Lietuvos krepšinio lyderiai per karantiną nesnaudžia | KaunoDiena.lt

LIETUVOS KREPŠINIO LYDERIAI PER KARANTINĄ NESNAUDŽIA

  • 1

Nors karantinas gerokai pristabdė sporto veiklą, pajėgiausi Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubai žvalgosi į ateitį. Kauno "Žalgiris" derasi dėl sutarties su savo buvusiu dubleriu Arnoldu Kulboka, Vilniaus "Rytas" planuoja permainas trenerių štabe.

Rado pamainą D.Adomaičiui?

"Donaldas – pagrindinis pretendentas į vyriausiojo trenerio postą "Ryte". Didelė tikimybė, kad pusėms pavyks susitarti dėl ilgalaikio bendradarbiavimo", – prasitarė skandalingasis Saratovo "Avtodor" klubo savininkas Vladimiras Rodionovas.

Jo teigimu, Rusijos klubas ateinantį sezoną atsisakys visų legionierių paslaugų bei išsiskirs su ekipą treniravusiu Donaldu Kairiu. Pasak verslininko, D.Kairys, spėjęs pavadovauti "Avtodor" vos trejose rungtynėse, veikiausiai taps "Ryto" klubo vairininku. Kalbama, kad dabartinis Vilniaus ekipos treneris Dainius Adomaitis gali palikti klubą dėl trinties su klubo vadovu Rolandu Jaručiu.

D.Kairys šį sezoną turėjo progą padirbėti ir Eurolygoje. 43 metų šilutiškis buvo Pirėjo "Olympiakos" klubo vyriausiojo trenerio Kęstučio Kemzūros asistentas, bet po kelių mėnesių šiam palikus Graikiją, persikėlė į Saratovą. Vieningosios lygos čempionate lietuvis pernelyg neužtruko, bet dėl nuo jo nepriklausančių priežasčių. Kilus koronaviruso pandemijai, pirmenybės buvo sustabdytos, o vėliau ir išvis nutrauktos.

D.Kairys laikomas vienu perspektyviausių Lietuvos trenerių. Per savo karjerą specialistas yra dirbęs Latvijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Estijoje ir stažavęsis NBA. Praėjusį rudenį jis buvo minimas ir tarp kandidatų treniruoti Lietuvos vyrų rinktinę.

"Ryto" klubas dar iki viruso protrūkio neslėpė turįs gerokai ribotas finansines galimybes. Dėl panašių priežasčių D.Kairio praėjusią vasarą nepavyko prisivilioti Klaipėdos "Neptūnui". Tačiau kalbama, kad specialistą į sostinę gali privilioti ambicijos su vilniečiais sužibėti tarptautinėje arenoje bei ilgalaikio bendradarbiavimo galimybė.

Dairosi į jaunimą

Pinigus ateinantį sezoną bus priverstas atidžiau skaičiuoti ir Kauno "Žalgirio" klubas. LKL čempionai, dairydamiesi pamainos kai kuriems tikriausiai išeisiantiems lyderiams, kalbina 22 metų 208 cm ūgio puolėją A.Kulboką.

Vienu didžiausių jaunųjų Lietuvos krepšinio talentų laikomas aukštaūgis praėjusį sezoną grūdinosi Ispanijos ACB lygoje. Bilbao "Basket" klubui vidutiniškai per rungtynes jis rinkdavo po 8,5 taško ir atkovodavo po 3,6 kamuolio bei garsėjo taiklia ranka nuo tritaškio linijos.

2014–2015 m. sezoną A.Kulboka yra vilkėjęs "Žalgirio" dulberių ekipos marškinėlius, tačiau didžiąją profesionalios karjeros dalį praleido užsienyje – Vokietijos, Italijos ir Ispanijos klubuose.

A.Kulboka (kairėje) ir G.Masiulis laikomi vienais realiausių kandidatų papildyti "Žalgirio" priekinę liniją.

Tarp kitų realiausių kandidatų papildyti Kauno ekipą minimas ir kitas perspektyvus aukštaūgis – Gytis Masiulis. 22 metų 207 ūgio kaunietis šiemet, kaip ir pernai, buvo paskolintas Klaipėdos "Neptūnui" ir LKL čempionate pelnydavo vidutiniškai po 10,3 taško bei sugriebdavo po 4 kamuolius.

Įžvelgia krizę rinktinėje

Buvęs "Ryto" klubo sporto direktorius Linas Kleiza tinklalaidei "Čeponio podkastai" papasakojo apie darbą klube ir savo planus. Anot jo, dabar tiek gyvenime, tiek pasaulio krepšinyje yra daugiau klausimų nei atsakymų – tik nedidelė dalis Europos klubų yra pajėgūs komplektuoti komandas, neaišku, kada bus galima atnaujinti ar pradėti naujus krepšinio sezonus.

Lietuvoje padėtis dar sunkesnė, pasak L.Kleizos, šalyje klubams sunku išgyventi be savivaldybės paramos, o po karantino ir jo sukeltos ekonomikos krizės bus neaišku, kiek jos galės prisidėti prie vietinių klubų gyvavimo. Neaiškumo debesis užslinko ir ant "Ryto" krepšinio klubo, iš kurio L.Kleiza pasitraukė vasarį. Čia jis nuo 2017 m. užėmė sporto direktoriaus pareigas.

"Atėjau į "Rytą" ne dėl veiklos trūkumo ar noro užsidirbti pinigų – nėra daug žmonių, kurie trejus metus dirbtų už dyką. Tai buvo iššūkis. Dabar pamatai augti yra. Kai pradėjau dirbti "Ryte", jis nežaidė LKL finale dvejus metus iš eilės, bet viskas išsisprendė", – atviravo pašnekovas.

Pasisukus kalbai apie krepšininko karjerą, buvo paliestas ir kone įsimintiniausias L.Kleizos sužaistas sezonas. 2008–2009 m. Denverio "Nuggets" komandai atstovavęs krepšininkas kartu su tuometėmis NBA žvaigždėmis Carmelo Anthony ir Chauncey Billupsu nukeliavo iki Vakarų konferencijos finalo, kur serijoje 2:4 nusileido čempionais vėliau tapusiai Los Andželo "Lakers" ekipai su Kobe Bryantu priešakyje.

"Dabartinė komanda turi daug potencialo. Bet, palyginus su tuometine mūsų ekipa, būtume juos be problemų nugalėję", – tuometinės savo ekipos galingumu neabejojo L.Kleiza.

Buvęs Lietuvos rinktinės lyderis prisiminė ir laiką nacionalinėje komandoje. Su ja pašnekovas 2007 m. iškovojo Europos čempionato bronzą, 2013-aisiais – sidabrą, o pasaulio čempionate 2010 m. pasidabino bronza.

"Man visi medaliai brangūs, viskas brangu, kas susiję su rinktine. O kai pagalvoji, kokias komandas mes turėjome, kokie žaidėjai… Su visa pagarba dabartiniams nariams, dėl to ir išgyvename medalių badą. Tikėkimės, kad užaugs tokios kartos, kokios rungtyniavo prieš tai. Nes tuomet tikrai buvo aukso amžius", – įsitikinęs L.Kleiza.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mes Musam uz Lietuva

Kauno Bokso megejai taip pat treniruojasi gatveje naktimis nesmiega..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS