Svarbiausias klausimas NBA: kur pasuks LeBronas? | KaunoDiena.lt

SVARBIAUSIAS KLAUSIMAS NBA: KUR PASUKS LEBRONAS?

  • 0

NBA lygoje – sujudimas, kokio stipriausia pasaulio krepšinio lyga nematė jau 8-nerius metus. Laukiama atsakymo į klausimą, kuris gali perdėlioti jėgų balansą  NBA žemėlapyje. Neseniai sezoną pabaigęs ir dar vieną pralaimėjimo kartėlį finale nurijęs LeBronas Jamesas turi pranešti, ar lieka Klivlando „Cavaliers“, ar keliasi į kitą komandą.

Karalius pažadą ištesėjo – kas toliau?

2010-aisiais metais L. Jamesas apie savo sprendimą keltis į Majamio „Heat“ pranešė tiesioginėje televizijos laidoje, kuri buvo transliuojama daugiau nei valandą. Iki tol septynerius metus praleidęs Klivlande, L. Jamesas sukėlė neįtikėtiną pasipiktinimą ir sulaukė didžiulės kritikos. Du žiedus su Majamio ekipa laimėjęs amerikietis 2014-aisiais sugrįžo į Klivlandą, o po poros metų išpirko kaltę – laimėjo čempionatą su „Cavaliers“ ir ištesėjo pažadą atgabenti trofėjų į Klivlandą.

Tad, ar dabar L. Jamesas turi teisę iš Klivlando išvykti be sąžinės graužaties? Sugrįžęs L. Jamesas keturis kartus atvedė „Cavaliers“ į NBA finalą, tačiau tris kartus pripažino „Warriors“ superkomandos galybę. Kalbos, kad L. Jamesas Klivlande nesulaukia tinkamos paramos iš komandos draugų, netyla niekada. Kalbos, kad kitur L. Jamesas turės didesnius šansus iškovoti dar vieną žiedą, dažnėja.

Galbūt dabar, L. Jamesui iškeitus „Cavaliers“ į kitą ekipą, jo marškinėliai nebebūtų deginami. Ko gero, ir pats krepšininkas nebenorėtų apie išvykimą paskelbti pompastiškai televizijos laidoje. „Betsafe“ lažybininkai prognozuoja, kad keturiskart lygos MVP persikels į kitą komandą. Realiausia nauja L. Jameso karjeros stotele laikoma Los Andželo „Lakers“ ekipa. Tikimybė, kad būtent ten krepšininkas pradės naują sezoną, vertinama 60 proc. Esą didelius šansus prisivilioti lygos fenomeną turi ir Filadelfijos „76ers“.

Naujas žvaigždynas Los Andžele?

Laidos apie NBA „Atsarginiai“ vedėjas Jovaras Skanas sako, kad naujokų birža tik dar labiau sustiprino kalbas, kad L. Jamesas Klivlande neliks. „Panašu, kad „Cavaliers“ pasirinko žaidėją ateičiai, o ne dabarčiai. Collinas Sextonas yra įžaidėjas, kuriam reikia kamuolio savo rankose. Jo žaidimas turėtų puikiai derėti su Kevinu Love, bet ne su LeBronu. Ko gero, Klivlando ekipa jau susitaikė su savo likimu“, - sako J. Skanas.

J. Skanas  mano, kad lygos superžvaigždė kelsis į  jau minėtą Los Andželą. Vis dėlto, dar neaišku, kokį komandos formavimo procesą šią vasarą pasirinks „Lakers“. „Los Andželo „Lakers“ nejaučia degančio laužo po užpakaliais ir didžiuosius laisvuosius agentus gali bandyti prisivilioti nebūtinai šią, o tik 2019-ųjų metų vasarą. Aišku, kitas jų kelias – formuoti superkomandą jau šiemet. Jeigu greitai pavyktų prisivilioti Paulą George‘ą ir būtų nuspręsta aukoti ateities žaidėją Brandoną Ingramą ar Lonzo Ballą tam, kad gautų Kawhi Leonardą iš San Antonijaus „Spurs“, neabejotinai būtų lengviau prisivilioti ir LeBroną Jamesą“ , - sako laidos apie NBA vedėjas. K. Leonardo galimybės atsidurti „Lakers“ ekipoje vertinamos 33 proc. Manoma, kad P. George‘as liks Oklahomoje – tokia galimybė vertinama 51 proc.

Galbūt gali pasirodyti keista, kad NBA superfinale rungtyniaujantis ir metai iš metų galimybę kovoti dėl žiedų turintis krepšininkas palieka ekipą. Tačiau kalbant apie L. Jamesą, stebėtis nereikėtų. Per pastaruosius 8-nerius metus NBA finale rungtyniavo penkios ekipos – „Cavaliers“, „Thunder“, „Heat“, „Spurs“ ir „Warriors“. Išskyrus L. Jamesą, nė vienos kitos ekipos superžvaigždė, net ir nuriję karčią piliulę po finalo švilpuko, nenusprendė palikti komandos. T. Duncanas, S. Curry ar K. Durantas pralaimėjo NBA finaluose, tačiau liko tose pačiose komandose. Tiesa, pastarasis iš Oklahomos pasitraukė po skaudaus „Thunder“ pralaimėjo Vakarų konferencijos finale 2016-aisiais metais. LeBronas kartą jau paliko ekipą po finalo. Karalius 2014-ais metais iš „Heat“ sugrįžo į Klivlandą. Tačiau dabar labai realu, kad jis ir vėl paliks savo gimtąją valstiją.

Komandas keitė ne viena superžvaigždė

Nepaisant to, ar šį tarpsezonį L. Jamesas paliks Klivlandą, ar ne, Karalius jau nebebus toks kaip K. Bryantas ar T. Duncanas. Šie žaidėjai visą savo ilgametę karjerą praleido viename klube. Tiesa, ne viena NBA superžvaigždė yra keitusi komandą, o žaidėjų judėjimas lygoje – savaime suprantamas dalykas. Skirtingose komandose rungtyniavo tokios legendos kaip M. Jordanas, Sh. O‘Nealas ar K. Abdul-Jabbaras. Pavyzdžiui, tarp 10-ties rezultatyviausių visų laikų žaidėjų yra tik du krepšininkai, kurie visą karjerą praleido vienoje komandoje – jau minėtas K. Bryantas ir D. Nowitzki. Tačiau net ir dar vienas išvykimas į kitą komandą neturėtų smarkiai pakenkti L. Jameso reputacijai ar sutepti jo palikimą NBA, kai baigs karjerą.

„Kad ir kokį variantą pasirinktų LeBronas, tai neturės įtakos jo palikimui NBA istorijoje. Jis jau dabar tvirtai yra tarp trijų geriausių kada nors žaidusių krepšininkų. Yra žurnalistų, kurie jau jį tituluoja geriausiu visų laikų krepšininku. Duoklę savo gimtajam miestui L. Jamesas atidavė – iškovotas vienas įsimintiniausių čempionų titulų NBA istorijoje, todėl didžiulio spaudimo dėl savo sprendimo jis neturėtų jausti. Tačiau kad ir ką LeBronas pasirinktų, lengvų žiedų nebus“, - tvirtina J. Skanas.

L. Jameso sprendimo, ko gero, dar reikės palūkėti. Oficialiai naujas sutartis NBA lygoje bus galima pasirašyti nuo liepos pradžios.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS