenkinimą lietuvių teisėjų darbu. Pagrindinis mūsų noras – kad Lietuvos klubai pradėtų gerbti savus teisėjus, nes iš tikrųjų jie to verti", – argumentavo LKL prezidentas Remigijus Milašius.

Idėja – ne nauja

Ketinimų svarbiausioms Lietuvos komandų rungtynėms pasitelkti arbitrus iš užsienio buvo ir anksčiau. Labiausiai tokio pobūdžio iniciatyvomis pasižymėjo Vilniaus "Lietuvos ryto" (dabar – "Ryto") klubas.

"Kreipiamės prašydami LKL čempionato pusfinaliams ir finalams pasikviesti aukščiausio lygio teisėjų iš užsienio šalių. LKL čempionato arbitrų darbas pernelyg dažnai sulaukia priekaištų ir kritikos iš bene visų lygos komandų. Sunku turėti teisinių įrodymų, dėl kokių konkrečiai priežasčių vieno ar kito teisėjo sprendimai buvo klaidingi ir nulemiantys rungtynių baigtį: gal tai tiesiog profesionalumo trūkumas, bet kas galėtų paneigti, kad kartais tai būna subjektyvus ar kieno nors interesų padiktuotas teisėjo požiūris į vieną ar kitą komandą, – 2015-ųjų gegužę savo kreipimesi į LKL vadovus rašė Vilniaus komandos strategai. – Faktas, kad krepšinio pasaulyje didžiulį autoritetą turintys Lietuvos teisėjai pastaraisiais metais nepopuliarūs Europoje – jie nekviečiami teisėjauti svarbiausioms dvikovoms, pavyzdžiui Eurolygos finalo ketverto turnyro, pasaulio ar Europos čempionatų lemiamiems mačams. Manome, kad tarptautinių krepšinio organizacijų požiūris į arbitrus iš Lietuvos yra padiktuotas jų profesinių savybių, kurios neatitinka reikalavimų šiuolaikiniam krepšinio teisėjų elitui."

Tąkart vilniečių pasiūlymui pritarė keturi LKL valdybos nariai, tačiau penki buvo prieš, du susilaikė, o vienas nebalsavo.

2016-aisiais LKL valdyba buvo nusprendusi samdyti teisėjus užsieniečius, tačiau tam nepritarė Lietuvos krepšinio federacija (LKF).

"Nesąmonė, – tąsyk nukirto LKF prezidentas A.Sabonis. – Esame krepšinio šalis ir turime savo teisėjus, o kad jie klysta, tai normalu. NBA klysta, kitur klysta, kitaip nebus. Jeigu būtume kvietęsi teisėjus iš užsienio, saviškius pažemintume dar labiau. Juo labiau kad kitose šalyse, kurios taip pat kvietė teisėjus iš užsienio, tas sprendimas nepasiteisino, nes po metų ar dvejų turėjo grįžti prie savų. O žalą saviems padarė. Pabūkime lietuviai ir palaikykime vieni kitus."


Statistika

"Žalgiris"–"Šiauliai" 100:75 (26:19, 25:21, 29:17, 20:18). Kauno "Žalgirio" arena, 2 099 žiūrovai.

"Žalgiris": B.Daviesas 15 taškų (7 atkovoti kamuoliai), L.Westermannas 14 (iš jų 3/4 tritaškių), T.Walkupas 12 (4 rezultatyvūs perdavimai), D.Thompsonas 11, M.Grigonis 10, P.Jankūnas (5 atkovoti kamuoliai) ir L.Birutis (6 atkovoti kamuoliai) po 8, A.Kavaliauskas 7, L.Uleckas 6 (4 atkovoti ir 3 perimti kamuoliai), N.Woltersas 5 (4 rezultatyvūs perdavimai), R.Jokubaitis ir E.Venskus po 2.

"Šiauliai": B.Griciūnas 14 taškų (5 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai), E.Šaulys (7 klaidos) ir A.Udras (7 atkovoti kamuoliai) po 13, K.Žemaitis 12 (5 rezultatyvūs perdavimai, 5 klaidos), A.Urbutis 9, R.Stankevičius 7, C.Bowenas 4, K.Lukošiūnas 3, M.Žukauskas ir G.Stankevičius po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 23/42 (55 proc.) ir 21/39 (54 proc.), tritaškių – 9/21 (43) ir 6/20 (30), baudų metimų – 27/31 (87) ir 15/17 (88). Atkovota kamuolių – 36 ir 28, perimta – 12 ir 8. Rezultatyvūs perdavimai – 27 ir 21. Klaidos – 15 ir 20.


Ketvirtfinalis

Kauno "Žalgiris"–"Šiauliai" 104:61 ir 100:75, Panevėžio "Lietkabelis"–Pasvalio "Pieno žvaigždės" 78:68 ir 104:79, Klaipėdos "Neptūnas"–Prienų "Skycop" 85:85 ir 89:80, Vilniaus "Rytas"–Utenos "Juventus" 87:85 ir 76:65.


Finalo ketvertas

Vasario 16 d. pusfinalis: 15.10 val. "Žalgiris" – "Lietkabelis", 17.30 val. "Rytas" – "Neptūnas". 17 d. 14 val. mačas dėl 3-ios vietos, 17.40 val. finalas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS