Moterų krepšinio vairas – Europos čempiono rankose | KaunoDiena.lt

MOTERŲ KREPŠINIO VAIRAS – EUROPOS ČEMPIONO RANKOSE

Lietuvos moterų krepšinyje subrendo revoliucija, kuriai vadovauti patikėta buvusiam žinomam krepšininkui Giedriui Gustui. 38-erių kauniečio, per savo sportinę karjerą atlaikiusio ne vieną išbandymą, naujas iššūkis nė kiek neįbaugino.

Pastaraisiais metais Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) pavadinimas minėtas tiek teigiamais, tiek neigiamais aspektais.

Intriguojantys finalai, nuotaikingos "Žvaigždžių dienos" šventės ir tuo pat metu vos keli finansiškai stabilesni klubai, stringantis pamainos moterų rinktinei rengimo konvejeris, menkas varžybų lankomumas. Tokia buvo elitinio moterų krepšinio diviziono kasdienybė.

Pasibaigus 2018-ųjų sezonui, šalies pirmenybių rengimą nutarė perimti Lietuvos krepšinio federacija (LKF). Su LMKL atsisveikinus ilgametei jos vadovei Audrai Ginelevičienei, organizacijos vairas perduotas G.Gustui. 1999-ųjų Eurolygos nugalėtojas, 2003-iųjų Europos čempionas, 2009-ųjų Europos taurės laimėtojas ir naudingiausias finalo ketverto žaidėjas – visi šie titulai, daug reiškę ant krepšinio parketo, G.Gustui kažin ar padės už aikštės ribų. Tačiau išbandymų jis nebijo.

"Nemažai namų darbų jau atlikome per vasarą. Galima sakyti, kad pamatai pakloti, bet ir čempionato išvakarėse veiklos tikrai netrūksta", – šypsojosi naujasis šalies moterų krepšinio lygos vadovas.

Tikrai nesitikėjau, kad sėdėsiu koją ant kojos užkėlęs, o problemos spręsis savaime.

Krepšininkių čempionatas nuo šiol oficialiai vadinsis ne LMKL, o "Multi-Gyn" moterų lyga.

Naujoji organizacija bene skaudžiausią smūgį patyrė dar gerokai prieš startą, kai iš lygos pasitraukė pastarųjų metų lyderės – Marijampolės "Sūduvos" ir Kauno rajono "Hoptrans-Sirenų" komandos.

"Multi-Gyn" liko vos penkios ekipos: Vilniaus "Kibirkštis", Klaipėdos "Fortūna", Kauno "Aistės-LSMU", Ukmergės "Vilkmergė" ir "Šiauliai-Universitetas".

Čempionatas prasidės spalio 5-ąją. Nuo lapkričio 24-osios prie Lietuvos klubų prisidės trys ekipos iš Latvijos bei dvi Estijos komandos. Jungtinės pirmenybės vyks dviejų ratų sistema. Po to komandos sužais atkrintamąsias varžybas, o 2019-ųjų kovo 8–9 d. numatytas finalo ketverto turnyras.

Pasibaigus bendram čempionatui Lietuvos klubai toliau tęs kovas, o keturios geriausios ekipos pateks į finalo ketvertą.

B divizione kausis 12 komandų, o geriausia iš jų dėl kelialapio į A divizioną varžysis su silpniausia šios grupės ekipa.

Dvi pirmąsias vietas po dviejų "Multi-Gyn" moterų lygos pirmenybių ratų užimsiančios A diviziono ekipos varžysis Karaliaus Mindaugo taurės varžybų finale.

– Ar sutikdamas perimti moterų lygos šturvalą įvertinote, kokie iššūkiai jūsų laukia? – paklausėme G.Gusto.

– Žinome, kokia yra mūsų moterų krepšinio padėtis. Tad priimdamas iššūkį supratau, jog visi kartu turėsime atlikti nemažai darbo, kad situacija pasikeistų. Tikrai nesitikėjau, kad sėdėsiu koją ant kojos užkėlęs, o problemos spręsis savaime.

– Atėjęs į lygą radote vos penkis Lietuvos klubus, kurių bent pora vargu ar pajėgūs svajoti apie medalius. Tad būsimųjų prizininkių trejetas jau aiškus?

– Palaukime čempionato pabaigtuvių ir sužinosime. Dabar nėra prasmės spėlioti, nes visos komandos kels savas užduotis, turės savų ambicijų. Klubai dar formuoja žaidėjų sudėtis, didelė dalis krepšininkių iš "Sūduvos" ir "Hoptrans-Sirenų" turėtų pasiskirstyti po naujas ekipas, tad bendras varžybų lygis labai nesusilpnės.

– Greta netikėtų "Sūduvos" ir "Hoptrans-Sirenų" sprendimų nerimą kelia pranešimai, esą neseniai ir Klaipėdos ekipa atsisakė dalyvauti Baltijos moterų krepšinio lygos (BWBL) rengiamame ikisezoniniame turnyre, nes tiesiog nesurenka komandos. Ką jūs į tai?

– Tai netiesa. Moterų krepšiniui bent vienas žiniasklaidos žodis yra reklama, tačiau šiuo atveju buvo paskleisti niekuo nepagrįsti gandai. Klaipėda ir toliau turės gerą komandą, kuri dabar pluša ir rengiasi šalies pirmenybėms. Tiesiog klaipėdietės tuo metu labiau rengėsi fiziškai, o kamuolį buvo mažai čiupinėjusios, todėl nenorėjo per anksti pasinerti į varžybas. Matyt, uostamiestyje viskas daroma nuosekliai. Manau, kad Klaipėda liks tarp lygos favoričių. Drauge su Vilniaus "Kibirkštimi" ir Kauno "Aistėmis-LSMU".

– Kaip atsvara išretėjusioms lygos gretoms buvo sumanytas Jungtinio čempionato projektas. Ar manote, kad latvių dėka sugebėsite pakelti ir lietuviško moterų krepšinio lygį?

– Per vieną sezoną stebuklų neįvyks. Tačiau neabejojame, kad mūsų šalies ekipoms pasigalynėti su stipriais Latvijos ar Estijos, kuri dalyvauja latvių čempionate, klubais bus naudinga. Tai ir pakankamas rungtynių skaičius, ir skirtinga krepšinio mokykla, galiausiai didesnė varžovų įvairovė. Esame sudarę strateginį planą keleriems metams į priekį, todėl tikimės, kad per kelis sezonus užaugsime drauge su mūsų silpnesnėmis ekipomis iki konkurencingo nacionalinio čempionato. Noriu pabrėžti, kad latviai prisidėjo ne darydami kažkokią paslaugą mums. Ir jie, ir estai puikiai supranta, kad ir pas juos moterų krepšinio padėtis nėra stebuklinga, o bendra lyga padės tobulėti visiems.

– Ar naujoji lyga sugebės pritraukti daugiau žiūrovų ir rėmėjų?

– Stengsimės sukurti patrauklų produktą. Per dvejus trejus metus tai turėtų pavykti. Todėl pakeista ir čempionato sistema, numatant finalo ketverto etapą, daromos ir kitos reformos. Pavyzdžiui, nuo šiol įdomiausios lygos mėnesio rungtynės bus transliuojamos per televiziją TV6, savaitės – per interneto televiziją "Delfi TV". Smagu, kad lyga pagaliau turės generalinį rėmėją – olandų prekės ženklą "Multi-Gyn". Kol kas daug kas guls ant LKF pečių, tačiau per kelerius metus galima rasti ir daugiau pagalbininkų. Tikrai neatmetame anksčiau skambėjusios idėjos bendradarbiauti su Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubais. Tačiau suprantame, kad kur kas tvirčiau ant kojų stovintys vyrų krepšinio klubai su mumis noriau bendraus tada, kai jaus partnerystės naudą.

GALERIJA

  • Krizė: pastaruosius kelis sezonus dėl Lietuvos čempionių titulo kovojusios „Hoptrans-Sirenų“ ir „Sūduvos“ komandos pasirinko kitus kelius – kaunietės išsiskirstė, marijampolietės varžysis žemesnio lygio divizione.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

iokeh

Jis ne Europos čempionas, but Europos eksčempionas. Tik Olimpinių žaidynių čempionai lieka jais visą laiką

O tu nepavydėkit. Nes lūzeris ne GG o tu.

Gerai pagalvok, jei turi su kuo galvoti!

Kur jis nuves moterų krepšinį

tas lūzerių lūzeris ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS